La Sibiu Stock Exchange, săptămâna a debutat cu scăderi importante, înregistrate pe segmentul indici şi cel al derivatelor pe acţiuni. Acestea au venit sub influenţa pieţelor externe, indicii reprezentativi ai burselor europene înregistrând pierderi, iar futures-ul din SUA anticipând deschiderea pe minus de la NYSE. Pe scădere s-a aflat şi euro în raport cu dolarul. În schimb, pe creştere s-a aflat din nou aurul, precum şi moneda unică faţă de leu. Lichiditatea pieţei a fost una ceva mai redusă, faţă de nivelul zilnic din săptămâna precedentă, astfel că, la ora 17.15, numărul contractelor încheiate era de 3800, cu o valoare de 41,5 milioane lei.
Segmentul indicilor s-a menţinut cel mai atractiv pentru participanţi, derivatul pe Dow Jones remarcându-se prin circa 3000 de contracte, realizate până la ora 17.30. În SUA, cotaţia futures a indicelui a înregistrat o tendinţă negativă, iar cotaţiile indicilor au deschis pe minus la NYSE, după ce, mai devreme, şi acţiunile europene au oprit un raliu de patru zile. Pe piaţa Sibex, la ora 17.30, indicele DJIA scădea cu 65 puncte pe scadenţa septembrie, în timp ce pe scadenţa decembrie cotaţia înregistra un minus de 90de puncte. Pentru martie 2012, cotaţia futures a indicelui pierdea 100 de puncte.
În sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu 423 de contracte încheiate până la 17.30, ocupând locul doi în topul şedinţei. Deprecierile DESIF5 au fost destul de ridicate, influenţa externă resimţindu-se şi pe acest sector. De asemenea, şi pe piaţa suport, evoluţia SIF5 a fost tot una pe scădere. La ora menţionată, cotaţia DESIF5 septembrie pierdea 1,72%. Pentru decembrie DESIF5 se ieftineau cu 0,70%, iar pentru martie 2012, cu 2,47%.
Pe segmentul valutar, participanţii au tranzacţionat atât preţul futures al cursului EURO/RON, cât şi paritatea EUR/USD denominate în lei. Raportat la paritatea euro/dolar, s-a observat tendinţa de apreciere a monedei americane, în condiţiile în care euro a fost afectat din nou de subiectul crizei datoriilor din Grecia, Moody"s retrogradând luni ratingurile obligaţiunilor ţării.
Pe piaţa derivatelor pe mărfuri, investitorii au mizat pe creşterea aurului, cotaţia urcând cu 12,5 USD pentru contractul SIBGOLD de o uncie şi cu 11,5 pe contractul SIBNGOLD_RON de 10 uncii. Metalul galben a urcat la un preţ record la New York.
Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi respectiv valorii cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20