ROMPAP: Noile norme UE pentru a reduce, refolosi şi recicla ambalajele sunt binevenite pentru producători şi consumatori

F.D.
Miscellanea / 7 mai

Paul-Henri Kohler, Preşedinte ROMPAP

Paul-Henri Kohler, Preşedinte ROMPAP

ROMPAP, Patronatul Industriei de Celuloză si Hârtie, din care fac parte toţi producătorii de celuloză, hârtie şi carton ondulat din România, salută votul din Parlamentul European în legătură cu Regulamentul privind Ambalajele şi Deşeurile de Ambalaj (PPWR). Regulamentul prevede noi măsuri pentru a face ambalajele mai sustenabile şi pentru a reduce cantitatea deşeurilor de ambalaje din UE, consolidând în acelaşi timp eficienţa pieţelor interne, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

Regulamentul propune soluţii la problema pe care o reprezintă creşterea volumului de deşeuri şi încercă să armonizeze normele privind piaţa internă şi să impulsioneze economia circulară.

Noile norme stabilesc, printre altele, obiective de reducere a cantităţii de ambalaje - cu 5% până în 2030, cu 10% până în 2035 şi cu 15% până în 2040 - în special a cantităţii de deşeuri de ambalaje din plastic.

Pentru a limita volumul de ambalaje nenecesare, textul Regulamentului stabileşte o pondere maximă de 50% pentru spaţiul gol din ambalajele grupate sau folosite pentru transport ori în comerţul electronic. La rândul lor, producătorii şi importatorii vor trebui să se asigure că greutatea şi volumul ambalajelor sunt reduse la minimum.

De asemenea, unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosinţă vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2030. Printre acestea se numără ambalajele pentru fructele şi legumele proaspete neprocesate, ambalajele pentru alimente şi băuturi servite şi consumate în cafenele şi restaurante, ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri şi pungile de transport din plastic foarte subţire.

Toate ambalajele, cu excepţia celor fabricate din lemn uşor, plută, materiale textile, cauciuc, ceramică, porţelan şi ceară, vor trebui să fie reciclabile, prin îndeplinirea unor criterii stricte.

Paul-Henri Kohler, Preşedinte ROMPAP: "Următorul pas pentru Regulament este să obţină aprobarea formală din partea Consiliului Uniunii Europene, pentru a putea intra în vigoare. Este un demers aşteptat atât de către producătorii de ambalaje, cât şi de către consumatorii care îşi doresc să facă alegeri corecte, mai sustenabile, dar fără a renunţa la produsele pe care le preferă. Pentru companiile membre ROMPAP, adoptarea modelului de economie circulară şi inovaţia au reprezentat întotdeauna o prioritate însă acum, în noul context, avem convingerea că vom putea găsi soluţii eficiente şi vom aduce o contribuţie importantă la atingerea ţintelor UE."

Potrivit estimărilor, Regulamentul urmează să fie adoptat în a doua jumătate a lui 2024. Ulterior, fiecare stat membru al Uniunii Europene va trebui să îşi adapteze legislaţia la noile cerinţe.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. doar ca la noi 50 bani per pet in germania 50 de euro centi per pet adica 1/2 euro per pet!

    discrepanta mare de pret! 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb