Reglementarea preţurilor din energie, aşteptată în prima zi de toamnă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 23 august 2022

Reglementarea preţurilor din energie, aşteptată în prima zi de toamnă

Ministerul Energiei şi ANRE au transmis informările solicitate de prim-ministrul Nicolae Ciucă privind situaţia pieţei de energie şi strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung, anunţă Guvernul într-un comunicat de presă. În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii şi ceilalţi actori implicaţi în piaţa de energiei, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerinţelor bugetare actuale, continuând să protejeze populaţia şi mediul privat de efectele creşterilor de preţuri la energie şi gaze naturale, se mai arată în comunicat.

De altfel, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, ieri, că Virgil Popescu, ministrul Energiei, trebuie să prezinte urgent, până la 1 septembrie, o soluţie legislativă privind reglementarea preţurilor din energie la consumatorii casnici, liderul social democrat afirmând că actuala compensare a preţurilor reprezintă o povară pentru bugetul de stat.

"În opinia mea, în acest moment, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioadă următoare, când energia nu este vândută şi cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în 2025. (...) Această compensare nu cred că mai este de actualitate, ţinând cont de impactul deja solicitat de către Ministerul Energiei, respectiv 31 de miliarde, lucru care este imposibil pentru bugetul României. Din punctul meu de vedere, cel puţin pe zona casnică, trebuie venit cu o reglementare a preţului. Am văzut şi sistemul grecesc, în care au un preţ stabilit, pentru fiecare tip de energie, dacă e pe cărbune, nuclear, eolian, panouri verzi sau hidro şi de la acel preţ se vine cu o supraimpozitare", a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a precizat că nu vor fi schimbate actualele tarife din energie pentru consumatorii casnici.

"Ceea ce am stabilit cu premierul este că preţul de 0,68 lei/kw şi 0,8 lei/kw rămâne nemodificat pentru persoanele fizice. Se poate veni cu o compensare, dacă preţul este mai mare dar, din câte ştiu eu, preţul de probucţie nu depăşeşte 0,68 şi 0,8. Important este să avem bani pentru a face această plafonare şi să nu intrăm într-un deficit", a spus Marcel Ciolacu.

El a acuzat liberalizarea preţurilor făcută anul trecut de guvernul Cîţu şi a spus că decizia respectivă a dus "la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie".

"A fost vândută energia cu 300 lei, 400 lei, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000 lei. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440 lei, ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie", a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a referit şi la schimbarea în toamnă a actualui şef al ANRE - căruia îi expiră mandatul.

"Sunt ferm convins că până în luna octombrie, este posibil ca şi acum, la sfârşitul lunii august, când avem Consiliul Politic Naţional şi întâlniri cu grupurile parlamentare, sunt ferm convins că vom veni cu o propunere din partea Partidului Social Democrat pentru preşedintele ANRE", a afirmat Marcel Ciolacu.

Decizia ca actualul director al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei să fie schimbat vine în contextul în care la şedinţa coaliţiei de guvernare din 16 august, Dumitru Chiriţă nu a putut oferi răspunsuri la întrebările privind supravegherea şi controlul pieţei de energie electrică şi gaze naturale, iritându-i pe cei trei lideri ai formaţiunilor politice guvernamentale.

Pe lângă aceste probleme, coaliţia guvernamentală trebuie să se ocupe şi de asigurarea stocurilor necesare de gaze naturale pentru sezonul rece. Până la 1 noiembrie ar trebui ca 80% din capacitatea de înmagazinare subterană să fie acoperită de stocările de gaze. La mijlocul lunii august, conform informaţiilor oferite mass-media de Transgaz, au fost stocate gaze în aproape 67% din capacitatea de înmagazinare. Ce nu au transmis cei de la Transgaz a fost faptul că înmagazinarea a început în luna aprilie, nu de la zero metri cubi, ci de la 700 milioane metri cubi care se aflau deja în depozitele subterane. În această vară s-a stocat cam jumătate din ce s-a produs, aşa că umplerea a avansat cu circa 5% pe săptămână. De acum însă intrăm în etapa dificilă, în care pot să apară probleme, susţin specialiştii, care arată că în 18 august s-a înmagazinat cu 20% mai puţin decât era prevăzut.

Misiunea este una dificilă atât timp cât - aşa cum notează jurnaliştii de la Agenţia France Presse - Europa se pregăteşte pentru o iarnă fără gaz rusesc. Robinetul de gaz rusesc este deja tăiat pentru Letonia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Ţările de Jos şi Polonia, iar peste situaţia actuală se adaugă o scădere cu 70% a livrărilor în luna iulie, în întreaga Europă, faţă de anul trecut, conform sursei citate.

Războiul din Ucraina a declanşat "prima criză energetică globală reală din istorie", a afirmat Fatih Birol, director executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) şi Europa se află "în epicentrul tulburărilor".

Conform lui Matthew Oxenford, senior anlist la Economist Intelligence Unit, debitele din Nord Stream 1 "vor fluctua între zero şi 20% din capacitate în următoarele luni, ducând la o recesiune în Europa în iarna anului 2022/23". În cazul unui deficit, autorităţile vor întrerupe cu prioritate aprovizionarea întreprinderilor, guvernele de la Paris şi Berlin fiind în procedură de selecţie a primelor companii care vor fi afectate, arată analiştii economici din domeniu.

În ceea ce priveşte clienţii casnici, Franţa a blocat preţurile reglementate la gaze pentru persoanele fizice, în timp ce Germania a decis introducerea unei taxe care va mojora cu aproape 500 euro anual facturile gospodăriilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb