SCRISOARE DESCHISĂ DIN PARTEA UNOR CLIENŢI AI BĂNCILOR: "Sute de mailuri pentru iniţierea acţiunilor în încetare conform HG 1553/2004"

Bănci-Asigurări / 27 iulie 2015

Începând cu data de 20 iunie 2015, sute de e-mailuri au fost trimise de clienţi ai băncilor ANPC-ului pentru iniţierea unor "acţiuni în încetare pe HG 1553/2004", arată o scrisoare deschisă destinată instituţiei.

Aceasta arată: "Acţiunile au fost popularizate pe Facebook, în grupurile constituite de clienţii băncilor, în care aceştia discută despre clauzele contractuale şi se sfătuiesc reciproc sau apelând la avocaţi cu privire la demersurile pe care trebuie să le întreprindă pentru a-şi uşura povara reprezentată de ratele cărora nu le mai pot face faţă.

Au răspuns apelului nostru de a sesiza asociaţia de consumatori APC şi ANPC câteva sute de clienţi, astfel că instituţia dvs. nu mai poate susţine ca în trecut, că nu a fost sesizată sau că a fost sesizată de consumatori individual şi la intervale diferite de timp, astfel că nu s-ar fi putut constata un interes colectiv. Credem că în acest fel am dovedit, dacă mai era nevoie, că există un interes colectiv în cauză.

Prin prezenta aducem la cunoştinţa opiniei publice punctele noastre de vedere, solicitând, punctual, răspuns din partea ANPC, tot aşa cum şi noi putem prezenta dovezi în sprijinul celor afirmate:

- Prin sute de e-mailuri clienţii au cerut ANPC-ului şi APC-ului iniţierea acţiunii în încetare conf. HG 1553/2004. Până acum nu avem niciun rezultat cu toate că au trecut cele 20 de zile specificate în HG. Aţi iniţiat un control tematic la bănci. Care este rezultatul? Aşa cum vedem la toate emisiunile de ştiri că descindeţi la tot felul de magazine, restaurante şi hoteluri, terase şi pieţe, aplicând legea şi sancţionând, dorim să vedem şi la bănci...

- Aţi calculat vreodată dimensiunea prejudiciului clienţilor? Clauzele abuzive din contractele de creditare îşi produc în continuare efectele: oameni care şi-au pierdut casele sau sunt înregistraţi cu restanţe chiar şi în 2015, deşi acestea au fost identificate încă din 2010 iar HG 1553/2004 permitea lansarea acţiunilor în încetare încă de atunci, situaţie în care o parte din cei executaţi poate nu şi-ar fi pierdut locuinţele. Vă asumaţi, domnilor comisari, domnilor preşedinţi foşti şi actual, ai ANPC, drama acestor oameni? AJUNGE! Ne-am săturat de scuzele domniilor voastre... Ce aţi făcut până acum? Aţi ajuns bătaia de joc a băncilor în faţa cărora câştigaţi procese şi ele nu respectă sentinţele?

- Pentru câte contracte de credit aţi amendat banca pentru abateri repetate, demonstrate inclusiv prin irevocabilele de pe clauze abuzive şi practici comerciale incorecte (nerespectarea «art.9 din OG 21 din 1992») cu maximul amenzii prevazute de «art.50 pct. e din OG21/92»?

- La câte bănci aţi aplicat «art. 51 pct. 3 şi apoi 4 din OG 21/92»? Nu vreţi! Conform «articolului 27 (din OG 21/92) sunteţi coordonatorii şi realizatorii politicii guvernului în domeniul protecţiei consumatorilor»... Vreţi părerea noastră? Politica voastră e jalnică.

- Nu aveţi legi? Acum le căutaţi? Există! Nu au fost aplicate.

- Ne-aţi lăsat pe mâna băncilor şi, în 2010, aţi adus furtul la statut de lege prin OUG 50 închizând ochii la clauzele inserate în actele adiţionale care excedau cadrul ordonanţei? Vreţi încă o scrisoare de la Comisia europeană? Vreţi infringementul? Cine va plăti? Tot noi!

- În martie 2015 prin «Legea 33 din 2015», trădători din această instituţie au acceptat siluirea «Legii 363 din 2007» prin modificarea textului vechi al art. 15 alin 1 din: Utilizarea de către comercianţi a unor practici comerciale incorecte, astfel cum au fost definite la cap. II, este interzisă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 30.000 de lei în: Utilizarea de catre comercianţi a unor practici comerciale incorecte, astfel cum au fost definite la cap. II, este interzisă, constituie contravenţie şi se sancţionează după cum urmează: a) cu amendă de la 5.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale înşelătoare, aşa cum sunt definite în anexa nr. 1 paragraful «Practici comerciale înşelătoare»; b) cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale agresive, aşa cum sunt definite în anexa nr. 1 paragraful «Practici comerciale agresive» excluzând astfel aplicabilitatea legii asupra operatorilor financiar-bancari prin limitarea efectului la «Practicile din Anexa 1" a legii.

- Nu vă aşteptaţi că ne vom opri aici. Timpul vorbelor şi aşteptărilor a trecut. Dacă vă vom mai lăsa o săptămână, împreună cu politicienii veţi mai silui o lege. În fiecare lună noi plătim mai mult faţă de cât ar trebui plătit băncii datorită incompetenţei voastre perpetuate şi amplificate de-a lungul timpului. Mulţi clienţi au fost executaţi silit, unii s-au sinucis ori au ajuns în pragul sinuciderii. Copiii celor care au luat credit cresc frustraţi din cauză că «avem rate». Încă înainte de a înţelege ce sunt banii, copiii noştri au înţeles ce este acela un credit: instrumentul prin care se distruge bucuria unei familii, instrumentul din cauza căruia nu ne permitem jucării, haine noi, vacanţă. Aceasta este educaţia financiră pe care o oferim copiilor noştri: «BANCA ESTE UN CĂMĂTAR! Nu vă nenorociţi luând credite, aceste ARME DE DISTRUGERE ÎN MASĂ».

