REVISTA PRESEI 18.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2016

ADEVARUL

Puci eşuat în Turcia. Europenii şi americanii cer Ankarei respectarea statului de drept

UE, SUA şi NATO au cerut o "revenire rapidă la ordinea constituţională în Turcia", iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut respectarea instituţiilor democratice şi a Constituţiei din Turcia. Germania. Cancelarul german Angela Merkel a condamnat, sâmbătă, "în modul cel mai ferm" tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, dar i-a cerut preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan ca puciştii să fie trataţi respectându-se regulile statului de drept. SUA. Preşedintele american Barack Obama le-a cerut tuturor partidelor din Turcia să susţină Guvernul ales democratic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Totodată, el a făcut apel la reţinere, pentru a evita violenţele şi vărsarea de sânge. Franţa. Ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault, a declarat la France 3 că " Puciul nu este un cec în alb pentru Erdogan. Nu pot fi făcute epurări, statul de drept trebuie să funcţioneze".

Erdogan va profita de lovitura de stat militară eşuată pentru a-şi întări puterea

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va profita de lovitura de stat militară eşuată pentru a-şi întări puterea, a avertizat Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag şi un apropiat al cancelarului german, Angela Merkel, transmite Reuters. "Turcia trebuie să revină rapid la ordinea constituţională. Aceasta se aplică atât armatei, cât şi lui Erdogan, care, în prezent, îndeplineşte o funcţie ca preşedinte ce nu este prevăzută în Constituţie", a afirmat Brok. Afirmaţiile sale au fost întărite de liderul Verzilor germani, Cem Özdemir. "Erdogan nu va lăsa să-i scape această ocazie nu doar de a epura total armata, ci şi de a-şi realiza în sfârşit proiectul unui amendament constituţional cu obiectivul autocraţiei", a declarat Özdemir, pentru publicaţia "Welt am Sonntag". "Puţinele instituţii de presă critice şi primele vlăstare ale societăţii civile nu se pot aştepta, în mod cert, la nimic bun", a adăugat el.

Efectele puciului din Turcia pentru România

Proiectul susţinut de România, de înfiinţare a unei flote NATO în Marea Neagră, alături de Turcia şi Bulgaria, şi aşa fragil, are acum şanse şi mai mici de reuşită, după ce liderii politici turci au insinuat că SUA s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat. După ultimul summit NATO, desfăşurat la Varşovia în urmă cu 10 zile, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că miniştrii Apărării din statele Alianţei, până la începutul lunii octombrie, trebuie să vină cu propuneri concrete privind creşterea prezenţei NATO în Marea Neagră, ca măsură de întări Flancul Estic. Însă analiştii consultaţi de "Adevărul" spun că, dimpotrivă, proiectul pare că se scufundă, după ce Turcia s-a răstit la SUA, în urma puciului ratat de pe malul Bosforului. Guvernul turc a închis sâmbătă baza aeriană de la Incirlik, folosită de avioanele americane în lupta cu Statul Islamic, pe motiv că ar fi fost folistă de pucişti pentru a-şi alimenta avioanele cu care au bombardat Parlamentul.

Cine este Fethullah Gulen, inamicul public numărul 1 al Ankarei

Premierul turc Binali Yildirim i-a numit pe pucişti drept trădători şi a anunţat că sunt parte a "mişcării guleniste". Retorica împotriva imamului şi a adepţilor săi a atins paroxismul în după-amiaza zilei de sâmbătă, după ce revolta militarilor era practic înăbuşită: acelaşi Yildirim a declarat că orice ţară care-l sprijină sau găzduieşte pe Gulen se află în război cu Turcia. În Turcia, Gulen este un fost aliat al partidului AKP şi al lui Erdogan, a ajutat la consolidarea puterii politice în detrimentul armatei în Turcia, iar acum este acuzat că dirijează din umbră orice: de la investigaţii masive de corupţie la puciuri militare împotriva puterii, folosindu-se de adepţi ai săi care ar fi creat o "structură paralelă" în interiorul statului turc. Curentul de gândire lansat de Gulen îşi propune să fie o interpretare moderată a Islamului, care lasă loc de dialog interreligios, acceptă evoluţiile tehnologice şi explicaţiile ştiinţifice, respectă drepturile omului şi principiile democratice şi se implică în dezvoltarea educaţiei şi în activism.

Bani albi pentru zile negre?

Oamenii s-au obişnuit să economisească în ultimii ani, învăţând una dintre lecţiile crizei, de a nu fi prins nepregătit în perioade dificile, însă nu ştiu să-i multiplice, a declarat pentru News.ro consultantul în administrarea banilor Eusebiu Burcaş. Potrivit acestuia, cei mai mulţi români depun banii în bănci, unde randamentele sunt foarte mici, în timp ce soluţia este de a ieşi din capcana blocării banilor, întrucât ei produc valoare doar prin circulaţie. Potrivit consultantului financiar, soluţia este diversificarea investiţiilor, iar populaţia să nu mai mizeze doar pe banii din bancă, unde câştigurile sunt mici. România este de departe ţara membră a Uniunii Europene cu cea mai mare inegalitate între bogaţi şi săraci, în condiţiile în care cei mai prosperi 20% dintre români au venituri de peste şapte ori mai mari decât cei mai săraci 20% dintre locuitorii ţării, potrivit datelor oficiului european de statistică Eurostat publicate în iunie.

Dezastru ecologic pe râul Jiu, după ce barajele din Târgu Jiu au fost golite

Un adevărat dezastru piscicol s-a înregistrat pe râul Jiu, în zona reşedinţei judeţului Gorj, unde cele două baraje de acumulare au fost golite. În urmă au rămas peşti morţi şi o mare de deşeuri. Motivul pentru care s-ar fi golit din nou barajele din Târgu Jiu a fost acela că s-au umplut în urma ploilor abundente din ultima perioadă. Ca de obicei, mai mulţi târgujieni au intrat în nămol şi gunoaie ca să prindă peşti. Claudiu Fiu, un pescar cunoscut din Târgu Jiu, spune că este un adevărat dezastru piscol: "Golirea barajelor a fost facută după trecerea vârfului de viitura care a avut loc la ora 4 dimineată... Din dorinţa de a scăpa de impactul vizual al deşeurilor suspendate care se aflau de aproximativ două săptămâni în barajul de nord (Vadeni) s-a decis ridicarea stăvilarelor şi în 45-50 de minute lacul de acumulare a fost secat, flora şi fauna distruse iremediabil, peşti rămaşi pe uscat păsări înecate de valul de nămol....o catastrofă ecologică".

Armenia: Persoane înarmate au ocupat sediul central al poliţiei din Erevan şi cer demisia preşedintelui ţării

Un grup de persoane înarmate a ocupat sediul central al poliţiei din Erevan, cerând demisia preşedintelui Armeniei, Serj Sarkissian, relatează presa locală. Comandantul adjunct al Poliţiei naţionale, Valeri Osipian, a intrat să negocieze cu atacatorii şi ar fi fost luat ostatic. Persoanele înarmate ar ţine prizonieri cel puţin alte şase persoane aflate în clădire în momentul atacului. Autorităţile de la Erevan au admis că o luare de ostatici este în curs, dar au dat asigurări că toate instituţiile statului funcţionează normal şi că nu este vorba de o tentativă de lovitură de stat. Într-un comunicat, Serviciul Naţional de Securitate a precizat că se poartă negocieri cu atacatorii pentru a-i determina să se predea.

BANCHERUL

Din declaraţia de avere a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, lipsesc şapte salarii, echivalentul a 84.000 de euro

Conducerea BNR a decis in 2007 sa nu-si mai publice salariile in declaraţiile de avere, motivând legile care-i conferă băncii naţionale statutul de independenta, cu toate ca Banca Centrala Europeană publică veniturile şefilor săi. Se ştie însă, chiar de la consilierul BNR Adrian Vasilescu, faptul că nivelul orientativ al salariului guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, este in jurul a 12.000 de euro lunar (53.000 de lei), adică 144.000 de euro anual, echivalentul a 650.000 de lei. Nici in declaraţia de avere din acest an publicată de Isărescu in 14 iunie nu este specificat salariul încasat de acesta in 2015, ci doar veniturile simbolice obţinute de la Academia Română, in valoare de 34.428 de lei. De asemenea, in declaraţia de avere apare, ca de obicei, situaţia actualizata a conturilor bancare ale guvernatorului, din care aflăm, la fel ca in anul precedent, ca acesta deţine depozite doar in valuta (euro si dolari), in total echivalentul a 133.000 de lei, in timp ce leii (aproape o jumătate de milion) se află in conturi, la BCR si UniCredit.

CAPITAL

Guvernul pregăteşte un impozit special pe venit pentru a strânge bani de locuinţe ieftine

Guvernul ia în calcul introducerea unui impozit special pe venit pentru a strânge bani în vederea construcţiei de locuinţe la preţuri accesibile. Banii încasaţi ar urma să fie gestionaţi de un Fond Naţional de Locuire menit să ofere asistenţă financiară pentru dezvoltarea de locuinţe ieftine, potrivit Strategiei Naţionale de Locuire întocmită de Ministerul Dezvoltării. Strategia Naţională de Locuire, un document la care Ministerul Dezvoltării lucrează de ceva timp, şi care va fi gata în perioada imediat următoare, trasează harta locuirii în România până în 2020. Revista Capital a intrat în posesia draftului de lucru actualizat în aprilie 2016. Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor. Strategia menţionată prevede înfiinţarea unui Fond Naţional de Locuire. Ideea fondului a fost recomandată de Banca Mondială, care a livrat în vara anului trecut, la cererea Guvernului României, un raport extins la nivelul politicilor de locuire din România.

Aurul, pariul câştigător al anului

Preţul aurului a crescut deja cu aproape 29% în acest an şi este pe cale să înregistreze cel mai mare câştig anual de după 2010 - metalul preţios a ajuns la 1371 de dolari uncia, din cauza turbulenţelor de pe piaţă, provocate de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană - dar rămâne cu 25 de procente sub nivelul record de 1.900 de dolari atins în 2011. Aurul şi argintul sunt, de altfel, cei doi câştigători în urma votului pro-Brexit. Metalul galben intră în a şaptea săptămână de creştere. Astfel încât, dacă dorim să adăugăm un pic de aur în portofoliu, care este cel mai bun mod de a face acest lucru? Aurul creşte continuu şi a fost singurul vehicul de investiţii al cărui randament a avut o evoluţie pozitivă, metalul galben îndreptându-se către a 6-a creştere săptămânală, fiind văzut ca activ de refugiu sigur.

Brexit: Angajaţii Deutsche Boerse cer un nou acord de fuziune cu operatorul bursei de la Londra

Consiliul angajaţilor de la Deutsche Boerse a cerut modificări importante ale planificatei fuziuni de 30 de miliarde de dolari cu operatorul bursei de la Londra, London Stock Exchange (LSE), în urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din UE (Brexit), transmite DPA. În loc să menţinem cu orice preţ actualul acord, conducerea trebuie să facă presiuni pentru ca sediul central al entităţii combinate să fie la Frankfurt, a afirmat Jutta Stuhlfauth, şeful Consiliul angajaţilor de la Deutsche Boerse. Avem nevoie chiar acum de noi negocieri. Defectele acordului trebuie eradicate. Clienţii şi acţionarii au nevoie de certitudini pentru a-şi face planurile financiare, a explicat Jutta Stuhlfauth. Oficialul a adăugat că reprezentanţii conducerii operatorului bursier german au fost complet nepregătiţi de Brexit şi nu a existat un plan B.

Preşedintele BCE va solicita Guvernelor să majoreze cheltuielile şi să accelereze adoptarea reformelor

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va insista probabil în următoarea săptămână ca guvernele să facă mai mult pentru a stimula economia zonei euro, deoarece incertitudinile apărute în urma deciziei Marii Britanii de a ieşi din UE (Brexit) şi creşterea mai slabă a economiei mondiale ameninţă redresarea fragilă a regiunii, transmite Reuters. Analiştii se aşteaptă ca BCE să menţină joi rata dobânzii, la ultima şedinţă de politică monetară dinaintea vacanţei de vară. Dar este posibil ca Dragi să ceară din nou Guvernelor să majoreze cheltuielile şi să accelereze adoptarea reformelor, pentru a stimula economia zonei euro. Cea mai mare economie europeană, Germania, este reticentă în a renunţa la excedentul său bugetar prin majorarea cheltuielilor.

Banca Centrală a Turciei va furniza nelimitat lichidităţi instituţiilor financiare

Banca Centrală a Turciei a anunţat duminică că va reduce la zero comisionul la opţiunile zilnice de lichidităţi pentru bănci şi va furniza nelimitat lichidităţi instituţiilor financiare, în vederea menţinerii activităţii efective pe pieţele financiare, potrivit Reuters. Decizia vine după încercarea eşuată de tentativă de lovitură de stat din Turcia, care va afecta şi mai mult încrederea investitorilor, înaintea deschiderii de luni a pieţelor financiare. Banca Centrală a Turciei a informat că va lua toate măsurile necesare pentru a proteja stabilitatea financiară şi toate pieţele financiare vor rămâne deschise până la finalizarea tuturor tranzacţiilor. Dacă va fi necesar, instituţia va majora actuala limită la depozitele străine, situată la 50 miliarde de dolari.

CURENTUL

Băsescu despre Erdogan: trebuie să fii paranoic

Fostul şef de stat l-a criticat pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, într-un interviu la RTV, pentru campania intensă de islamizare a ţării, dar şi pentru că şi-a supărat toţi vecinii. "Trebuie să ne întrebăm de ce această lovitură de stat în Turcia. De ce? Răspunsul este simplu. Pentru că preşedintele Erdogan încearcă să acapareze toată puterea simultan cu islamizarea ţării. A pierdut din vedere că are şi minoritatea kurdă care şi cere nişte drepturi. (...) Erdogan a reuşit să îşi ostilizeze toţi vecinii ei. Îi este ostilă Armenia, cu care are frontieră, îi este ostilă Siria, el fiind unul dintre cei care luptă împotriva lui Bashar Al-Assad, îi este ostil Israelul cu care a reuşit să intre în conflict. A trebuit să facă o demonstraţie de forţă, discutabilă din punct de vedere al realităţii Ankarei, şi să doboare un avion al Federaţiei Ruse. Avem o relaţie bună (România şi Turcia - n.r.), dar nu aş vrea să fim puşi să alegem între relaţia cu Turcia şi cea cu SUA", a declarat Băsescu.

Judecătorul Cristi Danileţ critică arestările magistraţilor turci

Membru al CSM, judecătorul Cristi Danileţ anunţă că a fost contactat de colegii săi turci şi declară că a semnat PETITIA ONLINE cu privire la situatia din Turcia. "Am primit mesaje de la colegi judecători de acolo care aşteaptă să fie demişi sau arestaţi din clipă în clipă, aşa cum s-a întâmplat noaptea trecută cu alţi colegi de ai lor. Controlul justiţiei de către forţele politice este inadmisibilă în orice stat modern. Democraţia se bazează pe popor şi este garantată de justiţie.", scrie Danileţ pe contul său pe facebook.

CURIERUL NATIONAL

Marea Britanie modifică radical, chiar înainte de ieşirea oficială din UE, regimul imigranţilor europeni

Într-o declaraţie pentru ziarul Mail on Sunday, David Davis a precizat că Marea Britanie nu garantează migranţilor europeni care vor sosi de acum până la ieşirea oficială din UE dreptul să rămână pe teritoriul Regatului Unit. Davis a mai făcut o precizare: nu va activa articolul 50 din tratatul european, care permite notificarea oficială a voinţei unei ţări de a ieşi din UE, înainte de începutul anului 2017, după care negocierile de ieşire vor dura maximum doi ani. Astfel, Regatul Unit va părăsi UE cel mai târziu la începutul anului 2019.

Proprietarii, obligaţi să-şi monteze contoare de căldură

Dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri "pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte". Până la sfârşitul anului 2016, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică trebuie să aibă montate contoare pentru căldură, conform legislaţiei în vigoare. Deşi acest termen a fost impus încă din 2014, se estimează că abia în 40% dintre blocurile vizate se face contorizarea căldurii la nivel de apartament. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Energiei, cetăţenii care vor ignora termenul de 31 decembrie nu vor fi sancţionaţi, scrie avocatnet.ro.

EVENIMENTUL ZILEI

Eşecul Loviturii de stat din Turcia e unul dintre evenimentele majore pentru Istoria Europei şi chiar a Lumii - de Ion Cristoiu

În Turcia, Armata e garanţia laicităţii. În ultimul timp, după Justiţie, după ONG-uri, după Presă, Erdogan a început să cureţe şi Armata de ceea ce el numeşte Structura paralelă a lui Gulen. Armata turcă e însă un organism viu, autonom, greu de transformat într-o baclava, mai ales datorită aurei de garant al laicităţii în statul turc. Tentativa de lovitură de stat a scos din joc Armata ca garant pentru americani că Turcia n-o ia razna: 1) A pus-o în conflict cu Poporul. 2) A obligat-o să tragă în Popor. Cu aproape 300 de morţi pe conştiinţă, faţă-n faţă cu un Erdogan care, cel puţin ca imagine, a supravieţuit fizic şi politic graţie incredibilului sprijin Popular (turcii au ieşit să-l apere cu mîinle goale împotriva tancurilor!), Armata s-a predat lui Recep Erdogan. S-a anunţat deja cifra de 6000 de militari arestaţi pentru implicarea în tentativa de puci. Arestărilor le vor urma epurările şi evident promovările oamenilor lui Erdogan. Cine să-l mai reţină pe Sultan să nu-şi transpună în practică visul de a deveni un nou Mahomed al II-lea pentru otomani?

Traian Băsescu: Obiectivul nostru este ca PMP să ajungă la 35%

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, a declarat aseară, la România TV, că principalul obiectiv al formaţiunii rezultate din fuziunea PMP - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) este acela de a obţine la scrutinul din 2020, 30- 35% din voturile electoratului. În aceea ce priveşte alegerile parlamentare din toamna acestui an, PMP are ca obiectiv obţinerea a 15- 20% din voturi. Fostul preşedinte a mai spus că este foarte puţin probabil să se regăsească pe listele PMP la alegerile parlamentare din toamnă. El a precizat că ar putea candida doar dacă o analiză politică va releva că prezenţa sa pe liste va aduce un plus de voturi formaţiunii politice pe care o conduce. Băsescu a amintit că miercuri este programat congresul, iar joi se va încheia procesul de fuziune între cele două partide.

Conflict în NATO: Turcia dă ultimatum şi şantajează America!

Ultimatumul dat de regimul Erdogan pune administraţia Obama într-o situaţie teribil de ingrată. Ion Cristoiu observă just: "E un şah spectaculos dat Americii: 1) Dacă America îl extrădează pe Gulen, căcăcioşenia ei va fi răsunătoare pe plan mondial. 2) Dacă nu-l extrădează, Erdogan are în spate suportul popular pentru a trece la lovirea intereselor politico - americane în zonă, în beneficiul Rusiei." Doar că Erdogan nu a mai aşteptat ca America să se demeticească după prima lovitură de măciucă şi a aplicat- o pe a doua: baza aeriană de la Incirlik a fost închisă, iar Statele Unite s-au trezit private de principala rampă de lansare pentru operaţiunile sale anti-teroriste din Siria şi Irak. Fără principalul mijloc de a-şi proiecta puterea militară în viesparul din Orientul Mijlociu.

JURNALUL NATIONAL

Cine a fost la comanda loviturii militare din Turcia?

Înalti ofiteri din comandamentele mai multor arme au participat la loviturade stat esuată din Turcia. Declaratiile unor oficiali turci, informatiile din mass media contureaza tabloul fortelor care au fost angajate in operatiunile de preluare a puterii din 15-16 iulie. Publicatia Hurryet precizeaza ca sunt arestati comandantii Armatei a 2-a şi a 3-a. Între generalii arestati se afla si seful de stat major al Fortelor Aeriene. Comandamente ale fortelor aeriene, jandarmeriei şi unitati de blindate au fost implicate in lovitura de stat, potrivit surselor mentionate. Seful Armatei, generalul Akar, a fost luat ostatic de pucisti. Mai multi comandanti au fost detinuti in baza aeriana de la Anincilar, care pare sa fi functionat ca un centru de comanda al rebeliunii.

Zborurile din Turcia, INTERDICTIE in STATELE UNITE

Autoritatea Aeronautica Federala(AAF) a impus o interdictie de intrare in Statele Unite a ZBORURILOR DIRECTE SAU CU ESCALE DE TRANZIT DIN TURCIA. DECIZIA ESTE MOTIVATA DE SCADEREA MASURILOR DE SECURITATE PE AEROPORTURILE DIN TURCIA LA CONTRILUL PASAGERILOR ŞI BAGAJELOR. AAF conlucreaza cu autoritatile turce pentru a avea informatii asupra revenirii la masurile de control din aeroporturile de plecare spre SUA. NU A FOST AVANSAT UN TERMEN PENTRU RIDICAREA INTERDICTIEI INTRODUSE IN 16 IULIE.

SURPRIZĂ plăcută pentru şoferi. Poliţele RCA s-ar putea ieftini

Poliţele RCA s-ar putea ieftini de la 1 august, anunţă ASF, potrivit B365.ro. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va reduce de luna viitoare anumite comisioane care trebuie plătite de firmele de asigurări, iar asta s-ar putea reflecta şi în preţul poliţelor. Vestea ar fi una foarte bună pentru şoferii care au plătit anul acesta sume considerabile pentru asigurarea maşinilor în caz de accident. În medie, costul unei poliţe pentru un autovehicul de 1,6 litri este de cel putin 1.050 de lei, adică peste 230 de euro. Analiştii spun că este cel mai mare preţ perceput vreodată în România.

NATIONAL

Război total Soros-Coldea!

In culise se pregăteşte un adevărat război pe viată si pe moarte intre "sorosistii" societăţii civile si sereiştii" care, mai nou, se vad nevoiţi acum sa lupte pe mai multe fronturi. Iar semnalul atacului decisiv a fost dat prin plângerea prealabilă si reclamaţia administrativă prin care una dintre organizaţiile cele mai bine poziţionate public ale societăţii civile le-au depus zilele acestea împotriva Serviciului Roman de Informaţii. Si ceea ce uimeşte cel mai mult in acest demers este pretenţia societăţii civile care vrea "să oblige SRI-ul sa declasifice informaţiile clasificate, inclusiv cele transmise beneficiarilor". Adică, dacă judecătorii ar da undă verde pentru aceasta cerere juridica fără precedent, principalul serviciu de informaţii al tării ar urma sa pună la dispoziţia unor ONG-uri cunoscute in societatea civila drept "sorosiste" rapoartele informative clasificate drept secrete de stat si pe care ofiţerii de informaţii le-au transmis oficial către Preşedinţie, Guvern sau alte instituţii ale statului român!

Preşedintele Turciei a dat startul la Teoria Conspiraţiei

Preşedintele Turciei a ieşit întărit după eşuarea loviturii de stat, prilej pentru a-si consolida imaginea internaţională. Cu excepţia cazului in care se va lansa într-o represiune oarbă. Recep Erdogan a promis, ieri, să elimine "virusul" facţiunii din sânul statului turc, adresându-se unei mulţimi de partizani, după eşecul loviturii de stat condusa de o grupare de militari. "Din păcate, acest virus s-a propagat in tot statul", a lansat Erdogan, prezent la o ceremonie de comemorare a victimelor puciului, care a avut loc la moscheea Fatih din Istanbul. Preşedintele a făcut noi apeluri către populaţie să iasă in stradă pentru a-si menţine ataşamentul si susţinerea fata de regim." Aceasta nu este o operaţiune de 12 ore. Săptămâna care vine este foarte importanta. Nu abandonaţi pieţele, nu va relaxaţi', a cerut Erdogan in fata mulţimii.

