Republica Moldova sărbătoreşte în această duminică, pe 27 august, 32 de ani de la proclamarea Independenţei, potrivit Agerpres.
Au fost programate numeroase evenimente menite să marcheze Zilei Independenţei, printre care depuneri de flori la monumentul "Maica Îndurerată" de la Complexul Memorial "Eternitate" şi la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei Chişinău.
La ora 10:00, prim-ministrul moldovean Dorin Recean va participa la ceremonia de inaugurare a Sărbătorii Naţionale în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în cadrul căreia cadrul preşedinta Maia Sandu va ţine un discurs adresat poporului.
Numeroase concerte şi spectacole vor avea de asemenea loc, majoritatea în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a celebra Ziua Independenţei.
Într-o felicitare adresată cetăţenilor Republicii Moldova cu prilejul Zilei Independenţei, preşedinţa Maia Sandu scrie duminică: "În ochii lor, Moldova e bogată - clădită pe truda lor, moştenire transmisă copiilor. În ochii lor, Moldova are viitor - construit acasă cu încredere. În ochii lor, Moldova este în pace şi siguranţă - pentru cei dragi, pentru neam. În ochii lor, Moldova e peste tot în lume - omul sfinţeşte locul. În ochii lor, Moldova se dezvoltă - prin munca valoroasă a fiecăruia. În ochii lor, Moldova e frumoasă - ea creşte în mâinile noastre. În ochii Moldovei se reflectă cu mândrie oamenii noştri. La mulţi ani, Moldova!', a scris şefa statului pe Facebook.
Declaraţia de Independenţă a fost produsul schimbărilor geopolitice profunde şi de amploare care s-au produs în lume la sfârşitul anilor 90' ai secolului XX. Destrămarea lagărului socialist şi a Uniunii Sovietice a creat condiţii propice pentru libera autodeterminare a popoarelor.
Mişcarea de eliberare naţională din Basarabia anilor 1988-1991 a adus la putere forţe reformatoare care au constituit la prima etapă majoritatea în primul Parlament ales în mod democrat (1990-1994). Au urmat adoptarea Tricolorului în calitate de Drapel de Stat, condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, Declaraţia de Suveranitate (23 iunie 1990), culminând cu Declaraţia de Independenţă.
În august 1991, după eşecul puciului forţelor conservatoare, Parlamentul s-a întrunit la 27 august pentru a hotărî destinul Republicii Moldova. În acea zi, votul a fost precedat de cea mai amplă Mare Adunare Naţională, în timpul căreia cetăţenii prezenţi în număr impresionant s-au pronunţat pro-Independenţă. Imediat, cu majoritate absolută de 278 de voturi, Declaraţia de Independenţă a fost votată. În scurt timp, Republica Moldova este recunoscută de aproape toate statele lumii, iar la 2 martie 1992 devine membru ONU cu drepturi depline.
În timpul revoltelor anticomuniste din 7 aprilie 2009, pe parcursul devastării edificiului Parlamentului, Declaraţia de Independenţă în original cu semnăturile deputaţilor a fost distrusă prin ardere. În 2010, într-o şedinţă festivă comună Parlamentul în funcţiune împreună cu deputaţii primului Legislativ au restabilit Declaraţia de Independenţă. Trei originale sunt păstrate în condiţii de securitate maximă în Parlament şi în Banca Naţională.
1. La Multi Ani Republicii Moldova
(mesaj trimis de anonim în data de 27.08.2023, 11:23)
Viata lunga si succes pe drumul spre Uniunea Europeana ,numai asa e posibil sa te intalnesti cu Romania !
1.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 27.08.2023, 12:45)
Se intalneste cu Romania in esuare si picaj demografic.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.08.2023, 17:07)
Vibrezi de înalt patriotism....
1.3. Titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Protaru în data de 27.08.2023, 20:21)
Patriotismul e opiul gloatelor care se lasa exploatate si pacalite de fascisti.