Reuniune a Comitetului Militar NATO la începutul anului viitor

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 21 decembrie 2023

Sursa foto: facebook/Mircea Geoana

Sursa foto: facebook/Mircea Geoana

English Version

Comitetul Militar al NATO se va întruni în 17 şi 18 ianuarie 2024, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia de Ucraina, despre starea industriei de apărare şi despre interoperabilitatea în timp de pace, criză şi în caz de conflict, se arată într-un comunicat de presă al alianţei politico-militare.

Reuniunea de la mijlocul lunii ianuarie, prezidată de amiralul Rob Bauer - preşedintele Comitetului Militar -, va fi deschisă de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, care va vorbi despre priorităţile şi provocările cheie ale Alianţei pentru anul viitor. La sesiunile de dezbateri la care vor participa şefii de stat major al apărării din statele membre NATO, vor mai participa generalul Christopher Cavoli, comandantUL suprem al aliaţilor în Europa (SACEUR) şi generalul Philippe Lavigne, comandantul suprem aliat (SACT).

În prima zi a reuniunii, generalul Cavoli îi va informa şefii apărării cu privire la progresele înregistrate în implementarea şi executarea planurilor de apărare adoptate la Summit-ul de la Vilnius din iulie 2023 şi va fi dezbătută starea industriei de apărare, cu privire la capacităţile de producţie, la planificarea operaţională şi la echipamentele necesare. Potrivit sursei citate, generalul Lavigne va sublinia nevoia de coerenţă generală în realizarea apărării colective şi a descurajării consolidate, concentrându-se pe factori cheie precum operaţiunile multi-domeniu, comandă şi control simplificate, interoperabilitate fără întreruperi şi îmbunătăţirea continuă a capabilităţilor în privinţa calităţii şi cantităţii. De asemenea, şefii apărării vor discuta despre foaia de parcurs pentru adaptarea la ameninţările actuale şi viitoare. O altă temă de discuţie va fi apărarea aeriană şi antirachetă integrată pentru a îmbunătăţi pregătirea şi interoperabilitatea în timp de pace, criză şi în caz de conflict. Tot în prima zi, şefii apărării din statele aliate vor stabili direcţii şi îndrumări suplimentare cu privire la priorităţile NATO de descurajare militară şi de apărare, cu accent pe cerinţele-cheie de capacitate înainte de deciziile Summit-ului de la Washington DC şi nu numai. La finalul primei zile, şefii apărării se vor întâlni pentru prima dată în formatul Consiliului NATO-Ucraina, în cadrul căreia vor discuta despre situaţia din teren şi despre continuarea sprijinirii autorităţilor de la Kiev de către NATO şi statele membre.

A doua zi a reuniunii va debuta cu întâlnirea şefilor apărării cu omologii lor din cadrul Partner Interoperability Advocacy Group (PIAG) alcătuit din Australia, Austria, Irlanda, Noua Zeelandă şi Elveţia. Naţiunile PIAG deţin statutul de naţiune non-NATO, iar organizaţia va încheia un acord individual de securitate care va permite schimbul de informaţii clasificate şi participarea la antrenamente şi exerciţii NATO. Discuţiile se vor concentra asupra oportunităţilor actuale şi viitoare de interoperabilitate militară.

Tot în 18 ianuarie 2024, şefii apărării din statele aliate se vor întâlni cu omologii lor din zona indo-pacifică - Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud, cu care vor discuta despre situaţia de securitate din zona respectivă, despre provocările regionale şi implicaţiile acestora pentru securitatea globală.

La finalul reuniunii, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, va prezida o dezbatere asupra obiectivelor politice actuale şi a obiectivelor ce vor fi puse pe masa Congresului Ministerial al Apărării din februarie 2024 şi a Summit-ului de la Washington DC din iulie 2024.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb