România, rata mortalităţii evitabile prin prevenţie - a treia cea mai ridicată din UE

A.F.
Miscellanea / 11 aprilie 2023

România, rata mortalităţii evitabile prin prevenţie - a treia cea mai ridicată din UE

Rata mortalităţii evitabile prin prevenţie şi a mortalităţii prin cauze tratabile, poziţionează România în top trei, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Specialiştii din domeniul sănătăţii spun că există o nevoie urgentă de a îmbunătăţi promovarea prevenţiei, a îngrijirii personale şi a unui stil de viaţă sănătos.

"Presiunea generalizată pe sistemul medical şi accesul uneori greoi la specialiştii din domeniul sănătăţii pot duce la agravarea bolilor şi la costuri mai mari cu tratamentele medicale. Îngrijirea personală şi creşterea nivelului de educaţie în domeniul sănătăţii în rândul publicului, reprezintă soluţii pe termen lung astfel încât oamenii să poată lua decizii cu privire la sănătatea lor la momentul potrivit, având informaţiile corecte la dispoziţie." a declarat Cătălin-Dragoş Crânguş, Country Manager Haleon România, conform comunicatului.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 80% dintre bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale şi cazurile de diabet zaharat, precum şi 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin utilizarea corespunzătoare a măsurilor de prevenţie.

Punerea accentului pe îngrijirea personală ar putea contribui la rezolvarea crizei din sistemele de sănătate europene, potrivit cercetărilor prezentate într-o nouă Cartă Albă, "Redefinirea îngrijirii personale în Europa", comandată de Haleon. În luna martie, la Parlamentul European de la Bruxelles, a avut loc o masă rotundă în care s-au discutat rezultatele acestei cercetări, realizată de consultanţii în domeniul ştiinţelor vieţii şi sănătăţii de la Vintura.

Întâlnirea a fost găzduită de Stelios Kympouropoulos, Membru al Parlamentului European (Partidul Popular European, Grecia), iar printre experţii prezenţi la eveniment s-au numărat Kristine Sorensen, director fondator, Global Health Literacy Academy, Ema Paulino, preşedinte al Asociaţiei Naţionale Portugheze de Farmacie, Prof. Lieven Annemans, profesor de economie sanitară, Universitatea din Ghent şi Prof. Stephan Van den Broucke, Institutul de Cercetare în Psihologie, Universite Catholique de Louvain, Belgia, informează comunicatul.

"Extinderea rolului farmaciştilor, pornind de la statutul lor de consilieri de încredere ai comunităţi, când vine vorba de sănătate, promovarea accesului incluziv la îngrijirea personală cu ajutorul experţilor, prin coordonarea activităţii profesioniştilor din domeniul sănătăţii, utilizarea de noi tehnologii şi dezvoltarea de scheme financiare care să asigure accesul la soluţii medicale pentru cei cu venituri mici şi/sau boli cronice sunt câteva dintre recomandările reieşite în urma proiectului." a adăugat Cătălin-Dragoş Crânguş, Country Manager Haleon România.

Printre provocările actuale în materie de asistenţă medicală se numără:

- Aproximativ 30% din populaţia europeană va depăşi vârsta de 65 de ani până în 2050

-În această grupă de vârstă, 37% vor avea cel puţin două afecţiuni cronice

- Europa are în prezent un deficit de 50.000 de medici

- Creşterea costurilor tratamentelor

- Experienţa Covid-19

Multe dintre aceste provocări pot fi abordate în mod eficient printr-o strategie centrată pe individ, care pune în prim plan creşterea accesului la farmacişti şi creşterea cunoştinţelor populaţiei în domeniul sănătăţii.

"În timpul pandemiei am asistat la mutarea accentului pe educarea şi responsabilizarea oamenilor, încurajaţi să-şi gestioneze afecţiunile minore, cum ar fi răceala sau gripa, şi să facă alegeri sănătoase. Credem că îngrijirea personală are un rol important în crearea şi menţinerea unei populaţii sănătoase, reducând în acelaşi timp povara asupra sistemelor de sănătate. Adoptarea pe scară largă a îngrijirii personale se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv cu un nivel scăzut de educaţie pentru sănătate, în Europa. De exemplu, 80% dintre europeni acceptă că este responsabilitatea lor să îşi gestioneze propria sănătate şi sunt dispuşi să o facă, însă doar 20% se simt foarte încrezători în acest sens . Haleon crede că farmaciştii sunt un instrument fundamental în promovarea practicilor de îngrijire personală în comunitate, deoarece aceştia joacă deja un rol esenţial, zi de zi, în consilierea oamenilor cu privire la sănătate şi bunăstare. Trebuie să facem cu toţii mai mult pentru a-i ajuta. Carta Albă dedicată îngrijirii personale este rezultatul unor discuţii detaliate cu mai mulţi experţi, din diferite domenii. Carta cuprinde zece recomandări de politici publice care pot fi implementate pentru depăşirea acestor bariere şi care ar putea să ofere oamenilor resursele necesare pentru a gestiona deciziile cu privire la îngrijirea personală, pentru ei şi pentru cei apropiaţi. Aştept cu nerăbdare să văd cum putem face împreună următorul pas în aceste discuţii, în beneficiul tuturor." a declarat Filippo Lanzi, Preşedinte, EMEA & LatAm, Haleon.

Ca parte a proiectului, cercetarea a fost prezentată şi discutată oficial cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, cadrele universitare, industria, politicienii şi asociaţiile de consumatori şi pacienţi la nivel european şi naţional în cadrul unor mese rotunde. Prin aceste activităţi s-a identificat o viziune comună asupra modului de abordare a provocărilor cu care se confruntă sistemele europene de sănătate legate de prevenţie, stil de viaţă sănătos şi gestionarea sănătăţii. De asemenea, s-au desprins trei priorităţi clare:

- Extinderea rolului farmaciştilor

- Creşterea nivelului de educaţie pentru sănătate

- Asigurarea accesului incluziv la îngrijirea personală.

Farmaciştii: VIP-urile asistenţei medicale

Farmaciile sunt au un rol vital. Publicul are încredere în sfaturile farmaciştilor privind produsele eliberate fără prescripţie medicală; farmaciştii pot oferi controale de sănătate de bază, ajută în managementul bolilor, consiliază şi încurajează alegerea unor stiluri de viaţă sănătoasă, cum ar fi renunţarea la fumat şi scăderea în greutate. Trebuie să îi recunoaştem ca experţi şi să le extindem rolul pentru că astfel se pot elibera resurse în alte părţi ale sistemului de sănătate.

Promovarea educaţiei pentru sănătate

Când ştii cum să ai grijă de tine, faci alegeri sănătoase. Trebuie să informăm şi să ajutăm oamenii să îşi dezvolte abilităţile potrivite, astfel încât să poată să distingă faptele de materialele promoţionale şi dezinformare, să solicite sfaturi de la profesioniştii potriviţi, la momentul potrivit, şi să urmeze sfaturile cu privire la îngrijirea personală pentru a obţine rezultate mai bune în materie de sănătate.

Puterea accesului incluziv

Atunci când au acces facil la date reale despre practici de succes cu privire la îngrijirea personală, oamenii sunt mai motivaţi să aibă mai multă grijă de ei înşişi şi pot lua decizii mai bune. Trebuie să încurajăm colectarea datelor medicale şi observaţia clinică, şi să atragem atenţia asupra informaţiilor dovedite ştiinţific.

10 paşi către o viziune comună pentru îngrijirea personală

Din proiect au rezultat 10 recomandări pentru factorii de decizie europeni. Scopul este de a facilita accesul la îngrijirea personală în Europa şi de a face aceste practici mai eficiente şi disponibile tuturor.

1. Dezvoltarea de oportunităţi de educaţie pentru sănătate cât mai timpuriu în viaţă

2. Simplificarea prospectelor pentru medicamentele eliberate fără prescripţie medicală şi creşterea accesibilităţii digitale a acestora

3. Crearea unui proiect de verificare a informaţiilor la nivelul UE

4. Sprijinirea colectării datelor medicale şi acceptarea acestora

5. Crearea unor sisteme financiare inovatoare pentru a face îngrijirea personală accesibilă tuturor

6. Crearea de structuri financiare pentru a sprijini farmaciştii în rolul lor consultativ

7. Includerea îngrijirii personaleă în programa şcolară a personalului medical

8. Crearea de structuri şi instrumente pentru a sprijini schimbul de date

9. Crearea de platforme pentru colaborare între diferiţi profesionişti din domeniul sănătăţii

10. Elaborarea de politici de sprijin pentru îngrijirea personală.

Statistici

- 1,2 miliarde de afecţiuni minore sunt autogestionate în Europa în fiecare an. Fără îngrijire personală, Europa ar avea nevoie de încă 120.000 de medici

- 46% din populaţia europeană nu are un nivel de alfabetizare adecvat cu privire la sănătate

- peste 80% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi cazurile de diabet şi 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin utilizarea unor măsuri preventive adecvate

- 70% din bugetele europene pentru sănătate sunt cheltuite în scop curativ şi pentru îngrijirea pe termen lung a unor boli care pot fi prevenite în mare măsură

- 3% din bugetele europene pentru sănătate sunt cheltuite, în medie, pentru prevenţie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb