REAL ESTATE & CONSTRUCTION FORUM 2022: "Nu există temeri foarte mari legate de piaţa imobiliară, deşi foarte mulţi compară situaţia actuală cu cea din 2008"

F.D.
Miscellanea / 23 septembrie 2022

"Nu există temeri foarte mari legate de piaţa imobiliară, deşi foarte mulţi compară situaţia actuală cu cea din 2008"

Pe 14-15 septembrie 2022, s-a încheiat cu succes cea de-a XV-a ediţie a Real Estate & Construction Forum, eveniment la care au fost prezenţi peste 200 de participanţi, atât la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cât şi online. Pe parcursul celor două zile de eveniment, am avut alături 32 de specialişti, alături de care am dezbătut tendinţele pieţei de real estate, în cadrul panelurilor cu focus pe retail, industrial & logistics, office & rezidenţial, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, s-a discutat despre sustenabilitate, eficienţă energetică, despre impactul creşterii costurilor asupra acestor segmente, despre implicaţiile inflaţiei, despre majorarea preţurilor la energie, dar şi digitalizare şi automatizare, elemente ce contribuie activ la dezvoltarea acestor sectoare.

Prima zi a conferinţei a debutat cu panelul cu focus pe retail, moderat de Liana Dumitru, Director | Retail Agency, COLLIERS, la care au participat: Omer Susli, Cornelia Nicolae, Petru Andronic şi Vlad Mustaţă. Toţi specialiştii din panel au fost de acord că previziunile pentru această toamnă sunt optimiste, în ciuda creşterii costurilor şi a instabilităţii regionale. Se poate observa un trend ascendent în ceea ce priveşte vânzările online, dar nu este de neglijat nici impactul pe care vânzările offline le au în continuare.

"Liberalizarea preţurilor energiei au venit la un moment nepotrivit. Nici nu mai spun de dobânzile bancare - au urcat de la 3 la 8, iar asta se întoarce tot în magazin, reflectându-se în orice cumpărăm. Eu consider că vor reveni anumite lucruri: preţul pe oţel a început să se apropie de punctul de la care a plecat... este vorba despre cerere şi ofertă. A fost un boom când au crescut toate produsele, inclusiv materialele de construcţie, însă eu sunt optimist că vor scădea în perioada următoare. Anul viitor va fi un an bun.

Sperăm din toată inima să se termine războiul care e în vecinătate cu noi. Economia mondială e afectată de acest război despre care nimeni nu ştie pentru ce este. Referitor la online şi offline, eu cred în puterea offline-ului. În anul 2001, am fost în Washington D.C., într-un mall imens în care nu era nimeni şi arăta atât de urât... La noi nu erau încă mall-uri, erau ceva de lux. La acel moment am crezut că vine sfârşitul erei de offline, însă acum 3 ani, când m-am întors acolo, am vizitat din nou acel shopping center, era full - asta înseamnă că offline-ul este locul în care omul socializează, bea o cafea, pune mâna pe produse. În online, întotdeauna din două produse, unul vine înapoi", a punctat în acest context Omer Susli, Turkey - Romania Business Council Chairman, DEIK Foreign Economic Relations Board.

Prima zi a "Real Estate & Construction Forum" a continuat cu o sesiune de prezentări, deschisă de Monica Movileanu, Partener de Audit, Lider al Departamentului de CMAAS, PwC România, care a vorbit despre reglementările ESG pentru sectorul de Real Estate.

Totodată, s-a modificat definiţia microîntreprinderilor, astfel că persoana juridică trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru a putea fi încadrată ca plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor:

-în anul fiscal precedent să fi realizat venituri ce nu depăşesc echivalentul în lei a 500.000 euro;

-să nu realizeze venituri din consultanţă şi/sau management într-o proporţie mai mare de 20% din veniturile totale;

-să aibă minimum un salariat cu norma întreagă (poate fi CIM, contract de mandat/administrare);

-acţionarii/asociaţii să nu deţină mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microîntreprinderi; Dacă aceste deţineri sunt la mult de trei microîntreprinderi, asociaţii/acţionarii trebuie să stabilească microîntreprinderile care ies de sub incidenţa impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi care urmează să aplice prevederile impozitului pe profit;

-condiţiile existente referitoare la capitalul privat şi la neînceperea procesului de dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, se menţin si începând cu 1 ianuarie 2023.

Cea de-a doua zi a conferinţei a debutat cu un panel de dezbatere cu focus pe office, moderat de Lucian Opriş, Director, Tenant Services, Office 360 & Industrial, COLLIERS, la care au participat: Ştefan Tudos, Andrei Boca, Mihai Păduroiu, Carol Petrică şi Ramona Predescu (Iacob). În ciuda pandemiei, spaţiile de birouri sunt în continuare ocupate la capacitate maximă, au subliniat participanţii la panel, precizând, totodată, că noua nevoie de flexibilitate a angajaţilor duce la reconfigurarea acestor spaţii, astfel încât să se plieze pe aşteptările oamenilor.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată unui panel cu focus pe sectorul rezidenţial, moderat de Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation and Advisory Services, COLLIERS, la care au participat: Antoanela Comşa, Beatrice Dumitraşcu, Laurenţiu Afrasine, Daniel Buhazi, Alex Skouras, Bogdan Bălaşa, Ioana Grigoriu şi Irina Caraene, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. sa nu ne facem griji ca preturile accelereaza deja in unele localitati din romania sarace la verticala!!!

    NU E BULA!!! in ROMANIA la unele imobiliare ceu au preturi de peste 20-30 ori venitul mediu in unele localitati!!! 

    nu e inca bula!! 

    sa vezi chinul dracului in 2024-2025 cam pe atunci!! 

    Oricum stim ca romania este in spatele americii cu 1-2 ani!!! 

    Americanii se urca pe platou... si la noi cu intarziere o sa se urce pe platou la cluj in maxim 1-3 ani... a si odata cu "urcatul pe platou" trebuie sa buseasca pe nas SOMAJUL!!! si bubuirea costului de trai la mancare si utilitati (care inca nu sunt propagate inca in piata 12-24 luni) ca sa topeasca accelerat veniturile populatiei. 

    E arcuirea aproape pe verticala si cica nu e bula!!! 

    unde naiba erau garsoniere la 18.000 per cocioaba a sarit la 40.000 in 2 ani si jumate in unele regiuni; altele au sarit de la 23.000 la 46.000 de mii... dao dracu nu e bula... ca au crescut si veniturile nu cu atat? 

    oricum volumul de vanzari se duce in cap in timp ce dobanzile cresc odata cu bula speculativa!!! 

    Cand dobanzile cad atunci inseamna ca au cazut si imobiliarele in termeni reali.... pana atunci supraindatorarea natiei continua!! la cerere BNR si GOV ca au de explodat ca turbatii deficite pe pensii speciale si hotii pe seama populatiei. 

    Intrebare cum vor face veniturile fata ipotecilor dupbate, taxelor dublate, curent mancare etc energie sarite la pret? cum? Sa dea naiba sa nu de atrumul bnr la presa de printat in urmatorii ani ca altfel nu vad o solutie... si o parabolica aruncare a preturilor din cazanul cu foc credit. 

    Oamenii vor plange ca in 2007 cu credit la garsoniere confort 3 de 1800 lei pe 30 ani... unde a imbatranit cetateanu scriitor de revista constructiilor ... da da.. unul din marele scriitor in revista constructiilor si-a luat mare teapa in bot si a ramas "sclavul bancii"!!! 

    Nu e bula.... Acum intrebarea doua ce faci cu asa devalorizare? Astepti in aur!!! Si lasi "creditul" sa se linisteasca! 

    Oricum storia si altii pun preturi deplasate ce au randamente negative direct din vanzare... fara a mai lua in considerare renovari sau mai stiu eu ce... Nu e bula un lacheu cere 118000 mii pe o garsoniera cand bula preturilor la metale si materiale este prabusita!! Asa de prosti considera populatia? 

    Pai materialele se arata ca se ieftinesc treptat in termeni reali chiar si dupa o ultima specula.... petrolul si gazul au cazut in cap dar gov tine mortis prin taxe sa tina pret final elevat la consumator. 

    Sunt oameni unde energia pe an (cu incalzirea) ii costa aproape sau mai mult decat chiria pe care o pot primi real in piata!!! Vezi cazul italiei unde ipotecile sub apa erau mai scumpe ca chiriile pietei iar costul cu energia si gazul mai scumpe ca ipotecile si chiriile (asa manevreaza govul piata cand tre sa isi echilibreze trezoreria cu hoti guvernamentali pe salarii mari ce nu ui mai satura dumnezeu si nici isarescu care manevreaza piata ipotecilor numai numai sa mai bage cotizanti de ipoteci la gov si taxe). 

    Moare dra... populatia romanieie pana in 2030... daca o mai tinem mult cu speculatia riscam sa fim cotropiti de rusi... mai bine alocati creditele in productivitate /productie ca sa starpiti inflatia si exodul populatiei din tara. 

    s c cret 

    1. Nu stiu de unde scoti anii de delay. In 2008 a fost schimbare de paradigma. Prin vara lui 2009 imobiliarele erau praf. Acum e mai usor de recunoscut, au crescut dobanzile, creditarea e gata, tranzactii zero.

      La cum cad toate commodities, cu aur moț, se rupe o instituție financiară care a pariat greșit. După asta numai ne ținem de burtă.

      Cel puțin eu, când îi văd pe ăștia cu chermezăria lor imobiliară, mă tăvălesc de râs. 

      in cazul in care nu stii dobanzile cresc in spatele salturilor de apreciere si in spatele supraindatorarii!!! Asa a fost si in 2005 spre 2007.

      si oricul exeista ciclul de apreciere volatil al terenurilor si ciclul de prabusire procentual!!! 

      Ternurile anunta prabusirea imobiliarelor care cade la o distanta defazata de 3-4 ani fata de terenuri!!!! 

      Oricum deja nimeni nu mai cumpara si nimeni nu mai vinde perenuri ca procent din volum!!! 

      Avem zone unde pretul terenului pentru a face o casa este deplasat de venitul anual mediu!!! 

      Imobiliaristii nu vor sa recunoasca in cardasie cu bancile ca exista o delta foarte mare formata ce inca o sa se accentueze pe termen scurt intre venituri si pret ceru sau indatorat in unele zone!!!! 

      doar guvernul poate sa mai continuie distractia pana nu face implozie la bonduri si vor fi fortati sa taie cheltuieli si sa duca deficitul in excedent!!! 

      Oricum nu mai au mult timp si tre sa faca revers la politica monetara caci puterea cetatenilor de rand se topeste accelerat din 5 directii!!! 

      5 directii si imobiliarsitii zic ca investit in imobiliare... cu ce dracu o sa investeasca populatia in 3 ani cand costurile se vor duce parabolic? 

      Parabolic!! 

      oam enii nu constientizeaza ca razboiul la granita genereaza procentula inflatie mai mare in mancare si utilitati decat in 'imobiliarele" cerute pe specula. 

      Doar slabirea si deregularizarea creditului are sa mai catapulteze creditarea si imobiliarele... ceea ce banuiesc ca va face guvenele lumii pe termen scurt. 

      Americanii deja fac aceeasi magarie ca in 2006-2007 spre final de pocnire financiar. 

      Au inceputi disperatii sa dea credite pe alte criterii injositoare si pecat de bun esti la platit facturi utilitati. Daca va vine sa credeti.. da chiar banca americii si alte banci ce au in spate institutii de stat.... 

      Dupa fiecare ciclu de inflatie /hiperinflatie a urmat istoric deflatie / hiperdeflatie!!! 

      Deci sa lasam naiba sa termine de propagat hinflatia /hiperinflatia in piata si pe urma mai vorbim de PERURI lumesti si de randamente ce trebuie sa intre pe pozitiv nu pe negativ cum sunt acum. 

      Mai rau o sa fie la Cluj... are Boc talentul sa umble la credit pe unde merge si sa supraindatoreze populatia respectiva... 

      Clujenii vor avea o nota GRASA GRASA GRASA de PLATA in VIITOR!!! 

      Creditarea fara contrapartida va duce istori la busiri inflationiste si hiperinflationiste de va taia din scurt puterea de cumparare si de economisire a cetatenilor ce stau in fiaturi!!! 

      AUR!!! stati pe AUR!!! lasati valutele sa cada. 

      Vedeti Japonia tara cu cel mai bun randament la fiat per aur si la busitura imobiliare credit.. deflatia de lunga durata dupa busitura finala a ciclului de generatie. 

      s c cre 

    Ar trebui sa fi tampit sa te arunci acum in credit imobiliar, iar daca ai avea cash, tâmpit sa cumperi acum. Se pare ca vin vremuri foarte tulburi din multe puncte de vedere, inclusiv un posibil razboi. Pe vremea ante 89 in conditiile actuale armata ar fi fost in alerta. Noi ne bazam pe NATO.

    1. de acord.

      sunt vremuri riscante.  

      fiecare mizeaza cum considera.

      daca tu consideri ca vine razboiul peste ROmania (fals!) investeste in borcane de tocanitza si in pate-uri ca au data de garantie extinsa!  

    in 2008 ciclul de business anticipa deflatie , acum anticipeaza inflatie

    sa imi explice cineva va rog cum puii mei o sa coboare preturile la imobiliare in anticiparea ...inflatiei ????? 

    sfat de la un bancher: incetati cu aberatiile cu "caderea imobiliarelor".... raportul venituri/pret pe m2 e net favorabil acum fata de 2008.... do the math ! Luati pretul pe m2 de atunci si acum si luati salariul mediu net pe economie de atunci si acum si calculati... dupa care nu mai aberati! Si mai sunt si alti indicatori de urmarit... raportul credite/depozite, rapoartul cerere/oferta, etc 

    1. Imobiliarele sunt la maxime istorice... Creditele se scumpesc foarte mult, razboiul este peste noi, Scapa cine poate....

      "razboiul este peste noi"...

      eu zic sa iti faci un ceai de tei sau de musetel si sa te calmezi. 

      nici un razboi nu este peste noi... te droghezi prea mult cu ciurucurile informationale isteroidale de la TV. 

      inchide televizorul, fa-ti un bine!  

      p.s. intotdeauna evolutia preturilor e inainte de evolutia salariilor - asa se intampla in inflatie! Momentan traim durerea sariturii efectuate de preturi.  

      Urmeaza si ajustarea (mai solida) a salariilor - asa functioneaza ciclul inflationist, omule!  

      In termeni relativi (nu nominali) pretul / m2 acum e infinit mai "ieftin" decat in 2008 din pespectiva puterii de indatorare/ si sau cumparare (ma refer la raportul salariu mediu net versus pret pe m2). Adica accesibilitatea e mai mare.  

      In plus raportul credite/depozite e complet inversat (!!!!!) acum fata de 2008.  

      Daca atunci in 2008 la fiecare leu (sau euro) din depozite aveam 2 - 2,4 lei / euro imprumutati , acum e (aproximativ ) fix invers, omule! Romanii au economisit ca la nebuni !  

      Ce inseamna asta?  

      Exista un potential de creditare imens in Romania (repet: mai ales pe fondul ajustarii pozitive salariale pe care inca o astept mai semnificativ si din partea mediului privat, nu doar de la stat!!!) .  

      Omule, lasa tv-ul si uita-te pe date.  

      Pe datele alea reci si concrete!  

      La tv e distribuit uniform rahat informational. Hot and spicy! Dar nu e hranitor cu adevarat la nivelul mintii, e spectacol "de lumina, emotii si culoare " !  

      Lasa tv-ul , uite, mai bine urmareste netul si mai ales Bursa!

      Aici gasesti adevarata informatie!  

      se iau veniturile populatiei pe mai multi ani (zeci de ani) si se con vertesc in grame aur!!

      Veniturile in grame aur arata formari de bule credit si prabusiri!!! 

      Cat si imobiliare in grame aur arata cand urmeaza deflatia reala la active!!! 

      Acum urmeaza "topirea banilor vechi din piata"!!! 

      Urmeaza INFLATIE doar ca inflatia yoy procentuala o sa fie cu mult mai mare in alte directii decat in imobiliare in termeni reali (adica intra pe negativ). 

      Avem deja ulei in 2 ani de la 3,5 la 9... imobiliarele nu au sarit procentual cu atat; avem deja zahar sarit de la 2,5 la 5.... inflatia se transfera in alte comoditati in timp ce buseste pe nas si creditul. 

      O sa avem procentual inflatie mai mare in alte cadrane economice decat in imobiliare... deja ascensiunea creditului dobanzilor intotdeauna urmareste pretul in crestere la imobiliare. Adica un pret scump se combate cu o dobanda scumpa pana cand nu mai sunt jucatori in piata. Cand se prabusesc dobanzile atunci se prabuseste real costul cu imobiliare. Pana in 2023-224-2025 minim.... costurile cu imobiliare nu se ieftinesc caci trebuie ca bancile centrale si guvernele sa rupa cocoasa imobiliarelor... 

      Au si declarat in rapoartele bancare pentru politicile guvenramentale... au declarat ca vor sa indoaie trendul pana in 2025...nu ca vor ci trebuie sa indoaie trendul... caci nu mai sunt oameni in piata care sa se arunce la credit / supraindatorare de bula.  

      Avem deja cetateni in mai multe orase si in romania si peste granita ce cu un VENIT MEDIU castigat in economia locala nu isi pot permite decent 1 locuinta!!! Asta este primul indicator al hiperinflatiei din piata reala. Cand populatia locala nu isi permite 1 locuinta de bun simt in raport cu venitul mediu castigat ca total din costuri aferente cu locuinta.  

      Sa nu uitam istoric (si Isarescum vulpe batrana stie) Costul unei locuinte NU tre sa coste mai mult de 3-4 ani de venit anual per regiune!!!!! Apare in analele romaniei... si nu doar la noi in tara si in mai toate statele!!!! 

      De cand a inceput bula distractiva cu dolar si euro... au creeat o discrepanta uriasa in socetate!!! Au prabusit oamenii in saracie reala in multe zone ale lumii doar pentru a face guvernele expansiuni de credit si a sustine imperiul militar al americii!!! Pe supraindatorarea populatiei !!!  

      La fel au facut si aia in imperiul roman pana a cazut; la fel si aia din Grecia; la fel se joaca si banca europeana.... 

      Supraindaotra rea natiei este buna pentru guverne in timp ce prosteste populatia de rand ca devine nominal mai bogata in timp ce inobiliarele se infleaza. 

      Cat despre potential de creditare imens pentru romania!!! 

      Romania (Teritorul) a avut mereu probleme cand datoria depasea 80% din GDP... (ISTORIC vezi pana in 1800 si 1900)... 

      Cand vorbim de creditare potential trebuie sa vorbim de potenital GDP in crestere (nu nominal mai sus ci in termeni reali de bunuri si servicii mai sus) cu o populatie ce cade in cap!! 

      Sa nu patim ca japonia!!! Cu credit SUS populatie jos; banca centrala dobanzi pe minime si deflatie istorica pe zeci de ani ca sa plateasca creditul!!! 

      Deci toate natiile supraindatorate acum risca sa intre in deflatii de lunga durata ca forma de plata datorii prezente; chiar su cu jubileurile de datorii ce ar urma sa se intample in maxim 10 ani ... tot vor ramene natii de platit datorii prin productivitate. 

      Uite un fenomen istori ciclic: imobiliare in 87-98 in bula... banii blocati in banci devin inutili in 93 cand alti lei in piata si 1 gars 60.000 mii lei si in bula din 89 200000 si cv mii lei; alta bula in 2005-2007 schimba banii taie zerouri bani blocati in cont 1 gars devine iar 20000 si cv mii lei si in spargere iar 60.0000 70.000 mii lei... unde ce crezi si atunci se "povestea" DAR VENITURILE POPULATIEI AU CRESCUT UITE SUNT ATAT SI ATAT!!! 

      da in ambele 2 cicluri VENITURILE AU CRESCUT IN BULA DE GRAME AUR SI IN NOMINAL ca pe urma ISTORIC SA INTRE IN DEFLATIE IN GRAME AUR SI IN DEFLATIE NOMINALA!!! 

      Alt exemplu: in 60 si cv dobanzi de 0 la 1% pentru imobiliare in RO... pe urma dobanzile urca exact cum urca bula imobiliara se sparge in 7 si cv si sta prabusita 4 ani... pe urma iar urca salbatic pana in 89 exact cu ciclul dobanzilor unde un tret mare de vanzare se vinde istoric cu un pret mare de creditara pana se face punctul de inflexiune in piata si buseste pe nas criza si creditele speculative!!! 

      Imobiliarele unt CICLICE!!! acum se vor bucura de faza finala a inflatiei ca pe urma sa intre in deflatie in termeni reali!!! Va intra oricum ECONOMIILE GLOBULUI IN DEFLATIE SEVERA dupa FINALIZAREA SOCULUI INFLATIONIST DAT DE cerere/oferta si de "razboi". 

      Mari trist e ca mult deja au banii topit in putere in raport cu mancarea si utilitatile!!! Daca au rabdare economiia ii rasplateste istoric in raport cu activele!!! 

      Stiai cati metrii patrati de casa putea sa cumpere 1 KG de aur in romania in 92? dar in 2012? dar 2032? 

      Incepand cu anul 2023-2024 maxim 2025 veniturle medii ale populatiei vor incepe sa se prabuseasca in grame aur lei!!! Mai au de atins un maxim in unele regiuni... dar cand creditul rasufla veniturile exprimate in grame aur se prabusesc. Pentru ca bancile si speculatorii se muta din piata reala (de speculat) in piata financiara pe valute si aur pana termina de prabusit in piata reala speculatia cetatenilor la imobiliare si pana se aduna toba de executari silite pe teava bancherilor. 

      Banii nu sunt bani sunt credit!!! si fiecare final de ciclu al creditarii se termina inflatioist / hiperinflatie si incepe mereu din deflatie! 

      NU este NORMAL ca 1 GARSONIERA ASTAZI saVALOREZE 200000 si cv de mii!!! este pe baza analizarii istorice de preturi in APROPIERI DE BULA!!! in raport corect cu LEII CREDITATI!!! 

      Imobiliarele nu se calculeaza in EURO ci in LEI pentru ca CREDIT =LEI = VENITURI Nominale LEI = EXPANSIUNE Deficite gov si contractie !!! = EXCENDENTE = se produce mai mult decat se speculeaza!!! 

      Momentan se speculeaza mai mult decat se produce!!! o arata DEFICITELE GLOBALE!!!  

      Deci clar ca GUVERNELE vor avea o politica viitoare de "biciuire" cetateni in a mai si PRODUCE nu doar SPECULA!!! 

      s c cret 

      comentariu foarte interesant si argumentat.

      multumesc pentru el.  

      de acord partial cu el.  

      tu (s c cret) ziceai ca uraniul e ultimul activ care va dezvolta bula finala speculativa.  

      am urmarit si incep sa vad miscarile (si probabil mai are de crescut pe fondul crizei energetice). 

      daca retin bine ai zis ca mai apoi dupa uraniu urmeaza un bust (din cliclul boom & bust) deflationist nu doar pe uraniu ci pe toate activele, nu? 

      deci daca punem in linia istorica a ciclului inflatie/deflatie in baza careia asteptam o mare criza in 2030-2032 ... inseamna ca uraniul mai are de urcat tocmai pana atunci (2028-2030-2032) ???? Sau uraniul va face top curand in interval de luni/1 an si avem un micro bust acum inainte sa se reia cresterea?  

      multumesc,

      Vali. 

      aici depinde foarte foarte mult de ce vor face guvernele!!

      Ele sunt principalele care vor infla sau deflat pietele!! 

      plus ca a cadea imobiliarele sunt in mai multe rapoarte!!! 

      A cadea imobiliarele pe glob oricum au valuri propagate diferit. 

      Urmatorul tun pe glob incepand cu 2024 se va da pe AFRICA !!! 

