Raiffeisen Bank va renunţa la finanţarea proiectelor imobiliare în România anul acesta şi în 2009, dacă nu va observa îmbunătăţirea condiţiilor pieţei, în prezent stopând şi proiectele pe care le avea în pregătire în vară, a declarat prim-vicepreşedintele băncii, Marinel Burduja, citat de NewsIn. Banca a anulat finanţările proiectelor imobiliare pe care le plănuia la finalul acestei veri, în valoare de 600 de milioane euro. Portofoliul de credite pe acest segment al băncii a rămas la nivelul de la sfârşitul verii, de 400 milioane euro, a spus Marinel Burduja.
"Atâta timp cât nu mai există cerere la fel de mare, nici Raiffeisen Bank nu mai finanţează. Am ales să rămânem la proiectele pe care le-am aprobat deja", a adăugat prim-vicepreşedintele Raiffeisen Bank Româ-nia. Totodată, Burduja spune că investiţiile în proiectele imobiliare nu mai sunt o prioritate pentru Raiffeisen Bank nici în 2009. "Vom finaliza aceste investiţii aprobate, dar nu începem alte proiecte nici anul viitor, dacă actualele condiţii din piaţă nu se vor îmbunătăţi. Am putea finanţa dacă va fi o cerere mai mare, însă vom fi prudenţi", a adăugat Marinel Burduja.
În cadrul conferinţei România Top 100, din 12 noiembrie, Marinel Burduja a spus că unele bănci-mamă au redus liniile de finanţare pe termen mediu şi lung, însă în ceea ce priveşte finanţările pe termen scurt, băncile nu se confruntă cu probleme.
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele Raiffeisen Bank spune că banca a anticipat "în urmă cu şase luni că economia românească, şi mai ales sectorul imobiliar, au un potenţial însemnat de criză" şi a păstrat o atitudine "extrem de con-servatoare".
"Ne-am ferit de proiectele mari, cu probleme de distribuţie, şi ne-am îndreptat spre suprafeţe comerciale sau clădiri de birouri. Am investit şi în proiecte rezidenţiale, însă în momentul finanţării apartamentele res-pective erau, în mare parte, vândute", a mai spus Marinel Burduja citat de NewsIn. În prezent, finanţările băncii îndreptate spre proiecte imobiliare reprezintă aproximativ 20% din portofoliul de credite, iar din acestea, 60% sunt investiţii în suprafeţe comerciale sau clădiri de birouri.