SCENARIUL 2 PERTURBĂ ACTIVITATEA ÎN TOATE SECTOARELE Prevenţia, cuvântul de ordine al autorităţilor în cazul COVID-19

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 12 martie 2020

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Universităţi, şcoli, licee, grădiniţe şi creşe închise, activităţile culturale, artistice, sportive şi religioase în spaţiu închis suspendate, dacă implică mai mult de 100 de persoane, interzicerea exportului de medicamente şi materiale, reprezintă măsurile care arată că România a intrat în faza a doua a luptei privind combaterea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Secretarul de stat Raed Arafat - şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - şi Nelu Tătar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii susţin că, deocamdată, nu ne aflăm în situaţia de a institui carantina, timp de 14 zile, pentru anumite localităţi din ţară, dar că managerii spitalelor pregătesc unităţile medicale pentru fazele trei şi patru ale epidemiei.

În acest timp, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi cei ai Ministerului Transporturilor se aşteaptă la un nou aflux de români din străinătate, din noi zone în care s-a extins răspândirea virusului, în zona roşie intrând regiunea Madridului, nord-estul Franţei şi regiuni din Germania.

O altă măsură luată de autorităţi este decalarea programului de lucru pentru instituţiile publice şi pentru firmele care au peste 99 de angajaţi, care ajung la muncă folosind transportul în comun. Măsura ar urma să fie aplicată până la 31 martie, iar intervalele orare recomandate pentru începerea programului de lucru sunt: ora 8, 9 şi 10.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că "pentru instituţiile publice decalarea programului este obligatorie".

În privinţa măsurii interzicerii adunărilor cu peste 100 de persoane, şeful DSU a precizat că aceasta nu se aplică centrelor comerciale, hipermarketurilor, mall-urilor, dar se aplică cinematografelor din mall-uri, care nu au voie peste 100 de persoane, ci pot vinde doar sub 100 de bilete pentru o sală.

În acest timp, structurile de Poliţie şi Jandarmerie vor asigura măsurile necesare, precum fluidizarea circulaţiei auto legată de gestionarea coronavirusului. La nivelul MAI a fost constituită o celulă de criză cu privire la situaţia de la frontiere, privind afluxul de cetăţeni români către ţară. De asemenea a fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale, şi sunt evaluaţi epidemiologic toţi românii veniţi în ţară. Pentru cei care se întorc acasă, sunt organizate convoaie de maximum 10 autoturisme către judeţele de domiciliu.

Raed Arafat a spus: "Poliţia de Frontieră urmăreşte toate cursele cu escală. Le atrag atenţia tuturor că nu pot fi ascunse punctele de plecare - atât pe cale rutieră, cât şi pe cale aviatică. Au fost tentative de a ne induce în eroare cu privire la zona de provenienţă, iar acest lucru pune în risc sporit părinţii şi bunicii celor plecaţi la muncă peste hotare. Precizez pentru cei care nu respectă regulile de izolare şi carantină că amenda este de 4000 de euro, iar cei care declară date incorecte se aleg cu dosar penal.

Cu dosar penal se aleg şi cei care ştiu că sunt purtători de coronavirus şi cu toate acestea se duc în locuri aglomerate şi iau contact cu foarte multe persoane, în loc să se autoizoleze şi să anunţe autorităţile".

Până acum au fost efectuate peste 1200 de teste în institutele din Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, Bucureşti şi Craiova, iar în perioada următoare se va deschide un centru de testare şi la Braşov.

Nelu Tătar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a arătat: "În acest moment, nu ducem lipsă nici de kituri de testare, nici de profesionişti. Suntem în scenariul 2, ceea ce ne înseamnă că ne axăm pe prevenţie, depistarea contactelor şi triajul în spitale. În Bucureşti am suplimentat epidemiologii. Prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în Italia, pregătim spitalele pentru scenariile 3 şi 4. În scenariul 3 vom avea extinderi ale paturilor din spitale pentru coronavirus. Se pregătesc spitalele - suport pentru a prelua cazurile de la spitalele de boli infecţioase care nu sunt coronavirus. Menţionez că avem 4000 de paturi ATI, în acest moment la nivelul întregii ţări. Cazurile critice sunt cele care cedează pe insuficienţă respiratorie".

El a precizat că autorităţile se pregătesc pentru un aflux al cetăţenilor români alte state şi de aceea au decis extinderea zonelor roşii şi galbene din Europa. "Cei care se întorc din zonele roşii vor fi introduşi în carantină, cei din zonele galbene - în izolare voluntară la domiciliu", a precizat Nelu Tătar.

Secretarul de stat Raed Arafat a adăugat: "La un moment dat, dacă spaţiile de carantină nu vor mai fi suficiente, este posibil să instituim carantină strictă la domiciliu, cu monitorizare".

Cu toate acestea, Arafat a ţinut să precizeze că, deşi este posibil să existe o presiune asupra sistemelor sanitare, "nu suntem într-un scenariu apocaliptic".

Agenţia Naţională a Medicamentului susţine că a fost reluat importul de medicamente din China şi India şi că nu mai sunt probleme cu o parte din medicamente.

Conform autorităţilor, 80% dintre cazuri sunt asimptomatice, dar persoanele respective răspândesc virusul.

Şeful DSU, Raed Arafat a înlăturat informaţiile privind o eventuală intrare a Capitalei în carantină în aceste zile. El a precizat: "Acum nu se pune problema. Dacă va fi o transmitere intensă în comunitate, se poate discuta, dar acum nu luăm în calcul acest scenariu. Nu avem scenariul care să necesite această măsură la acest moment. Analizele care se fac acum la nivelul specialiştilor de sănătate publică şi modul cum evoluează, dacă vom ajunge să avem foarte multe cazuri în Bucureşti, pot dicta orice fel de reacţie pentru a limita răspândirea. Dar la acest moment nu se pune această problemă".

O altă măsură luată de autorităţi este interzicerea exportului, pentru o perioadă de 6 luni, de medicamente antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, atifungice, anestezice, sedative şi de combinezoane, mănuşi, seringi, măşti, ochelari de protecţie, soluţii dezinfectante, precum şi ale materiale şi medicamente esenţiale în tratarea cazurilor de infecţie cu coronavirus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb