În era tehnologiei şi a vitezei, conexiunea la internet şi viteza oferită de Wi-Fi sunt factori cheie în viaţa noastră de zi cu zi. Fie că este vorba de muncă, vizionarea unui film cu familia sau gaming, viteza dictează nu doar calitatea, ci şi experienţa utilizatorilor.
Noul standard în materie de conexiune este reprezentat de Wi-Fi 6, dar ce este acesta mai exact, cum funcţionează şi cum vă poate ajuta? Noua generaţie Wi-Fi, numită şi Wi-Fi 6 este, de fapt, o tehnologie care prin intermediul cunoscutelor routere vă face viaţa de zi cu zi mai rapidă, în toate aspectele sale. Bineînţeles, nu toate routerele dispun de capacitatea necesară pentru a putea livra performanţa Wi-Fi 6, dar unele companii au conceput deja soluţii de top pentru a integra cel mai nou standard al conexiunii wireless.
Un exemplu este oferit de compania TP-Link care vine în sprijinul utilizatorilor cu o serie de echipamente performante, menite să transforme experienţa zilnică de navigare.
Una dintre primele soluţii oferite de TP-Link este Archer AX6000, primul router al companiei din noua generaţie Wi-Fi 6 compatibil AX, un router dedicat utilizatorilor care folosesc un număr de peste 30 de dispozitive conectate în reţea, inclusiv device-uri IoT. AX6000 le permite utilizatorilor să se bucure de adevărata viteză a Internetului simplu şi rapid, datorită portului WAN de 2,5 Gbps, prin tehnologia BSS Color, asigură o performanţă mai stabilă a dispozitivelor conectate, ignorând interferenţele de la alte routere aflate în locuinţele din apropiere. Archer AX6000 poate fi cumpărat la un preţ începând de la 1482,12 de lei şi poate fi găsit online pe platformele principalilor retaileri.
Din gama de soluţii Wi-Fi 6 oferite de TP-Link fac parte şi Archer AX50, un dispozitiv dedicat publicului larg şi echipat cu procesorul Intel Home Wi-Fi, care oferă experienţe premium Wi-Fi 6 Gig+ unui număr mai mare de utilizatori, ca parte a noii generaţii de home connectivity. Acesta este potrivit pentru apeluri şi conferinţe video, iar preţul porneşte de la 749,99 de lei în marile magazine online.
De asemenea, Archer AX10 este cea una dintre cele mai recente adiţii la gama de echipamente AX şi urmăreşte să ofere tuturor utilizatorilor acces la tehnologia Wi-Fi 6, la un preţ foarte bun, comparabil cu cel al generaţiei anterioare Wi-Fi 5, fiind cel mai accesibil router din gama lui. Concret, acesta este disponibil la un preţ începând cu 399 lei.
Mai mult, TP-Link a lansat recent şi primul său sistem Whole Home Mesh Dual-Band Gigabit AX3000 cu Wi-Fi 6, Deco X60, model care marchează începutul unei noi generaţii de sisteme mesh Wi-Fi. Integrând tehnologiile MU-MIMO, OFDMA şi 1024-QAM, Deco X60 îmbunătăţeşte semnificativ întreaga capacitate a reţelei şi eficienţa acesteia, asigurând o acoperire Wi-Fi de până la 650 m2, conexiune extinsă pentru streaming fără lag, dar şi funcţii speciale care duc conexiunea Wi-Fi 6 la un nou nivel. Deco X60 poate fi achiziţionat online din magazinele marilor retaileri, la un preţ recomandat de 2699 RON.
Schimbările pe care Wi-Fi 6 le aduce în viaţa utilizatorilor
Pe hârtie, Wi-Fi 6 oferă o viteză de 9,6 Gbps, pe când predecesorul, Wi-Fi 5 avea o viteză maximă de 3,5 Gbps. Aceste viteze reprezintă un maximum, nu o viteză medie constantă, dar este foarte important de luat în considerare numărul dispozitivelor conectate la o reţea Wi-Fi. Astfel, cu Wi-Fi 6 vă puteţi asigura o viteză mai mare, constantă, pentru toate echipamentele din locuinţă, fără a vă face probleme că aveţi prea multe dispozitive conectate.
Un aspect important al Wi-Fi 6 este că nu doar oferă o viteză mai mare dispozitivelor care funcţionează pe o anumită reţea, ci se ocupă şi de calitatea reţelei ca un întreg atunci când mai multe device-uri sunt conectate. Astfel de calitate necesită, de asemenea, şi hardware la fel de potent, care este complementar pentru Wi-Fi 6, iar TP-Link oferă o gamă largă de produse dedicate acestei tehnologii, oferind funcţii speciale care protejează integritatea reţelei şi eficientizează transferul de date, adaptându-se constant la necesităţile utilizatorilor.
Două dintre tehnologiile de top care fac Wi-Fi 6 să fie atât de performant sunt MU-MIMO şi OFDMA. Dar ce sunt ele, mai exact, şi cât de importante sunt pentru utilizatorul final?
MU-MIMO sau "multi-user, multi-input, multi-output", înseamnă, practic, abilitatea de a transmite şi primi date către/de la mai multe dispozitive simultan, ori de a transmite către un dispozitiv folosind mai multe fluxuri simultane, lucru care creşte viteza de transfer. Concret, MU-MIMO oferă performanţă multiplă, capacitate sporită şi latenţă redusă, astfel fiecare dispozitiv are mai puţin timp de aşteptare. De asemenea, oferă mai mult trafic pe reţea pentru mai mulţi utilizatori cu mai multe dispozitive, fără a sacrifica performanţa. Routerele Archer AX6000, Archer AX11000, dar şi primul range extender cu Wi-Fi 6 al TP-Link - RE505X, precum şi noul sistem mesh Deco X60, sunt doar câteva dintre produsele companiei care dispun de această tehnologie de top.
Cel de-al doilea atu tehnologic al Wi-Fi 6 este OFDMA sau "Orthogonal Frequency Division Multiple Access" care permite divizarea fiecărui canal în sute de sub-canale ce funcţionează independent. Concret, OFDMA permite punctelor de acces să transmită date către mai multe dispozitive în acelaşi timp, distribuind sub-canale disponibile în funcţie de capacitatea fiecărui dispozitiv. Cu ajutorul acestei tehnologii, Wi-Fi 6 asigură o funcţionare mai bună şi mai eficientă a resurselor disponibile în reţele în care se află mai mulţi utilizatori simultan. Nu în ultimul rând, Wi-Fi 6 înseamnă şi o securitate mai bună, cu ajutorul noului protocol WPA3, dar este necesar şi un router care dispune de acest protocol.
Wi-Fi 6 este momentan doar la început, iar implementarea este în continuă desfăşurare, dar standardul va fi adoptat pe scară din ce în ce mai largă, pe măsură ce utilizatorii se conving ei înşişi de valoarea adăugată pe care o conexiune de acest tip o poate aduce în viaţa lor. Chiar şi aşa, este clar că acesta reprezintă viitorul conexiunilor şi vitezei, iar cei de la TP-Link se asigură că aveţi la dispoziţie hardware-ul necesar pentru a putea beneficia de toată această tehnologie. Mai mult, compania oferă suport şi asistenţă tehnică locale pentru situaţiile neprevăzute, iar utilizatorii îi pot contacta pe specialiştii TP-Link pentru rezolvarea oricăror situaţii referitoare la echipamentele achiziţionate. (C)
1. Nu cred
(mesaj trimis de Cristian în data de 03.07.2020, 07:50)
Nu cred ca consumatorii isi doresc sa fie mai controlati de tehnologie decat sunt in prezent.. va exista cerere punctuala din partea celor care utilizeaza resurse ridicate.. Restul.. vor ramane la actuala tehnologie. Valabil si pentru 5G.. Nu vad la ce ne foloseste cat timp si 4G functioneaza onorabil pentru nevoile pe care le avem.
Sa nu inventam noi nevoi de care nu avem nevoie pentru ca ne costa.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de hibi în data de 04.07.2020, 09:41)
Mă întreb:de ce unii ,,oameni"sînt retrograzi(evit să-i zic imbecili)?
2. Fiți politicoși
(mesaj trimis de Gigi în data de 04.07.2020, 11:49)
Se pare că unii dintre noi dorim sa ne "digitalizam" mai repede și ne face placere sa facem asta pe cheltuiala noastră, evident călcând pe libertatea noastră, făcând-o de rușine împreună cu cei care se opun. Posibil ca aceștia dintre noi #pro așteaptă 5G ca pe Mesia. Tehnic vorbind, e posibil sa aibă dreptate, însă trebuie să-și amintească un proverb: prostia nu doare.