Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a fost aprobată, ieri, în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Astfel, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a acestui act normativ a fost respinsă cu 307 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi 5 abţineri.
Ministrul Finanţelor Ioana Petrescu le-a cerut, ieri, deputaţilor să voteze legea privind reducerea CAS, arătând că această măsură este "curajoasă şi pro-business" şi că există resurse pentru compensarea acesteia atât pentru anul 2014, cât şi pentru anii viitori.
Şeful statului a refuzat să promulge acest proiect de lege spunând că nu există cifre care să arate cum va fi compensat deficitul bugetar la care va conduce diminuarea CAS.
Teama că acest deficit nu va putea fi acoperit fără creşterea altor taxe o au şi oamenii de afaceri, dar şi reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.
Ioana Petrescu a transmis, recent, Societăţii Academice din România (SAR) o "sinteză privind impactul macroeconomic şi bugetar al reducerii CAS cu 5 pp".
Deşi acest document a fost solicitat în numeroase ocazii atât de către mediul de afaceri, dar şi de presă şi chiar de Fondul Monetar Internaţional şi de şeful statului, doar SAR a reuşit să-l obţină, după ce a ameninţat că va ataca în instanţă eventuala secretizare a studiului de impact privind diminuarea CAS.
După ce această măsură a fost aprobată a doua oară de parlamentari, ea se va întoarce la preşedinte pentru promulgare. Traian Băsescu este obligat să o promulge de data aceasta, însă are şi varianta de a o trimite la Curtea Constituţională.