Consiliul Concurenţei urmăreşte evoluţia indicelui ROBOR, în cadrul unei analize pe care o are în desfăşurare, după cum ne-a spus, ieri, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, după audierea sa în Comisia Economică din Senat.
Domnul Chiriţoiu ne-a precizat: "Nu avem datele defalcate, însă putem spune că acest indice over/night (O/N) este foarte aproape de dobânda medie din piaţă".
"Nu este o diferenţă prea mare între ceea ce cotează băncile şi tranzacţiile efective. Însă, la ROBOR la 3 luni avem cotaţii, dar nu şi tranzacţii efective, după câte am aflat din surse publice. Aşteptăm şi datele de la BNR şi de la bănci. Dacă vom vedea că, într-adevăr, nu avem tranzacţii pentru ROBOR la 3 luni, atunci se va ridica problema dacă să mai legăm acest indice de dobânzile la credite şi dacă nu ar trebui să găsim un alt indicator în acest sens".
Consiliul Concurenţei nu a găsit dovezi din care să reiasă că, în octombrie 2008, băncile s-au înţeles între ele ca să crescă nivelul indicelui ROBOR, ne-a mai spus Bogdan Chiriţoiu, care ne-a explicat: "BNR a avut o intervenţie în 2008, pentru că este politica ei să intervină dacă ceva nu este în regulă. Atunci era foarte sus ROBOR, la peste 55%, şi l-a plafonat la 17,85%. Dar intervenţii atât de brutale doar în criză au loc. BNR trebuie să ţină inflaţia jos şi, pentru acest lucru, trebuie să influenţeze dobânzile din piaţă, iar ROBOR este foarte aproape de dobânda de politică monetară.
Însă noi nu asta investigam. În plus, nimeni din plenul actual al Consiliului Concurenţei nu era atunci în instituţie. Consiliul a investigat un posibil cartel al băncilor pentru creşterea ROBOR, dar nu a găsit dovezi în acest sens. Am avut trei analize în domeniu făcute de Comisia Europeană şi nici CE nu a găsit dovezi de manipulare".
Senatorul ALDE, Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele comisiei economice, care l-a convocat pe şeful Consiliului Concurenţei la discuţii pe tema investigaţiei din 2008 asupra ROBOR, susţine că, dacă BNR poate interveni pentru a scădea acest indice, atunci banca centrală poate face presiuni şi pentru creşterea ROBOR.
Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, legea nu permite o înţelegere care să ducă la un rezultat nociv pentru piaţă, însă o înţelegere care nu creşte preţurile are şansele să fie permisă de legea concurenţei.
Bogdan Chiriţoiu ne-a mai spus ieri că, în prezent, instituţia pe care o conduce derulează două investigaţii - una în care suspectează unele bănci de înţelegeri ilegale, începută în decembrie 2017 şi care urmează să fie finalizată şi o analiză asupra sectorului bancar, la care a emis un raport preliminar în toamna anului trecut şi asupra căreia va trage concluzii în această primăvară. Ea vizează uşurarea condiţiilor pentru refinanţare şi transpunerea directivei care priveşte serviciile de plată, adică intrarea fintech-urilor în piaţă, potrivit domniei sale. Şeful Concurenţei ne-a precizat că în cadrul acestei analize este urmărită şi evoluţia ROBOR.
La audierile de ieri a fost invitat şi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu a fost prezent la discuţii.
"Este un act nepermis. BNR se pare că nu a înţeles nimic din obligaţiile pe care le are faţă de Parlamentul României. Am stabilit împreună cu comisia să îi solicităm domnului guvernator Isărescu să-şi exercite prerogativele de şef al domnului Cinteză şi să îl trimită la această comisie, pentru că ce are de spus domnul Cinteză în legătură cu acest subiect este foarte important în aflarea adevărului", a spus Daniel Zamfir.
Amintim că, recent, întreg Consiliul de Administraţie al BNR, condus de Guvernatorul Mugur Isărescu, a fost prezent la audieri în comisiile reunite economică şi de buget, răspunzând, timp de trei ore, la întrebările senatorilor pe subiect.
Daniel Zamfir susţine că băncile manipulează ROBOR, cu implicarea BNR.