SIBEX Activitate timidă pe piaţa derivatelor la debutul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 martie 2015

Pe piaţa Sibex, prima şedinţă a săptămânii a debutat greoi, iar rezultatul consemnat după jumătate de zi nu promitea continuarea pe linia din săptămâna anterioară, când lichiditatea s-a apropiat de o medie de 100 de contracte/sesiune. Conform datelor de la ora 17.30, se înregistrau 28 de contracte futures, cu o valoare de numai 486.226 de lei şi doar două produse erau tranzacţionate: derivatul pe Dow Jones şi derivatul pe petrol.

Simbolul DEDJIA 15F, prin care este identificat derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones pe scadenţa iunie 2015, totaliza 27 de contracte, iar cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american se situa la 17.886 de puncte, apreciindu-se cu 91 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (vezi nota 2), calculat de ATHEXClear la 17.795 de puncte. În comparaţie cu cotaţia consemnată la închiderea ultimei şedinţe a săptămânii trecute, DEDJIA 15F înregistra o variaţie pozitivă semnificativă, câştigând 287 de puncte. Creşterile de la Sibex ale Dow Jones îşi găseau acoperire pe piaţa de la New-York, unde indicii reprezentativi "înaintau" puternic în teritoriu pozitiv, optimismul manifestându-se în contextul în care s-au consemnat fuziuni ale unor corporaţii importante din domeniul sănătăţii, dar şi datorită sprijinului băncilor centrale pentru creşterea economiei globale. Astfel, cotaţiile de peste Ocean se îndreptau către bifarea unei evoluţii pozitive pe întregul trimestru întâi al anului curent.

Pentru simbolul OILSC 15E, care defineşte derivatul pe petrol cu scadenţa mai, se înregistra doar un singur contract după şapte ore şi jumătate de la deschidere. Cotaţia futures de la Sibiu a barilului de petrol era estimată la 49 USD, apreciindu-se uşor, cu 0,12%, comparativ cu "start of day price" (48,94 USD) şi cu 1,36% faţă de cotaţia de vinerea trecută.

Nici un alt simbol nu mai "marca" la capitolul contracte după jumătate de sesiune, iar piaţa spot era, de asemenea, ignorată de investitori.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Nota 2: preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb