Fumatul scurtează durata de viaţă cu aproximativ 12 ani la bărbaţi şi cu 11 ani la femei, avertizează Societatea Americană de Cancer. Sutele de milioane de oameni din întreaga lume care fumează ar trebui informaţi şi încurajaţi să renunţe la fumat. Aceasta este cea mai bună soluţie. Cu toate acestea, realitatea ne arată că, în pofida eforturilor de încurajare a renunţării, sunt în continuare oameni care continuă să fumeze.
Produsele fără fum reprezintă o alternativă care poate fi mai puţin nocivă pentru adulţii care, altfel, ar continua să fumeze. Iar aceşti fumători au nevoie de informaţii despre produsele fără fum şi despre ştiinţa şi inovaţia din spatele lor pentru a lua decizia de a trece la aceste alternative.
Cel mai bun mod prin care cineva poate evita riscurile asociate fumatului este, în primul rând, să nu înceapă să fumeze. În aceeaşi notă, cel mai bun lucru pe care îl poate face cineva care fumează este să renunţe la fumat. Dar dacă nu poate să renunţe, trecerea la un produs fără fum, care nu arde tutun, este o alegere mai bună. Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a bolilor asociate fumatului sunt generate de substanţele nocive din fumul de ţigară produse prin ardere.
Când cineva renunţă la fumat, riscul să dezvolte problemele de sănătate şi boli nu va dispărea peste noapte, dar va scădea cu timpul.
Când cineva înlocuieşte ţigările clasice cu produse cu tutun încălzit, expunerea la substanţe toxice este mult redusă, iar efectele pot fi observate în decurs de 3 până la 6 luni:
-1-5 zile: scade nivelul monoxidului de carbon din sânge;
-3 luni: respiraţia se îmbunătăţeşte şi începe să dispară tusea; scade inflamaţia asociată fumatului; scade stresul oxidativ şi se îmbunătăţeşte nivelul colesterolului;
-6 luni: starea generală de sănătate se îmbunătăţeşte, iar declinul funcţiei pulmonare începe să se normalizeze.
Aceste informaţii apar în ediţia cu nr. 13 a "Scientific Update", o publicaţie a Philip Morris International dedicată eforturilor de cercetare pentru dezvoltarea şi evaluarea unei game de alternative fără fum la ţigări, precum şi a produselor "dincolo de nicotină".
• Alternative fără fum la continuarea fumatului
Cu cât cineva fumează mai mult, cu atât riscurile sunt mai mari, de aceea este atât de important ca un fumător să se lase de fumat cât mai curând posibil. Din păcate, nu toţi cei care fumează pot să renunţe definitiv. Cercetările arată că, într-un an, mai mult de nouă din zece fumători vor continua să fumeze. În cifre, se estimează că în 2025 încă vor mai exista aproximativ un miliard de fumători, adică aproape acelaşi număr ca şi astăzi. Iar asta demonstrează că strategiile de renunţare la fumat de tipul "lasă-te sau mori" nu sunt suficiente.
De fiecare dată când un fumător aprinde o ţigară, declanşează o reacţie cunoscută sub numele de ardere sau combustie, care are loc la temperaturi ridicate. Arderea tutunului produce un amestec chimic complex pe care îl numim fum. Fumul conţine peste 6.000 de substanţe, dintre care aproximativ 100 au fost identificate drept cauze sau cauze potenţiale ale bolilor asociate fumatului, cum ar fi cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare şi emfizemul.
Odată cu înţelegerea faptului că arderea tutunului este principala responsabilă pentru formarea substanţelor toxice, a apărut ideea conform căreia decuplarea nicotinei de ardere ar putea reduce impactul nociv al fumatului.
• Cum funcţionează produsele fără fum
Produsele fără fum se bazează pe eliminarea arderii tutunului în procesul de eliberare a nicotinei. Din această categorie fac parte dispozitivele care încălzesc tutunul. Aceste dispozitive înlocuiesc arderea tutunului cu încălzirea lui la temperaturi semnificativ mai reduse, care eliberează nicotina fără ardere, ceea ce reduce considerabil nivelurile substanţelor toxice.
Alternativele fără fum nu sunt, totuşi, lipsite de riscuri, aşa că cea mai bună alegere este renunţarea completă la tutun şi la nicotină.
• Peste 30 de ani de ştiinţă şi inovaţie în domeniul alternativelor fără fum
Philip Morris International (PMI) este cea mai importantă companie din industria tutunului şi pionier în cercetarea şi dezvoltarea produselor fără fum la nivel global. Procesul de cercetare şi dezvoltare a acestor produse durează de aproximativ 30 de ani.
Primele dispozitive au fost create în anii '90 şi constau într-un sistem încălzit printr-o baterie şi prevăzut cu 8 lamele în care era introdusă o rezervă de tutun specială. Acest sistem încălzea la rândul lui tutunul şi minimiza arderea în timpul inhalării aerosolului. Următoarele generaţii de produse au la bază tehnologia prin care o lamelă încălzeşte tutunul din interior. Cea mai recentă tehnologie adăugată portofoliului de produse care încălzesc tutunul al Philip Morrris International foloseşte inducţia pentru a încălzi tutunul. Produsele PMI care încălzesc tutunul fie prin intermediul unei lamele, fie prin inducţie folosesc diferite rezerve din tutun, special concepute pentru a fi utilizate cu dispozitivul corespunzător.
Abordarea ştiinţifică şi metodele de cercetare ale PMI sunt inspirate din industria farmaceutică, iar rezultatele lor sunt publice. Din 2008, metodologiile şi descoperirile privind produsele fără fum au apărut în peste 425 de publicaţii "peer reviewed"şi capitole de carte. Peste 50 de studii independente, inclusiv de la centre de cercetare guvernamentale precum FDA din SUA, Public Health England, Institutul Federal Olandez pentru Sănătate Publică şi Mediu (RIVM) şi Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), au confirmat concluzii importante ale cercetării.
În 7 iulie 2020, autoritatea americană de reglementare în domeniul alimentelor şi medicamentelor (FDA) a autorizat comercializarea IQOS, sistemul de încălzire electronică a tutunului dezvoltat de PMI, ca produs din tutun cu risc modificat. FDA a autorizat comunicarea către consumator a informaţiei potrivit căreia "studii ştiinţifice au demonstrat că trecerea completă de la ţigările convenţionale la IQOS reduce expunerea organismului la substanţe nocive sau potenţial nocive". Astfel, FDA a determinat că emiterea acestei decizii pentru IQOS este adecvată pentru a promova sănătatea publică
Eforturile de a descuraja fumătorii şi de a-i încuraja pe cei care doresc să renunţe trebuie să continue. Completarea acestor măsuri cu o politică de reducere a efectelor nocive ale tutunului poate accelera scăderea ratei fumatului. Dacă acest lucru se întâmplă, putem ajunge mai repede în etapa cu adevărat semnificativă pentru sănătatea globală - o lume fără ţigări.
(Articol susţinut de Philip Morris România)