RAPORTUL FREEEX:  "La protestele din 10 august au fost consemnate cele mai grave agresiuni faţă de jurnalişti"

M.I.
Miscellanea / 6 mai 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Anul 2018 a fost definit, în Raportul FreeEx (2018-2019) - Libertatea Presei în România, ca un an de pregătire şi de tatonare pentru perioada electorală 2019 - 2020. Campaniile mediatice duse împotriva unor persoane din sistemul judiciar sau a unor politicieni vor fi cu siguranţă "utile" şi vor legitima strategiile editorial-electorale ale "partidelor media" care nu au depus niciun efort să mimeze măcar o minimă distanţă între politică şi jurnalism, scrie News.ro.

ActiveWatch a lansat raportul cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

"Sfârşitul anului trecut venea cu confirmarea că Partidul Social Democrat investeşte masiv şi consecvent în fidelizarea unor jurnalişti şi formatori de opinie care reuşesc, cu multă abilitate, să transfere agenda partidului în agenda publică. Vocile minoritare sau critice la adresa coaliţiei de guvernare au fost permanent demonizate de presa pro guvernamentală şi încadrate ca fiind «propaganda sistemului». Opozanţii actualei puteri, fie ei partide sau ONG-uri, au fost înfieraţi sistematic de presa fidelă actualei puteri, care a încropit pseudo-investigaţii despre consum de droguri, tranzacţii fantomatice cu bitcoin şi despre relaţii nesănătoase cu puterile colonialiste. Din nou, politicienii puterii şi presa arondată au făcut front comun şi au încercat să dezvolte o imagine apocaliptică a unui stat pus sub asediu de forţe răuvoitoare. Pe de altă parte, unele instituţii de presă, critice puterii, nu au acţionat întotdeauna cu profesionalism, unele dintre ele transformându-se în portavoce exclusivă pentru partidele din opoziţie. Însă, raportul de forţe între media partizane este similar cu cel dintre partidele politice parlamentare de la noi - presa pro guvernamentală are resurse şi impact semnificativ mai mari decât presa de opoziţie".

În contextul protestului din 10 august 2018, au fost consemnate cele mai multe şi mai grave agresiuni împotriva jurnaliştilor, agresiuni venite tocmai din partea forţelor de ordine, care ar fi trebuit să asigure protecţia tuturor cetăţenilor aflaţi în mijlocul acelor evenimente încă neclare pentru opinia publică şi pentru anchetatori, conform News.ro.

Conform Indexului Libertăţii Presei realizat de organizaţia Reporteri Fără Frontiere, situaţia presei de la noi rămâne tot în zona problematică, în anul 2019 pierzând deja trei poziţii în clasamentul global (în 2018, locul 44, iar în 2019, locul 47). "Singura explicaţie pentru această poziţie rezonabilă în clasamentul global ar fi că România nu e zonă de război (contrar avertizărilor de tip breaking news de la televizor) şi că nu avem jurnalişti ucişi pentru că şi-au făcut datoria".

"La noi, jurnaliştii oneşti şi profesia, în ansamblul ei, sunt sabotate, de cele mai multe ori, chiar de foşti jurnalişti care fie au intrat oficial în politică, fie trăiesc din alocaţia oferită de partide", se mai arată în raport, conform News.ro.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a încercat, în 2018, să ajungă la zi cu soluţionarea reclamaţiilor care au vizat, în principal, posturile Antena 3, Realitatea TV, România TV şi B1TV. De altfel, acestea au fost cele mai amendate posturi de ştiri anul trecut. La începutul acestui an, CNA a luat mai multe decizii controversate, cea mai sonoră fiind decizia de suspendare temporară a emisiei postului Realitatea TV pentru derapaje grave în prezentarea protestului din 10 august 2018. De asemenea, pentru a închide definitiv o serie de reclamaţii care riscau să depăşească termenul de prescripţie, a acordat amenzi la "la pachet" pentru posturile Antena 3, Realitatea TV şi România TV pentru abateri repetate de-a lungul anului 2018.

La sfârşitul anului trecut, CNA şi-a schimbat componenţa prin validarea de către Parlament a patru membri noi, iar în luna martie a votat-o pe Monica Gubernat pentru funcţia de preşedinte, propunere încă nevalidată de Parlament, mai scrie News.ro.

Anul trecut, jurnaliştii au fost victime ale agresiunilor, ameninţărilor şi insultelor.

Jurnalista Emilia Şercan a primit ameninţări cu moartea. Poliţia a identificat un prim suspect, care este chiar un poliţist.

Jurnalistul Dragoş Pătraru a făcut publice înregistrări care denunţă abuzurile conducerii TVR, reprezentate de Directorul-General Doina Gradea şi de Directorul TVR 1 şi producătorul executiv Eduard Dârvariu.

Liviu Dragnea a cerut anchetarea jurnalistului Dan Tapalagă, după ce G4Media a publicat un material despre un memorandum secret pe care Parlamentul României ar fi urmat să îl adopte.

Maşina jurnalistului timişorean Dragoş Boţa a fost incendiată, iar autorul a rămas necunoscut.

În acest context, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a devenit din nou agresiv verbal la adresa jurnalistului, care a publicat mai multe materiale critice despre activitatea Primăriei, conform News.ro.

Mai mulţi jurnalişti l-au boicotat prin ignorare pe Eugen Nicolicea, după ce a jignit presa. România TV a primit o ameninţare cu bombă. Doru Buşcu, redactor-şef la Caţavencii, a acuzat, într-o scrisoare deschisă adresată directorului SRI, că este filat de reprezentanţi ai instituţiei conduse de către acesta. Avocatul Poporului s-a remarcat prin izbucniri nervoase la adresa presei. Nemulţumit de o ştire, ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, a ameninţat voalat TVR. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ameninţat presa cu retragerea acreditărilor la instituţia condusă de el, ameninţare pe care a şi pus-o parţial în practică. Iar lista continuă.

În 2018, piaţa de media s-a bucurat de cea mai bună perioadă de după criza financiară. Estimările au indicat o creştere cu 10% a pieţei de publicitate faţă de anul precedent, potrivit MediaFactBook.

Mobilitatea jurnaliştilor a continuat să fie foarte crescută, mulţi dintre aceştia orientându-se spre alte redacţii sau proiecte, eventual în domenii conexe.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Hai nu ma inebuni?

    Adica cum, ia vezi ce fac baietii cu ochi albastri in Germania sau Franta cand demonstreaza oamenii. Vreti link-uri , asta apropo de democratie.

    1. Ia baga gogule niste linkuri dealea, sa vedem si noi democratie cum zici tu

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb