Producătorul de elicoptere IAR Ghimbav a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit mai mare de 20 de ori faţă de câştigul raportat după primele şase luni de anul trecut, valoarea acestuia crescând de la 1,65 milioane de lei la 31,70 milioane de lei.
Veniturile companiei au urcat în perioada analizată cu 82%, de la 36,28 milioane de lei la 66,05 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au scăzut nesemnificativ, până la 34,35 milioane de lei. Interesant este că firma şi-a atins ţinta de venituri pentru anul acesta încă din primul trimestru. Compania şi-a programat anul acesta venituri de 63,5 milioane de lei (14,3 milioane de euro), deşi cifra de afaceri a anului trecut a urcat cu peste 50%, după ce ruşii au invadat o parte din Ucraina. De asemenea, şi-a prevăzut un profit net de 2,035 milioane de lei, cu toate că anul 2014 a fost încheiat cu un câştig de peste cinci milioane de lei.
Compania, controlată de Ministerul Economiei, a realizat o cifră de afaceri de 43,3 milioane de lei în prima jumătate a anului, dublă faţă de cifra din semestrul I 2014.
Anul trecut, societatea a înregistrat o creştere spectaculoasă a cifrei de afaceri, aceasta datorându-se, în principal, măsurilor întreprinse de Guvernul României, de a suplimenta fondurile alocate MApN in anul 2014, ca urmare a evenimentelor din Ucraina. "Estimăm ca această tendinţă să se menţină şi în perioada următoare. Creşterea alocaţiilor bugetare pentru Ministerul Apărării Naţionale în următorii ani, în vederea atingerii pragului de 2% din PIB, aşa cum prevăd angajamentele României faţă de NATO, va avea efecte pozitive şi asupra IAR S.A., prin creşterea volumului de activitate şi, implicit, a cifrei de afaceri / veniturilor nete ale societăţii", se arată într-un raport al companiei.
Întreaga cifră de afaceri realizată de firma braşoveană anul trecut a fost realizată din vânzarea de piese de schimb şi servicii pentru elicoptere, 93% din aceasta fiind realizată pe piaţa internă. Elicopterele MapN, MAI şi SRI au avut anul trecut nevoie de piese de la IAR în valoare de 76,70 milioane de lei, se arată în raportul administratorilor.
Compania este controlată de Ministerul Economiei care deţine peste 65% din acţiuni.