      Eu urmaresc in piata: RATA REALA DE DOBANDA IPOTECARA ca total COST DIN VENIT!!! 

      Aceasta Rata TOTALA anunta istoric BULELE FINANCIARE IN TERMENIREALI!!! 

      Aceasta rata REALA TOTALA a atins platou in USA, in CHINA, in CLUJ si urmeaza defazat sa atinga si in alte orase. 

      OAMENII GRESESC CRUNT cand compara preturile nomianle eur din romania cu nominal euro din alta tara europeana!!! 

      Bulele veniturilor exprimate in grame aur sunt diferite in raport direct cu rezervele de aur aflate in fiecare banca centrala a fiecarei tari asta ofera putere creditelor si a monedelor interne; cat si ciclitatea veniturilor de a atinge bule de credit si simultan expresie in grame aur foarte elevat. 

      Vezi cel mai bun exemplu JAPONIA ce a stat in deflatie zeci de ani; unde venituriloe lor din bula trecuta de credit si din bula veniturilor in grame aur nu au mai atins istoricul trecut. 

      Exact ca in bula olandei vechi... de vechea banca 'centrala" daca ii putem spune asa intrase in faliment odata cu caderea imperiului olandez. 

      Venituriloe pe localitate in raport cu preturile cerute la imobiliare arata ca romania nu se mai afla in pret ieftin!!! Sunt multe zone incalzite!!! 

      Uraniul /energia buseste istoric ciclul creditului si prabuseste cererea de MBSuri... acolo unde loveste. 

      Fiecare ciclu de credit are finalizare inflationista pe verticala in preturi consum utilitati exemplu: 

      88-92 (busirea finala inflationista cade exact cu busire imobiliarelor ca accesibilitate) 

      2006-2009 a fost busire reala inflationista procentual vorbind.... 

      In ambele contexte inflatia din primul an a parut DISTRACTIVA, inflatia din mijlocul propagarii a devenit PANICANTA; iar inflatia din sfarsitul propagarii a devenit DEZOLANTA!!! 

      Inflatia din 2021 mai are real de propagat pana in 2024-2025!!! - sa vezi cat de DEZOLANT VA FI ANUL 2025 in piata!! RESEMNARE TOTALA!!! 

      Eu cand vorbesc de inflatie mai refer la salturi procentuale nu la CPInominal DECLARAT!! 

      Salturile PROCENTUALE din mai multe categorii imi demonstreaza inflatiile si hiperinflatiile reale propagate in piata!!! Cat si deflatiile ce vro urma!!! 

      Cine face credit incepand cu 2023 pana in 2025 se joaca cu focul daca il vor plati ei!!! 

      Analizand trendul generatiilor poductive reiese ca vechea generatie tocmai urmeaza sa iasa din campul muncii ca pondere de apasare in societate -iar veniturile lor nominale de acum crescute au si contribuit la inflatie plus faptul ca au si copii ce consuma - deci inflatie mai mare din trend. 

      Uraniul - bula energiei - arata mereu cand STOCURILE FIXE IMOBILIARE lovesc RETEAUA IN VALURI in CONSUM exact cand reteaua reducea treptat oferta din cauza excesului de productivitate a ceneratiei (in maximul productivitatii a generatiei ce a atins maxim potential de a face credite ca volum si investitii ca volum). 

      Livrarile de locuinte la nivel national ating cotele din bula trecuta in timp ce populatia este in scadere pe tara!! 

      Doar ucrainienii mai au sanse sa atenueze cererea... 

      Banca CENTRALA BNR a umblat Vulpea BATRANA in 2018 la BUTOANE si a catapultat preturile la COCIOABE!! scotandu-le din trendul natural de VALOARE!!! 

      Si indicatorul BANCII CENTRALE a AMERICII ARATA CA am intrat din 2020 in TERITORIU SPECULATIV - indexul de exuberanta imobiliar!! 

      Si culmea... cum imi place sa corelez datele din financiar cu piata reala am VAZUT CA PE STRATA SI INTRE 'cunostinte" TOATA LUMEA VORBESTE DE IMOBILIARE SI INVESTITII!!! 

      Deci acelasi fenomen din perioadele trecute!! de EXUBERANTA!!! 

      La 2 ani distanta deja vad ca discutiile au inceput sa se dilueze pe parte de imobiliare... pentru ca CE CREZI? Si-au cam consumat FONDURILE si costurile din ruma le mananca si ce mai au nominal putere din salarii sau "chirii" pe care nu le pot creste speculativ mai sus fata de veniturile minime si medii din piata... caci risca sa stea goale in piata -cum se intampla acum. 

      Bancile si guvenele mai au un as in maneca se pregatesc istoric sa "schimbe banii" exact inaintea deflatiilor!! atat economiile mici locale Gen Romania si schimbatul banilor vechi ciclic..sau taiatu de zerouri la paritati deflationiste in raport cu creditul dus de populatie =duce la starpire consum pe termen scurt. 

      IN ROMANIA BANCILE ADORA SUPRAINDATORAREA!! = MULT MULT PROFIT IN CONTURI!!! 

      s c cret 

    daca va intrebati dece scade rata de facut copii este din cauza Imobiliarelelor si a creditului!!!

    Ce forteaa guvernele sa scoata bani din piatra seaca pentru a sustine promisiunile nominale facute bantranilor!!! 

    Acest dezechilibru de batrani multi si tineri putini productivi... forteza tinerii sa concureze in piata la accesibilitate imobiliare care sunt saltate de politici gov si banci pentru plata deficite / pensii / drumuri / poduri / si hotii. 

    S c cret 

    Legat de Romania... In Spania unde sunt case si apartamente sub nivelul Romaniei ca pret si destul de aproape marile orase sau puncte turistice importante. Poti cumpara o intreaga ferma pe la 60k euro pe langa Gijón sau case de 25k pe langa Guadalajara. Problema este ca unii din Romania din zone moarte de prin Valea Jiului, Hunedoara, Salaj (etc) incearca sa vanda la preturi mai mari decat cei din zone mai decente din Spania.

    si cu mult peste veniturile populatiei pe regiuni!!! 

    Isarescu si bancile comerciale dorm. 

    Este Cartel financiar!!! 

    s c cret 

    1. eh Spania versus Romania....

      mai, in Ro oamenii au un profund (si intens SPECULAT) sentiment de proprietate. 

      ia vezi... cum sta Spania cu impozitarea imobiliarelor la persoanele fizice care au proprietate fata de Romania? 

      sta mai rau, desigur.  

      in Romania e parfum taxa pe proprietate 

      p.s. Tocmai intensul sentiment de proprietate din Romania va frana nitel tendinta mondiala de "nu vei avea nimic si vei fi fericit" (by Klaus Schwab - World Economic Forum WEF). Ca asa suntem noi romanii, mai zbanghii de felul nostru :)))  

      "Isarescu si bancile comerciale dorm.

      Este Cartel financiar!!!" 

      nu doarme ma nimeni :)))  

      sunt baietii la produs, cum sa doarma ???  

      vrei sa iti zic ceva intern din banci sa te spargi de ras?  

      nu doar ca ROmania e cea mai penala in domeniul marimii dobanzilor la credite versus costuri asumate de banca prin depozite dar in plus ... fii atent: salariile bancherilor (varful de lance salarial pana in 2008-2010... in prezent IT-ul conduce salarial) in prezent cu 3-4 exceptii notabile (nu o sa amintesc bancile) nu au mai fost marite cam din 2017-2019 !!!  

      iti dai seama ? 

      adica managerii bancilor produc la mai multe capete - dobanzi inalte la credite , dobanzi joase la depozite = deci un ROI (return on investment) extrem de inalt... si colac peste pupaza .... costuri salariale mici !!! Cand se stie faptul ca daca nu platesti bancherul ... poate ca-si baga ceva in munca pe care o face .... si in banca vorbim de 100% servicii... noi nu producem acolo cizme sau suruburi ...  

      mi se pare deosebit de riscanta aceasta abordare a politicilor salariale in banci :) ... castiga banuti dar risca munti de bani :)))  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb