"Rosneft" poate obţine peste 11 miliarde de dolari din oferta publică iniţială

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2006

Compania petrolieră rusă de stat "Rosneft" va lansa o ofertă publică iniţială din care aşteaptă să cîştige pînă la 11,6 miliarde de dolari, bani pe care îi va folosi la plata datoriilor şi majorarea producţiei. Aceasta ar putea fi a patra ofertă publică iniţială din lume, ca valoare, iar prin intermediul său statul rus îşi va reduce participaţia deţinută în companie.

Acţiunile "Rosneft" vor fi lansate la un preţ cuprins între 5,85 şi 7,85 dolari fiecare, evaluînd compania la 60-80 de miliarde de dolari. Guvernul va primi 8,5 miliarde din suma obţinută prin vînzare, iar "Rosneft" 3,1 miliarde. Statul vrea să plătească astfel datorii de 7,5 miliarde de dolari.

"Există un mare interes pentru această ofertă şi am primit deja solicitări pentru o mare parte din acţiuni, inclusiv de la unii jucători strategici", a declarat Serghei Bogdancikov, director executiv al companiei.

Operaţiunea de cotare publică iniţială este programată pentru luna iulie, simultan la Bursele de Valori din Moscova şi Londra.

"Rosneft" este a treia companie petrolieră rusă după capacitatea de producţie, poziţie pe care a dobîndit-o după ce a achiziţionat, în decembrie 2004, principala divizie de producţie a fostului gigant "Iukos", în urma unei licitaţii controversate. Analiştii consideră că scoaterea la licitaţie a diviziei ("Iuganskneftegaz") a fost determinată de dorinţa Kremlinului de a recîştiga controlul asupra sectorului petrolier şi totodată pentru a pune punct ambiţiilor politice ale lui Mihail Hodorkovski, fondatorul "Iukos", susţinător al opoziţiei. La sfîrşitul săptămînii trecute, "Iukos" a cerut autorităţilor bursiere britanice să refuze cotarea la Bursa din Londra (LSE) a companiei petroliere "Rosneft", pe care "Iukos" o acuză de furt de active.

Vînzarea de acţiuni va fi administrată de băncile de investiţii "ABN Amro Rothschild", "Dresdner Kleinwort Wasserstein", "JP Morgan", "Morgan Stanley" şi "Sberbank".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb