Rusia spune că şi vaccinul său, Sputnik V, are o eficienţă de peste 90%

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 noiembrie 2020

Rusia spune că şi vaccinul său, Sputnik V, are o eficienţă de peste 90%

Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficienţă de 92% la protecţia împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19, conform rezultatelor iniţiale ale testărilor avansate făcute pe pacienţi anunţate ieri, printr-un comunicat, de Fondul suveran de investiţii rusesc şi de Institutul de Cercetare Gamaleia, transmite Reuters.

Afirmaţia vine la scurt timp după ce grupurile farmaceutice Pfizer Inc. şi BioNTech au anunţat că vaccinul lor experimental dezvoltat împotriva Covid are o eficienţă de peste 90%, relatează şi Agerpres. Pandemia de Covid-19 a ucis până în prezent peste 1,2 milioane de oameni şi a provocat cea mai severă prăbuşire economică de la Marea Depresiune din anii 1930 încoace.

Anunţul făcut ieri la Moscova se bazează pe publicarea rezultatelor iniţiale ale testării avansate pe pacienţi umani, fiind al doilea în cadrul cursei internaţionale pentru găsirea soluţiei de combatere a pandemiei de Covid-19. Rezultatele interimare - vaccinul este în prezent în faza 3 a testelor clinice - provin de la primii 16.000 de participanţi la studiu, care au primit ambele doze din vaccin în două etape, a precizat Fondul Rus de Investiţii (RDIF).

La începutul săptămânii, Alexander Gintsburg, directorul Institutului Gamaleia din Moscova, care a creat vaccinul Sputnik V, a salutat anunţul făcut de grupul american Pfizer: "În viitorul apropiat ne aşteptăm să publicăm rezultatele interimare ale studiului post-înregistrare pentru vaccinul Sputnik V, aşa-numitele studii de faza 3. Sunt sigur că nivelul său de eficienţă va fi la rândul său ridicat".

RDIF a mai anunţat ieri că testele ruseşti vor continua pentru încă şase luni iar rezultatele vor fi publicate într-un jurnal medical internaţional de renume. Oamenii de ştiinţă din Europa de Vest şi Statele Unite şi-au făcut publice în ultimele luni preocupările cu privire la viteza de lucru a echipelor de cercetare de la Moscova, fiind pusă sub semnul întrebării siguranţa vaccinului Sputnik V.

Aşa-numita fază a treia a testării produsului Institutului Gamaleia are loc în 29 de clinici din Moscova şi implică în total 40.000 de voluntari, dintre care un sfert primesc o injecţie placebo.

RDIF afirmă că şansele de îmbolnăvire sunt cu 92% mai mici pentru cei vaccinaţi cu Sputnik V faţă de cei cărora li s-a administrat un placebo. Rata respectivă este cu mult mai mare decât cea de 50% stabilită de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (US Food and Drug Administration, FDA) ca prag pentru vaccinuri.

Sputnik V a fost înregistrat pentru uzul public în august. Rusia a fost prima ţară care a acordat o astfel de certificare, însă înainte de începerea testelor pe scară largă, care a avut loc abia în septembrie.

"Arătăm, pe bază de date, că avem un vaccin foarte eficient", a declarat şeful RDIF, Kirill Dimitriev.

Vaccinul Sputnik V este proiectat să declanşeze o reacţie cu ajutorul a două doze, administrate la interval de 21 de zile, pe baza unor vectori virali care în mod normal provoacă răceala obişnuită la om - adenovirusurile Ad5 şi Ad26.

Cu numai două zile înainte, luni, Pfizer şi BioNTech anunţaseră că au obţinut un vaccin cu eficienţă de 90%, folosind o tehnologie cu ARN mesager, care declanşează o reacţie imunitară fără a folosi agenţi patogeni cum ar fi particulele virale.

A treia fază a testelor clinice (testarea eficacităţii şi siguranţei la scară largă) făcute de Pfizer a implicat 43.538 de participanţi injectaţi. Aceştia au primit fie două doze de imunizant sau două doze de placebo, 90% dintre participanţi fiind protejaţi de virus în 28 de zile de la injecţie. "Astăzi este o zi măreaţă pentru ştiinţă şi umanitate. Primul set de rezultate din Faza a 3-a de testare a vaccinului COVD-19 oferă dovada iniţială privind abilitatea vaccinului de a preveni COVID-19", a spus preşedintele şi directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb