Republica Moldova merge din criză în criză

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 6 ianuarie 2016

Republica Moldova merge din criză în criză

Crizele politice, sociale şi economice se derulează şi se întrepătrund într-un ritm ameţitor în Republica Moldova. După multiple negocieri, numeroase contestări şi mari aşteptări, cabinetul Ion Sturza "a murit înainte să se nască". Atitudinea fostului premier desemnat, care a avut un mic război cu o parte dintre aleşi, a fost aspru criticată, la fel şi decizia unor parlamentari de a boicota şedinţa specială în cadrul căreia urma să se acorde votul de încredere.

Conform Moldpres, Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a reluat, ieri, consultările cu partidele pentru desemnarea unui nou candidat. În eventualitatea în care nici al doilea candidat nu este susţinut, preşedintele va iniţia procedura de dizolvare a Legislativului. Într-o declaraţie făcută în direct la TV, Ion Sturza a susţinut că alegerile anticipate sunt inevitabile şi afirmă că în acest moment tot blocajul politic este generat de un singur om: "M-am aşteptat la multe, de la uşi închise până la dezbateri aprinse. Mai puţin însă m-am aşteptat să nu fie cvorum. Este penibil. Presupun că s-au speriat de mesajul meu pentru naţiune. Am demonstrat cum trebuie să aibă loc procedura, cu maximă transparenţă. Am readus procesul în albia constituţionalităţii. Lucrurile puteau să derapeze foarte mult. Eu trebuia să fiu alături de preşedinte, să organizez un zid în jurul preşedintelui. Preşedintele a fost şantajat, s-au făcut presiuni, au fost vizite inopinate la preşedinţie. Dacă Timofti ceda şi accepta candidatura lui Plahotniuc, am fi avut proteste în masă care nu ar fi fost la fel de blânde ca acelea de până acum. Totul se învârte în jurul unui singur om, Vlad Plahotniuc. Eu nu doresc ca oamenii să fie ostaticii acestui om. Cetăţenii s-au transformat în robii sistemului creat de Plahotniuc, care îşi bate joc de ei şi sfidează bunul simţ. Este inadmisibil că se fură din fiecare bucăţică de pâine consumată, fiecare kilowat de energie electrică, fiecare minut vorbit cu rudele din afara ţării. Este o obrăznicie intenţia lui Plahotniuc de a se băga în politica mare, iar cei care îl susţin nu sunt decât nişte complici".

Potrivit agenţiei ipn.md, preşedintele Asociaţiei Obşteşti "Justiţie şi Democraţie", Pavel Midrigan, îi acuză pe parlamentari: "Nu pentru aceasta au fost aleşi. Pentru lipsa de la şedinţă trebuie să li se scoată din salariu". Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, consideră că vina îi aparţine lui Ion Sturza: "Numai lucrul acesta nu trebuia de făcut, să nu se prezinte la şedinţă. Dar aşa se întâmplă întotdeauna, când ne facem icoane dintr-un anumit politician. Nu înţeleg pe ce a contat Sturza, după ce i-a numit pe parlamentari bandiţi, a admis atacuri la persoană. În loc să calmeze spiritele, Sturza le-a încins şi mai tare. Societatea este panicată în urma declaraţiei lui Sturza că din februarie nu vor mai fi bani pentru pensii şi salarii. Aşa ceva nu trebuia să facă un candidat pentru funcţia de prim-ministru".

Prim-ministrul moldovean Valeriu Streleţ i-a prezentat pe 30 octombrie 2015 preşedintelui Nicolae Timofti demisia Guvernului, în urma moţiunii de cenzură votate de Parlament. Ulterior, preşedintele Republicii Moldova l-a numit pe vicepremierul liberal Gheorghe Brega în funcţia de premier interimar, până la formarea unui nou Guvern. Cabinetul de miniştri condus de Valeriu Streleţ a fost demis printr-o moţiune de cenzură votată de deputaţii din Partidul Socialist (PSRM), Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Democrat (PD, membru al coaliţiei de guvernământ). Moţiunea de cenzură a fost depusă în contextul mişcărilor de contestare a Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ şi al arestării fostului premier şi fost lider al PLDM Vlad Filat, acuzat de fraude bancare şi luare de mită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb