Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a felicitat luni pe Donald Trump pentru revenirea sa în funcţia de preşedinte al SUA şi a salutat faptul că acesta va obliga statele membre ale Alianţei să cheltuie mai mult pentru înarmare.
'Cu preşedintele Trump din nou în funcţie, vom creşte turaţia cheltuielilor şi producţiei de Apărare', a spus Rutte într-un mesaj distribuit pe reţelele de socializare, relatează agenţia EFE.
'Împreună putem realiza pacea prin forţă, cu ajutorul NATO!', a mai scris secretarul general al Alianţei în mesajul în care i-a transmis lui Trump 'cele mai sincere felicitări' pentru revenirea la Casa Albă.
Fostul premier olandez a fost unul dintre puţinii lideri europeni care au menţinut o relaţie bună cu Trump în primul mandat prezidenţial al acestuia.
Acum, Rutte împărtăşeşte şi susţine cererile preşedintelui republican al SUA de creştere substanţială a cheltuielilor pentru înarmare. Dar solicitarea lui Trump ca statele membre ale NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, procent pe care nici măcar SUA nu-l ating, este considerată nerealistă de statele Alianţei.
Secretarul general al NATO susţine că statele membre trebuie să treacă la o 'mentalitate de război', invocând ameninţarea rusească, şi le-a sugerat chiar să investească în Apărare 'o mică parte' din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, Sănătate sau asistenţă socială.
În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele Apărării asumată în cadrul Alianţei. O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi în prezent se desfăşoară discuţii pe acest subiect, dar multe state sunt reticente să îşi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare.
Unele state membre ale Alianţei vorbesc despre creşterea acestui angajament la 3% din PIB, dar se menţin în continuare diviziuni pe acest subiect în rândul ţărilor europene.
Trump a ameninţat în campania sa electorală că ar putea lua în considerare ieşirea SUA din NATO dacă celelalte state membre 'nu-şi plătesc facturile'. Totuşi, Mark Rutte spune că nu crede că noul preşedinte american va lua o asemenea decizie, scrie EFE.
Opinia Cititorului