RALUCA TURCAN: "Am identificat sporuri care urmau să fie calculate la un venit din viitor, pentru anul 2022"

J.P.
Miscellanea / 13 februarie 2021

"Am identificat sporuri care urmau să fie calculate la un venit din viitor, pentru anul 2022"

Ministerul Muncii lucrează la o lege a salarizării care să reaşeze sistemul de plăţi din sistemul public, inclusiv în ceea ce priveşte sporurile. Ministrul Raluca Turcan spune că a identificat sporuri în sistemul public care urmau să fie calculate la venitul din anul 2022, adică la un venit pe care salariaţii ar trebui să-l primească în viitor, relatează Digi24.

"În momentul de faţă, s-a creat o inechitate în sistemul public, pentru că pe o lege a salarizării, care putea să plece de la premisa de a aduce unitate în sistemul de salarizare, s-au creat tot timpul excepţii", spune Raluca Turcan. Ea a dat un exemplu de astfel de inechitate: în sistemul medical, medicii şi asistentele au salariile şi sporurile calculate la nivelul salariului în plată, în timp ce personalul TESA, infirmierii, brancardierii au sporurile calculate la nivelul salarizării din 2018. "Mai mult decât atât, există şi alte excepţii în care plăţile se fac la nivelul salariilor din 2022 care era fixat pe acea grilă de salarizare din Legea 153/2017. Dar nu sunt singurele excepţii", a declarat Raluca Turcan, vineri, la Digi24.

Ea a anunţat două proiecte "majore" de reformă la ministerul pe care îl conduce: unul în materie de pensii din sistemul public şi al doilea privind salarizarea în sistemul public. Aceasta din urmă ar fi trebuit să fie unitară, dar a devenit total inechitabilă, a insistat Turcan.

Ce se va întâmpla cu sporurile

Ministrul muncii a explicat de ce guvernul a preferat să îngheţe sporurile în bugetul din 2021, şi nu să le taie din start.

"În materie de sporuri, abordarea noastră este una care propune tratarea acestui subiect într-un mod extrem de temeinic. Nu poţi să intri pe partea de sporuri, care reprezintă pentru o mare parte din angajaţii din sectorul public suplimentări de salarii - pentru unii, binemeritate, pentru alţii poate nu. Însă nu trebuie să aruncăm anatema pe întreg sectorul bugetar. Şi pentru că aceştia au, prin sistemul de sporuri, o suplimentare a veniturilor, nu ne permitem să propunem diminuări de sporuri care să conducă la scăderi de venituri şi situaţii dificile în nivelul de trai pe care aceştia îl au", a arătat Raluca Turcan.

Ea spune că toate sporurile trebuie reaşezate, iar sistemul trebuie să redevină echitabil, însă este nevoie de timp pentru o astfel de reformă.

"Propunerea noastră este să plafonăm nivelul sporurilor pe care îl pot obţine angajaţii, vom vedea dacă la nivelul ordonatorului de credit sau la nivelul salariului de bază, să reducem un număr de sporuri, pentru că unele chiar nu sunt necesare, pe unele să le acordăm în sumă fixă şi în acelaşi timp, să introducem o grilă de salarizare echitabilă şi pe alte domenii care sunt scoase în momentul de faţă în sistemul public din grila de salarizare. Sunt patru principii pe care le reţinem, în momentul în care vom avea o variantă finală, o vom face publică", a arătat ministrul muncii, Raluca Turcan, într-o intervenţie la Digi24.

Ministerul Muncii pregăteşte două proiecte "majore", de reformă a pensiilor şi salariilor

"Ne-am asumat, într-un an dificil, post-pandemic, în care trebuie să revigorăm economia de la o cădere de minus 4,4 la o creştere de 4,3, să îngheţăm o parte din salarii. O îngheţare nu echivalează cu o tăiere de salarii. Pe partea de salarizare în sistemul public am încercat să aducem o îngheţare a acestor salarii tocmai pentru că la Ministerul Muncii lucrăm la o lege a salarizării care să reaşeze sistemul de plăţi în sistemul public", a mai spus Turcan.

"Dorim să identificăm sume suplimentare, să facem economii şi în acelaşi timp să eliminăm risipa", a arătat Raluca Turcan, anunţând două proiecte "majore" de reformă la ministerul pe care îl conduce: unul în materie de pensii din sistemul public şi al doilea privind salarizarea în sistemul public.

"Dorim să eliminăm inechităţile, să punem bazele unei contributivităţi în sistemul de pensii, să privim inclusiv spre partea de pensii speciale şi urmărim să creştem şi partea de ocupare", a anunţat Raluca Turcan.

"Prin bugetul de asigurări sociale de anul acesta, vom putea să susţinem măsurile active de creştere a ocupării şi menţinere a forţelor de muncă deja asumate, însă intenţionăm să lansăm şi alte măsuri active care să aducă oameni în piaţa muncii", a mai spus ea, explicând că în felul acesta pot fi aduse venituri la buget.

Ce se întâmplă cu majorarea alocaţiilor

Mininisterul Muncii va primi 53,7 miliarde lei, potrivit proiectului de buget pe 2021 publicat de Ministerul Finanţelor. Comparativ cu anul trecut, sunt cu 10% mai mulţi bani.

"Avem alocări suplimentare, pentru că avem şi obligaţii suplimentare. Anul trecut a fost un an electoral şi spre finalul anului au fost votate o serie de legi care au creat obligaţii suplimentare pentru Ministerul Muncii şi ne bucurăm să constatăm că bugetul pe 2021 acoperă toate obligaţiile pe care ministerul le care de acoperit. Aşadar, vom putea plăti majorarea pensiilor cu 14 la sută făcută în septembrie 2020, vom putea plăti alocaţiile majorate cu 20 la sută la începutul acestui an şi intrate deja în plată începând cu luna februarie", a explicat vineri ministrul muncii, la Digi24.

Despre majorarea alocaţiilor, Raluca Turcan spune că ministerul şi-a asumat creşterea cu 20 la sută a acestora de la începutul anului, dar trebuie urmărit în Parlament şi proiectul de lege care prevede două tranşe de majorare a alocaţiilor, dintre care una la mijlocul acestui an.

"Am învăţat un lucru în politică: atunci când este un proiect în Parlament, niciodată să nu te antepronunţi. Gestionăm ceea ce avem în momentul de faţă în plată, şi anume majorarea alocaţiilor cu 20 la sută. Mai mult de atât nu pot să mă pronunţ, pentru că votul din Parlament întotdeauna a fost unul decisiv", a declarat ministrul muncii pentru Digi24.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb