Deşi evoluţia sistemului bancar din ţara noastră continuă trendul general pozitiv, agenţia de rating "Fitch" apreciază, într-un raport dat publicităţii ieri, că băncile şi-au limitat profiturile. "Trendul general este pozitiv pentru băncile româneşti, în ciuda presiunii susţinute asupra profiturilor, din cauza scăderii inflaţiei şi a intensificării competiţiei din sistemul bancar românesc", a spus Gulcin Orgun, director al diviziei bancare din cadrul "Fitch".
Raportul menţionează că evoluţia pozitivă a sistemului bancar se datorează atât mediului operaţional îmbunătăţit, cât şi creşterii economice puternice şi restructurării semnificative a sistemului bancar, ca urmare a susţinerii primite de la acţionarii străini din domeniu. Pe de altă parte, creşterea rapidă a creditului şi o cotă ridicată a creditului în valută sunt, potrivit "Fitch", importante surse de risc.
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a declarat că, deşi analiza făcută de "Fitch" este rezonabilă deoarece realităţile din 2006 şi perspectivele pe 2007 susţin opiniile agenţiei de rating, riscul pe care îl presupune creşterea creditului în valută "poate fi luat şi din cărţi". Domnia sa crede că nu era nevoie de un studiu special pentru a spune că atunci când creşte volumul creditelor în valută este indusă o intensificare a riscurilor.
Cu toate acestea, domnul Gheţea apreciază că profiturile băncilor au scăzut deoarece dobânzile s-au micşorat tot mai mult, ca urmare a concurenţei crescute dintre băncile care vizează atragerea de noi clienţi, însă "nu se ştie sigur dacă, în valoare absolută, profiturile pentru 2006 vor fi mai mici decât cele pe 2005". Domnia sa crede că reducerea profiturilor vine şi ca urmare a faptului că fiecare bancă doreşte să îşi mărească numărul de prezenţe pe teritoriul ţării şi alocă fonduri suplimentare acestor proiecte.
Preşedintele ARB consideră că în raportul "Fitch" avem de-a face, mai degrabă, cu o reducere a profitabilităţii decât a profiturilor în sistemul bancar, deoarece "băncile câştigă acum mai mult din volum şi mai puţin din marja de dobândă".
Gulcin Orgun a mai spus că un potenţial pericol pentru sistemul bancar îl reprezintă calitatea creditului atât într-un climat economic favorabil, cât şi pe pieţele netestate. Mai mult, raportul "Fitch" arată că o creştere rapidă a creditului creează probleme inclusiv în privinţa calităţii activelor.
"Creşterea creditelor este o realitate pe care o ştim de mult şi pe care BNR a încercat să o reducă", ne-a spus Radu Graţian Gheţea, apreciind că "această tendinţă nu poate fi stopată până când nu vom avea dobânzi atractive pentru moneda naţională".
Creşterea creditelor în valută se încadrează totuşi într-un risc controlabil, potrivit preşedintelui ARB, deoarece băncile au capacitatea de a se feri de "eventualele credite neperformante".
Potrivit "Fitch", depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a sistemului bancar autohton, în timp ce împrumutarea fondurilor ca proporţie din total se încadrează pe un trend ascendent. Pe de altă parte, rezervele scăzute pentru pierderile din credite şi nivelul crescut al capitalurilor fixe constrâng capitalul liber, în opinia agenţiei internaţionale de rating. "Nu trebuie să ne îngrijoreze faptul că avem prea multe investiţii care blochează capitalul liber şi că provizioanele sunt mai mici în comparaţie cu portofoliul de credite", apreciază Greţea, de vreme ce "portofoliul de credite are o calitate excelentă".
Nu în ultimul rând, există o tendinţă în sistemul bancar de a reduce imobilizările de capital în capitaluri fixe, spune preşedintele ARB, subliniind că a dispărut ideea ca băncile să devină proprietari pe spaţiile folosite, preferând să le închirieze.
"Fitch" apreciază că în ţara noastră se va menţine un mediu economic promiţător, odată cu intrarea în UE, cu intrările masive de capital, cu expansiunea economică şi continuarea scăderii inflaţiei. Sistemul bancar autohton rămâne concentrat în jurul a cinci mari bănci, iar instituţiile străine de profil deţin 88% din totalul activelor în materie.