Ţara noastră va găzdui, începând de mâine, Cupa Mondială feminină la sărituri cu schiurile. În perioada 27-29 ianuarie, la Râşnov, vor avea loc două etape de Cupă Mondială feminină la sărituri cu schiurile, la Baza Olimpică de Sărituri de pe Valea Cărbunării, la start urmând să se alinieze cele mai bune sportive ale momentului la această disciplină.
În data de 27 ianuarie vor avea loc calificările, iar pe 28 şi 29 sunt programate cele două concursuri. La Cupa Mondială de la Râşnov şi-au anunţat prezenţa cele mai bune 30 de sportive din lume. Au confirmat deja 52 de sportive din 14 ţări: Austria, China, SUA, Germania, Canada, Slovenia, Italia, Finlanda, Rusia, Norvegia, Elveţia, Franţa, Japonia, România. Organizarea competiţiei a costat 1.130.000 lei, 430.000 lei de la Ministerul Tineretului şi Sportului, 200.000 lei - Primăria Râşnov şi 500.000 lei - Federaţia Română de Schi-Biatlon.
Secretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon (FRSB), Puiu Gaşpar, a declarat, pentru Agerpres, ce aşteptări are de la sportivele noastre înscrise în concurs: "La start se vor alinia în jur de 50 de participante. Vom avea în total competitoare din 14 ţări, inclusiv România. Ţara noastră va fi reprezentată în concursuri de două fete, Dana Haralambie şi Diana Trâmbiţaş. Vreau să remarc faptul că la Râşnov vor fi prezente japoneza Sara Takanashi, liderul clasamentului general al Cupei Mondiale în acest moment, Carina Vogt, din Germania, campioana olimpică de la Soci, Daniela Iraschko din Austria, locurile 2-3 în cupele mondiale, acestea sunt principalele concurente. Pentru cele două fete din ţara noastră, obiectivele sunt următoarele: Dana Haralambie sperăm să vină în primele 20 de locuri, iar pentru Diana Trâmbiţaş dorim să se califice în manşa a doua, în primele 30 de concurente".
Pentru dezvoltarea sporturilor de iarnă în ţara noastră, găzduirea unor astfel de concursuri, la care vin sportivi de top, este foarte importantă. Dacă la Jocurile Olimpice de vară rezultatele sunt din ce în ce mai slabe, poate vom avea parte de surprize plăcute la Jocurile Olimpice de iarnă. Cu o singură medalie, bronz la ediţia din 1968 (Grenoble), ţara noastră nu a contat până acum la "olimpiadele albe". Există speranţe ca lucrurile să stea mai bine la a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice, care va avea loc în 2018, 9 - 25 februarie, la Pyeongchang, în Coreea de Sud.
Ţara noastră a intrat în circuitul organizatorilor de competiţii de iarnă începând cu 2013, când a găzduit Festivalul Olimpic al Tineretului European. Atunci s-a construit infrastructura necesară găzduirii concursurilor. Festivalul Olimpic al Tineretului European s-a desfăşurat în perioada 17-22 februarie la Braşov, Poiana Braşov, Râşnov, Predeal şi Cheile Grădiştei. La eveniment au fost prezenţi 1.500 de participanţi (sportivi şi de membri ai delegaţiilor). Au concurat 182 de sportivi la schi alpin, 147 la biatlon, 162 la schi fond, 86 la săriturile cu schiurile, 91 de concurenţi la snowboard, 50 la patinaj artistic, 62 la patinaj viteză şi 120 de concurenţi la hochei pe gheaţă. Dincolo de controversele de la vremea respectivă, legate de întârzierea nepermisă a lucrărilor de infrastructură şi de unele costuri supradimensionate, faptul că festivalul a fost organizat foarte bine a făcut ca ţara noastră să primească găzduirea şi altor competiţii importante.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2017, 08:36)
Iata, in sfarsit, o veste buna!
Trebuie sa-i multumim si mult hulitei Elena Udrea cea care a initiat dezvoltarea bazei de iarna de la Rasnov.
Cu toate bubele ei, udrea a lfost printre putinii ministrii care au lasat ceva in urma lor!
Chiar si Gala Bute, la momentul respectiv, a fost un mare succes al sportului romanesc.