Compania petrolieră rusă de stat "Rosneft" va lansa o ofertă publică iniţială din care aşteaptă să cîştige pînă la 11,6 miliarde de dolari, bani pe care îi va folosi la plata datoriilor şi majorarea producţiei. Aceasta ar putea fi a patra ofertă publică iniţială din lume, ca valoare, iar prin intermediul său statul rus îşi va reduce participaţia deţinută în companie.
Acţiunile "Rosneft" vor fi lansate la un preţ cuprins între 5,85 şi 7,85 dolari fiecare, evaluînd compania la 60-80 de miliarde de dolari. Guvernul va primi 8,5 miliarde din suma obţinută prin vînzare, iar "Rosneft" 3,1 miliarde. Statul vrea să plătească astfel datorii de 7,5 miliarde de dolari.
"Există un mare interes pentru această ofertă şi am primit deja solicitări pentru o mare parte din acţiuni, inclusiv de la unii jucători strategici", a declarat Serghei Bogdancikov, director executiv al companiei.
Operaţiunea de cotare publică iniţială este programată pentru luna iulie, simultan la Bursele de Valori din Moscova şi Londra.
"Rosneft" este a treia companie petrolieră rusă după capacitatea de producţie, poziţie pe care a dobîndit-o după ce a achiziţionat, în decembrie 2004, principala divizie de producţie a fostului gigant "Iukos", în urma unei licitaţii controversate. Analiştii consideră că scoaterea la licitaţie a diviziei ("Iuganskneftegaz") a fost determinată de dorinţa Kremlinului de a recîştiga controlul asupra sectorului petrolier şi totodată pentru a pune punct ambiţiilor politice ale lui Mihail Hodorkovski, fondatorul "Iukos", susţinător al opoziţiei. La sfîrşitul săptămînii trecute, "Iukos" a cerut autorităţilor bursiere britanice să refuze cotarea la Bursa din Londra (LSE) a companiei petroliere "Rosneft", pe care "Iukos" o acuză de furt de active.
Vînzarea de acţiuni va fi administrată de băncile de investiţii "ABN Amro Rothschild", "Dresdner Kleinwort Wasserstein", "JP Morgan", "Morgan Stanley" şi "Sberbank".