OMV Petrom şi Energy Policy Group (EPG) anunţă finalizarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare energetică realizate prin programul România Eficientă la Liceul Tehnologic din localitatea Verneşti, judeţul Buzău, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Corpul de ateliere al şcolii a fost adus la standardul nZEB (clădire cu un consum de energie aproape zero), printr-o investiţie de aproximativ 1,3 milioane de euro.
Proiectul face parte din cea de-a cincea etapă a programului România Eficientă, în cadrul căreia clădirile a 4 unităţi de învăţământ vor fi modernizate şi reabilitate energetic la standard nZEB cu susţinerea financiară de peste peste 7,6 milioane de euro din partea OMV Petrom.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: "Este emoţionant să văd a patra şcoală renovată în cadrul programului România Eficientă. Renovarea acestor şcoli la standarde nZEB ne demonstrează că putem avea un consum eficient şi sustenabil de energie. Şi că putem contribui cu toţii la un viitor cu emisii scăzute de carbon."
Radu Dudău, director EPG şi coordonator al proiectului România Eficientă: "Suntem încântaţi să continuăm seria de renovări la cerinţe nZEB a clădirilor educaţionale. Prin finalizarea lucrărilor la Liceul Tehnologic Verneşti, jud. Buzău, EPG îşi reafirmă angajamentul de a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de învăţare pentru elevii din România şi la modernizarea infrastructurii sistemului de învăţământ, care necesită investiţii importante."
Clădirea Liceului Tehnologic Verneşti care a beneficiat de renovare aprofundată prin programul România Eficientă datează din anii 2000 şi are o suprafaţă de ~300 mp. Corpul de clădire găzduieşte atelierele şi laboratoarele în care învaţă 140 de elevi, îndrumaţi de 20 de cadre didactice.
Proiectul de modernizare a vizat rezolvarea a numeroase probleme importante legate de hidroizolaţia necorespunzătoare, care permitea apariţia infiltraţiilor, termoizolaţia ineficientă şi instalaţia de încălzire inadecvată, care generau disconfort termic şi umiditate crescută, precum şi neetanşeităţile tâmplăriei, care favorizau apariţia condensului şi dezvoltarea mucegaiului. Au fost incluse, de asemenea, înlocuirea sistemului de iluminat subdimensionat şi adaptarea clădirii la normele în vigoare privind accesul persoanelor cu dizabilităţi.
În urma finalizării lucrărilor, elevii şi profesorii vor putea desfăşura activităţile educaţionale într-un mediu interior sănătos şi confortabil, care încurajează performanţa şcolară.
Consumul total anual de energie al clădirii va fi diminuat cu peste 60%, iar o parte din energia electrică necesară funcţionării va proveni din surse proprii, regenerabile.
Lucrările realizate prin programul România Eficientă includ termoizolarea pereţilor exteriori şi a plafonului clădirii pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică. De asemenea, a fost înlocuită învelitoarea acoperişului şi sistemul de evacuare a apei pluviale. Tâmplăria performantă energetic, prevăzută cu geam termoizolant tristrat, a fost montată, având un factor solar diferenţiat, în funcţie de orientarea şi nivelul de expunere al ferestrelor la soare. Instalaţiile de încălzire şi cele pentru producerea apei calde menajere au fost refăcute, iar instalaţiile termice şi sanitare au fost schimbate. Un sistem modern de ventilaţie cu recuperare de căldură a fost instalat, iar sistemul de iluminat a fost înlocuit cu unul eficient energetic, utilizând corpuri de tip LED. În plus, a fost dotată clădirea cu un sistem de panouri fotovoltaice, care asigură producerea de energie electrică "verde".
Liceul Tehnologic din Verneşti este cea de-a patra unitate de învăţământ din sistemul public naţional care beneficiază de lucrări ample de eficientizare energetică la standard nZEB prin programul România Eficientă, după Liceul Tehnologic Energetic Elie Radu din Ploieşti, Şcoala Gimnazială Lilieşti din Băicoi, judeţul Prahova, şi Grădiniţa Zig-Zag din localitatea Ovidiu, judeţul Constanţa.
Opinia Cititorului