PUTEREA

Analiza tragediei de la Nisa: Franţa "s-a abonat" la atentate

Un nebun a intrat cu un camion în mulţimea care se plimba, de Ziua Naţională a Franţei, pe Promenade des Anglais din Nisa, unde se desfăşura un foc de artificii, ucigând 84 de persoane, şi rănind altele peste 200. În rândul morţilor şi răniţilor, foarte mulţi copii. Cum a fost posibil? Atentatul întreprins de un atacator solitar, cu mijloace simple, însă extrem de eficace, cu pierderi serioase de vieţi omeneşti şi cu întreţinerea psihozei la cote foarte înalte, nu pare a fi mirat pe nimeni. Franţa a devenit o ţintă predilectă şi, prin reacţia slabă şi confuză a autorităţilor, pare a se fi "abonat" la o lungă serie de atacuri de origini şi facturi diverse. Numai în anul 2010, un an bogat în documente de resort, Raportul Europol menţioneaza 611 posibile cazuri, dintre care 219 (35%) au legătură cu Franţa.

Românii aflaţi în staţiunile turceşti nu au fost afectaţi de lovitura eşuată de stat

Românii aflaţi în staţiunile turceşti nu păreau afectaţi de lovitura eşuată de stat din Istanbul, în urma căreia peste 250 de persoane au murit. Tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia îi va afecta ţării consumul şi companiile, în special în sectorul turismului. Traficul aerian între România şi Turcia a fost dat peste cap în acest weekend, iar vacanţele a mii de români care aşteptau în aeroport să plece în concediu sau a celor care deja se aflau în această ţară erau sub semnul întrebării. Mii de români merg săptămânal în vacanţă în Turcia. Ţara este pe locul al doilea, după Grecia, în ceea ce priveşte destinaţiile preferate de concediu ale turiştilor români. Atentatele şi problemele politice cu care Turcia s-a confruntat în ultimul an vor schimba însă această situaţie. Ţara nu prezintă siguranţă totală, astfel că fiecare turist trebuie să îşi asume decizia de a-şi petrece concediul aici.

ROMANIA LIBERA

Sultanul Erdogan îşi întăreşte imperiul

Adulat, dar şi detestat, Recep Tayyip Erdogan a confirmat că rămâne singurul stăpân al Turciei, după ce a înăbuşit tentativa de lovitură de stat comisă de militari rebeli. Un grup de militari ai armatei a încercat vi­neri noaptea să preia puterea în Turcia, antrenând o violentă ripostă a Ankarei, soldată cu confruntări sângeroase. După câteva ore, gu­ver­­nul a anunţat că "lovitura de stat a eşuat" şi a preluat controlul. Dincolo de arestările care au început imediat în armată, pre­­şedintele radical al Turciei pare mai decis ca niciodată să epureze aparatul de stat de toţi adversarii săi reali sau presupuşi, în primul rând de ceea ce a mai rămas din "gulenişti", cum sunt numiţi pretinşii partizani ai imamului Fethullah Gulen, exilat în SUA din 1999 şi considerat duşmanul de moarte al lui Recep Tayyip Erdogan. De altfel, şeful statului turc l-a acuzat pe liderul religios că a orchestrat lovitura de stat.

Ce spune clericul Gulen, adversarul lui Erdogan, despre lovitura de stat din Turcia

Fethullah Gulen, clericul musulman care s-a autoexilat în Statele Unite ale Americii în 1999, unul din adversarii preşedintelui turc Tayyip Recep Erdogan, a respins acuzaţiile oficialilor turci cum că ar fi implicat în lovitura de stat eşuată, de vineri noaptea, conform Reuters. El a precizat că tentativa de puci ar fi putut fi înscenată şi a cerut poporului turc să nu vadă intervenţia armatei într-o lumină pozitivă. Gulen a mai spus că democraţia nu poate fi realizată printr-o acţiune militară, în timp ce a criticat guvernul preşedintelui Tayyip Erdogan. "Se pare că ei nu au nicio toleranţă pentru o mişcare sau grup, orice organizaţie care nu este sub controlul lor total", a declarat el, citat de Reuters.

ZIARUL FINANCIAR

Vin zile negre pentru Turcia: Societatea este puternic polarizată, armata este la pământ, iar miracolul economic al lui Erdogan apune

Lovitura de stat eşuată îl va încuraja pe Recep Tayyip Erdogan să lupte cu şi mai multă patimă pentru cât mai multă putere. Preşedintele turc va folosi şi mai mult instrumentul care i-a adus până acum succes, dezbinarea, iar răzbunarea sa pe opozanţi va fi dură, dacă nu brutală. Turcia este poate cel mai important membru al NATO din regiune, având a doua armată ca mărime din alianţa nord-atlantică şi o deschidere uriaşă la Marea Neagră şi Marea Mediterană. Turcia este un element-cheie în lupta contra ISIS, în jocurile de putere din Siria şi din Orientul Mijlociu şi în strategia UE de rezolvare a crizei refugiaţilor. Mai im­portant, Turcia a fost până acum un aliat al SUA şi al Europei, deşi unul problematic. De asemenea, Turcia are o poziţie stra­tegică pe rutele comerţului cu energie din Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Europa.

Din proprietari în chiriaşi. Piaţa creditării imobiliare se îndreaptă spre un blocaj major

Pe 13 mai a intrat în vigoare controversata lege a dării în plată, care-i permite unui debitor să predea cheile apartamentului şi să scape de plata oricărei datorii către bancă sau către un recuperator oficial de credite dacă banca i-a vândut datoria. De asemenea, scapă şi de orice executare silită. Programul "Prima casă" cu un avans de numai 5% a fost exclus din legea dării în plată. Chiar înainte ca legea să intre în vigoare, pentru a-şi reduce riscurile, băncile au majorat avansurile la creditele ipotecare de la 15% la 30% sau chiar 35%, atât la lei, cât şi la euro. După prima lună, vânzările de credite ipotecare noi s-au prăbuşit, de la câteva sute pe lună băncile au ajuns să dea doar câteva. Programul "Prima casă" s-a epuizat în primele cinci luni ale anului, aşa că bancherii nu au ce să le ofere clienţilor decât credite cu avans de 30% sau 35%. Cei care mai cumpără apartamente o fac pentru investiţie, pentru a obţine o chirie mai mare decât dobânda la bancă

Din împrumut în împrumut: România îşi rostogoleşte permanent datoria, nereuşind să-şi reducă soldul

Datoria publică directă a statului, internă şi externă (în valută), a ajuns la 278 de miliarde de lei (echivalentul a 61,7 miliarde de euro) la finalul lunii mai 2016, în creştere cu 20 de miliarde de lei faţă de finalul lui mai 2015, con­form datelor Ministerului de Finanţe. Acum un an, guvernul Ponta a operat prima reducere de TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, care a accelerat consumul şi a adus o creştere susţinută în toată economia. A doua operare de reducere de TVA a avut loc la 1 ianuarie 2016, pentru toate celelalte produse şi servicii, de la 24% la 20%. Statul român nu reuşeşte să scadă soldul datoriiei totale: minusul de pe valută înseamnă un plus pe lei. Scăderea dramatică a dobânzilor la lei din ultimii patru ani de la 6% la 1-2% a făcut ca statul să se împrumute mai mult în moneda naţională decât în euro sau dolari. Dacă se ia în considerare şi datoria garantată de stat, soldul total al statului a ajuns la finalul lunii mai la 332 de miliarde de lei (echivalentul a 73,7 miliarde de euro), în creştere cu 49 de miliarde de lei faţă de mai 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb