Declaraţia deputatul european Siegfried Mureşan, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, la dezbaterea de astăzi, din plenul Parlamentului European, intitulată: "Consolidarea rezilienţei Republicii Moldova împotriva ingerinţelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidenţiale şi un referendum constituţional privind integrarea europeană":
"În ultimii trei ani, Republica Moldova a reuşit progrese remarcabile pe drumul său spre integrarea europeană.
Oamenii din Moldova s-au exprimat clar în precedentele alegeri parlamentare şi prezidenţiale spunând că vor ca ţara lor să se reformeze, să se modernizeze şi au spus clar că văd integrarea europeană ca o garanţie pentru stabilitatea ţării şi pentru o perspectivă de prosperitate.
În ultimii trei ani, împreună cu autorităţile din Republica Moldova, am reuşit să ne asigurăm că Moldova devine un stat candidat la Uniunea Europeană. A îndeplinit toate recomandările înaintate de Comisia Europeană în ceea ce priveşte începerea procesului de reformă, în special lupta împotriva corupţiei, lupta împotriva spălării banilor, întărirea justiţiei, întărirea administraţiei publice.
Şi în baza acestor realizări din partea Republici Moldova, noi, instituţiile europene, am agreat împreună că Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Ce se întâmplă în Republica Moldova contează pentru noi, în interiorul Uniunii Europene, deoarece Republica Moldova este un stat vecin Uniunii Europene. Şi putem fi în siguranţă în interiorul graniţelor Uniunii Europene doar dacă ţările vecine, ca Republica Moldova, sunt în siguranţă.
Dar ştim, de asemenea, că Federaţia Rusă nu este de acord cu noi. Ştim, de asemenea, că Rusia refuză să accepte vecini liberi şi democraţi fiindcă vecinii democraţi nu fac decât să evidenţieze cât de închisă şi nedemocratică este Rusia. Rusia vrea vecini slabi şi dependenţi şi, de aceea, finanţează campanii de dezinformare în Republica Moldova, inclusiv în contextul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului care au loc pe 20 octombrie.
Cetăţenilor Republicii Moldova le transmitem că Uniunea Europeană vede lupta voastră împotriva interferenţei ruse şi suntem alături de voi. Vrem ca Republica Moldova să fie puternică, independentă, să-şi decidă singură viitorul. Aceasta este, de fapt, diferenţa între modul de viaţă rusesc care este bază pe frică, un mod de viaţă în care cetăţenii sunt doar instrumente în mâinile liderilor autocraţi, şi modul de viaţă european care este unul în care cetăţenii sunt puternici, independenţi, îşi decid propriul viitor. Vrem pentru cetăţenii Republicii Moldova exact ceea ce ne dorim pentru cetăţenii Uniunii Europene. Suntem pregătiţi să ne implicăm mai puternic, suntem pregătiţi să susţinem Republica Moldova în parcursul ei european."