Mircea Geoană a pierdut o nouă bătălie politică, ieri fiind revocat din funcţia de preşedinte al Senatului. Foştii colegi din PSD au reacţionat rapid după şedinţa furtunoasă a Comitetului Executiv în care l-au dat afară din partid, în mai puţin de 24 de ore lăsându-l pe fostul lider şi fără funcţia din Parlament. Rezultatul votului spune totul despre susţinerea de care se mai bucura fostul şef al PSD. Plenul Senatului a aprobat hotărârea de încetare a mandatului lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al acestui for legislativ cu 112 voturi "pentru", 5 abţineri şi 2 voturi "împotrivă".Votul a fost secret, fiind exprimat electronic. După această decizie lupta pentru succesiunea la preşedinţia Senatului a fost deschisă, PSD, PDL şi UDMR vizând acest post.
Şedinţa Senatului, care a fost condusă de către vicepreşedintele Petru Filip (PDL), a fost una fulger, în mai puţin de 10 minute fiind rezolvat "cazul". Senatul a adoptat o Hotărâ-re cu un articol unic, pentru constatarea încetării de drept a statutului de membru al Biroului Permanent şi preşedinte al Senatului al lui Mircea Geoană. Democrat-liberalul Petru Filip a fost desemnat să fie preşedinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte, Filip fiind singura nominalizare pentru interimat. Acesta a precizat că luni, la ora 14.00, va avea loc şedinţa Biroului Permanent al Senatului, iar la ora 16.00 şedinţa de plen în care va fi ales noul preşedinte.
Mircea Geoană, care va contesta votul de azi la Curtea Constituţională, aşteaptă şi el cu interes numirea noului preşedinte al Senatului: "Tare sunt curios, săptămâna viitoare va începe circul cu înlocuirea la Senat. Ce m-aş mai distra să ajungă funcţia la Marko Bela, asta chiar ar fi un cadou pentru naţiunea română! Este clar că planul e pe cale să reuşească, ceea ce a iniţiat Victor Ponta şi echipa de tineri turci de la partid, e pe cale să producă efecte şi să dăm celor de la PDL sau UDMR funcţia a doua din stat. Trebuie să recunosc că atât de multă măiestrie politică nu am văzut demult. Sunt oameni care din inconştienţă, din răzbunare, sau pur şi simplu din cretinism - nu pot să găsesc alt termen decât cretinism politic pentru a da a doua funcţie pe care o ai la tine adversarului tău când începi procedura de suspendare a preşedintelui. Asta mi se pare într-adevăr o lovitură de maestru".
Victor Ponta a precizat că a fost reconfirmată propunerea USL ca Titus Corlăţean să ocupe funcţia de preşedinte al Senatului. Preşedintele PSD consideră că o propunere pentru această funcţie din partea PDL este împotriva deciziei Curţii Constituţionale. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că pentru preşedinţia Senatului coaliţia guvernamentală trebuie să mear-gă cu un candidat comun, precizând că numele acestuia va fi discutat în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei. Pe de altă parte, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a anunţat că grupul Uniunii din Senat a decis să propună un candidat propriu la funcţia de preşedinte al Senatului: "Dacă suntem într-o coaliţie, iar partidul cel mare dă primul-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor, atunci ar fi logic ca funcţia de vicepremier şi cea de preşedinte la Senatului să aparţină UDMR". Într-o totală lipsă de consens cu partenerii de guvernare, vicepreşedintele PDL, Traian Igaş a declarat că pentru şefia Senatului îi vede candidaţi din partea PDL pe Petru Filip, Vasile Blaga sau Mihai Stănişoară.