Dacă ratele ar fi diminuate la nivelul celor obţinute în instanţele de judecată, banii pe care acum îi plătim în plus băncii s-ar regăsi în consum şi ar ridica economia României, nu profitul unor operatori financiari din afara ţării. Voi pe cine protejaţi? Băncile reprezinta o chestiune de siguranţă naţională? Dar noi ce suntem? V-aţi întrebat vreodată ce segment al societăţii îngenunchiaţi prin incompetenţa şi complicitatea voastră? Voi nu distrugeţi necalificaţi - necalificaţii niciodată nu vor putea să ia credite de 70000 de euro. Distrugeţi vieţile celor care pot ridica din marasm România. Acesta este atentatul la siguranţă naţională. Ne faceţi să plecăm din România... Asta e politica pe care o duceţi.

- În Austria un credit ipotecar în euro dat de bănci care operează şi în România are dobânda sub 3%... Aceeaşi bancă percepe aici o dobândă dublă... De ce? Din cauză că voi, cei care ar trebui să ne apăraţi le permiteţi asta. Veţi zice că nu vă permite FMI... De la ei vă primiţi salariile? Noi credem că de la noi... Dacă noi plecăm unde vom vedea cu ochii, pe cine mai taxaţi ca să aveţi salarii?

- În baza cărei prevederi şi a cărui act normativ trimiteţi sesizarile pe HG 1553/2004 în teritoriu, comisariatelor judeţene? Ce să facă aceste comisariate judeţene? Să dea fiecare o decizie? Dacă vor fi diferite precum soluţiile la reclamaţiile consumatorilor? În Timişoara o clauză era abuzivă, la Slatina aceeaşi clauză nu mai era! La Sf. Gheorghe o bancă folosea practici comerciale incorecte, la Bucuresti aceleaşi practici erau corecte! Vă spălaţi pe mâini, cum aţi făcut de fiecare dată când a fost vorba de interesul clienţilor băncilor.

- Avem dreptul să ştim, nominal, cine este răspunzator de soarta clienţilor băncilor în ANPC. Juriştii ANPC solicită judecarea în lipsă a proceselor cu băncile, în timp ce băncile îşi angajează cei mai buni apărători, dacă ar fi să luam în considerare numai onorariile pe care le plătesc acestora. Până la urmă pe noi cine «ne apără»? Se poate şti cine sunt aceste persoane, sau funcţionează incognito? De exemplu, CV-ul unuia dintre vicepreşedinţi este de negăsit pe site sau pe internet şi nu ştim care este aria de responsabilitate a acestuia.

Ţinem să vă reamintim că în cazul în care nu veţi aplica LEGEA, nu ne vom opri aici. Dovada Petiţionării ANPC pentru iniţierea acţiunilor în încetare asupra bancilor, o avem. Dovada complicităţii ANPC cu băncile în 2010, la momentul OUG 50, o avem. Dovada redirecţionării sesizărilor către comisariatele judeţene o avem. Dacă nu veţi acţiona de bună voie, veţi acţiona obligaţi de organismele europene, însă în această situaţie imaginea instituţiei ANPC va fi defintiv compromisă!".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Va rog cititi cu atentie Scrisoarea: nu se doreste "intetarea HG"-ului, ci se doreste "inițierea acțiunii în încetare conf. HG 1553/2004."

    Decat ca-vorba cuiva- clientii doresc sa se porneasca HG 1553/2004, nu sa inceteze! :) Ca nu a fost aplicata vreodata...Oricum, multumim ca ati publicat!

    Scrisoarea reprezinta strigatul de furie si deznadejde al celor care au avut curajul sa ia un credit si sistematic sunt praduiti de catre banci prin intermediul clauzelor abuzive inserate in contractele de creditare

    Este foarte trist si mai cu seama revoltator ceea ce sa intampla in Romania sub tutela autoritatilor insensibile si mai ales incompetente. Pana la urma cine conduce tara asta - bancile, BNR-ul, Orban al ungariei, guvernul, extraterestrii? Daca tara este condusa de banci, de ce mai platim parlamentarii si guvernul. Ba chiar le sunt majorate si salariile (probabil pentru merite deosebite in activitatea ilustra dar absenta cu desavarsire). Pentru dramele oamenilor cine plateste? Ce rost au majorarile de salarii daca de fiecare data (dupa cum s-a demonstrat practic) urmeaza cresteri de preturi (mai mult sau mai putin mascate) care depasesc majorarile asa incat practic puterea de cumparare scade. In plus, avand in vedere discrepantele mari intre salariile bugetarilor, de ce se practica majorari de salarii si nu indexari astfel incat ecartul dintre extreme sa se reduca? Aceleasi greseli (daca or fi greseli si nu altceva) ale guvernantilor se tot repeta!

    Va multumim. Bursa.ro

    Amaratilor, ca altfel nu pot sa va calific voi chiar asa de incuiati la minte sunteti, intrati in parlament cu furci si topoare altfel veti ramane tot amarati. Zilnic vedem ca pe cei care conduc tara si ne "reprezinta" ii doare in cot de noi, de ce trebuie eu sa scriu asta voi nu vedeti?

    1. Apai striga tu mai Decebal adunarea, ca noi om veni cu furcile de la 1907 si topoarele din 57'. Da' frati mai ai ca destept de bubui esti mah !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb