"Romcab" se gândeşte la accesarea bursei pentru finanţare, după 2017

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 martie 2015

"Romcab" se gândeşte la accesarea bursei pentru finanţare, după 2017

Compania va continua politica de a nu distribui dividende

Interviu cu domnul Sebastian Vlădescu, preşedintele Romcab

După ce şi-a majorat afacerile de peste zece ori, în ultimii cinci ani, producătorul de cabluri şi conductori electrici "Romcab" (MCAB) se află într-un proces de consolidare a realizărilor din ultimii patru ani, potrivit lui Sebastian Vlădescu, preşedintele companiei.

"Vom înceta creşterea explozivă şi ne vom focusa pe îmbunătăţirea parametrilor economico-financiari", ne-a declarat domnia sa, în cadrul unui interviu, adăugând: "Pentru următoarea etapă de creştere consistentă, după 2017, va exista o solidă nevoie de capital de lucru, piaţa de capital fiind una dintre opţiunile pe care le avem şi pe care dorim să le utilizăm la momentul oportun. Pe baza analizei pieţei şi a poziţiei companiei vor fi efectuate demersurile necesare pentru emisiuni de obligaţiuni şi/sau acţiuni".

Sebastian Vlădescu este celebru pentru declaraţiile sale tăioase la adresa pieţei de capital, făcute în perioada când era ministru de finanţe, dar şi ulterior.

Într-un interviu recent pentru ziarul "BURSA", domnia sa a spus că speră ca piaţa de capital, mai devreme sau mai târziu, să nu mai fie strict speculativă, ci să fie o piaţă care se ghidează după datele economice ale unei firme.

În 2007, în calitate de ministru, Vlădescu a spus că investitorul la bursă nu-i mai important decât cel dintr-o cârnăţărie, explicând: "Pentru Ministerul Finanţelor, cineva care investeşte într-o activitate productivă este cel puţin la fel de important cu cel din piaţa de capital, pentru locurile de muncă create şi pentru impulsul direct în dezvoltare economică pe care îl exercită".

"Romcab", controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer, a încheiat anul trecut cu afaceri de 653 milioane de lei (145 milioane de euro), în creştere cu 40% faţă de anul anterior, şi un profit de 32 milioane de lei.

Volumul exporturilor a crescut constant, în total cifra de afaceri depăşind 60%, potrivit lui Sebastian Vlădescu.

Acţionarii "Romcab" au decis, la finalul anului trecut, să prelungească mai multe credite, în sumă de aproximativ 11 milioane de euro, şi să mai împrumute încă 15 milioane de euro.

Domnul Vlădescu spune că relaţia cu băncile este una dinamică. Domnia sa ne-a spus: "Romcab a crescut pe baza dezvoltării tehnologice şi a extinderii pieţelor de desfacere, având susţinerea băncilor pentru accesarea de fonduri pentru investiţii şi capital de lucru. Este o relaţie dinamică, în care fiecare parte are propriile aşteptări de la celălalt, aşteptări care nu sunt întotdeauna acoperite de realitate".

Compania intenţionează să utilizeze fonduri europene pentru modernizarea şi creşterea capacităţii de producţie.

Sebastian Vlădescu a detaliat: "Noua fabrică construită cu ajutorul fondurilor europene ( 4,7 milioane euro grant din valoarea totală a investiţiei de circa 15 milioane euro) este în acest moment complet funcţională, iar relaţiile cu Autoritatea de Management au decurs normal. În viitor, intenţionăm să utilizăm fonduri europene pentru modernizarea şi creşterea capacităţii de producţie a Romcab".

În urmă cu un an, domnul Sebastian Vlădescu declara că Romcab se ocupă de modernizarea tehnică şi de restructurarea personalului. Despre acest proces, domnia sa ne-a spus: "Ambele procese de îmbunătăţire, atât cel legat de baza umană, cât şi cel legat de baza tehnică sunt procese continue într-o companie cu evoluţie atât de rapidă ca Romcab. Calitatea şi productivitatea personalului au fost în mod constant îmbunătăţite, performanţa de majorare de peste 10 ori a cifrei de afaceri în ultimii 5 ani realizându-se cu o creştere modestă a personalului. În acest moment, ne concentrăm pe reducerea pierderilor tehnologice, generate de eroare umană etc. În ceea ce priveşte componenta tehnologică, Romcab are în acest moment o fabrică complet nouă, aş zice fără falsă modestie «state of the art» (n.r. de ultimă generaţie) şi a implementat un proiect de eliminare a gâtuirilor, care ne permite livrări de peste 250 milioane euro".

În aprilie 2014, Romcab a anunţat că va livra produse în valoare de aproximativ 60 milioane euro, în perioada 2014-2015, companiei germane Klaus Faber.

Pentru acest an, există un proiect de investiţii cu cofinanţare europeană, în cadrul schemei de competitivitate - reducerea consumurilor energetice. "Implementarea acestui proiect va fi făcută în cazul în care va exista finanţare", ne-a precizat preşedintele companiei.

Acesta a menţionat că "Romcab" nu a distribuit dividende în ultimii patru ani şi va continua această politică, având ca scop consolidarea companiei şi a parametrilor economico-financiari.

Acţionarii "Romcab" au decis mutarea pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia desfiinţării segmentului Rasdaq.

La începutul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a avertizat pe Zoltan Prosszer, în calitate de acţionar indirect al "Romcab" (simbol MCAB), pentru că nu a făcut ofertă publică de preluare obligatorie a companiei (la depăşirea pragului de 33%).

Întrebat dacă Romcab se poate muta pe BVB, fără că Zoltan Prosszer să facă oferta de preluare, aşa cum i-a cerut ASF, Sebastian Vlădescu ne-a spus: "Nu am un răspuns clar la această întrebare, dar dacă ulterior listării ASF va solicită delistarea companiei, atunci operaţiunea de transfer pe BVB nu are sens".

Prin intermediul furnizorului de piese şi accesorii auto Sadalbari, omul de faceri Zoltan Prosszer deţine 69% din acţiunile Romcab, în timp ce Morgan Stanley avea un pachet de 14,98 %, potrivit raportării din septembrie 2014. La începutul acestui an, Morgan Stanley a reluat vânzările de acţiuni MCAB.

"Morgan Stanley este un acţionar pasiv şi nu avem informaţii vis-a-vis de intenţiile şi motivaţia acestor intenţii", a comentat Sebastian Vlădescu.

Titlurile MCAB au înregistrat o apreciere puternică în acest an, în special începând cu luna februarie. În ultima lună, cotaţia s-a apreciat cu 22,74%, performanţa fiind de +93,6%, în ultimul an.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. vladescule, te gandesti sa te imprumuti de la niste bieti carnatari?

    chiar asa rau a ajuns romcab-ul? 

    Vladescu e un incurcat.

    Sub aparenta intelectului finantist elevat de fapt avem un contop[ist obtuz fata de elementele pietei de capital. 

    Clar, omul are limite serioase de fapt, si de fapt tine pe loc sau da indarat pe unde se invarte plin de gratie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb