Siguranţa cetăţeanului şi operaţiunea "plimbă ursul"

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 noiembrie 2017

Siguranţa cetăţeanului şi operaţiunea "plimbă ursul"

Un urs se plimbă liber de aproape o lună în zona de sud a judeţului Dâmboviţa. Un urs la câmpie sare în ochi mult mai puternic decât 10 urşi plimbându-se prin oraşul montan Buşteni.

În luna octombrie, apariţia ursului în oraşul Găeşti, aflat la câteva zeci de kilometri de orice zonă muntoasă a stârnit vâlvă. Cum ursul a picat prost, sâmbătă noaptea, când oraşul este mai animat, nu a făcut "mulţi purici" în zonă şi s-a retras spre comuna Gura Foii, o zonă cu mai multă pădure şi mai multă linişte. Vreme de câteva zile s-a plimbat prin localităţile Făget, Catanele, Gura Foii, făcând şi o victimă, singura cunoscută până acum, un câine legat cu un lanţ. A revenit pentru puţin timp în Găeşti, unde putea fi filmat, a făcut o vizită pe la Ocolul Silvic Valea Mare după care s-a retras în pădurile din Hulubeşti. După atâta plimbare, pe 23 octombrie Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca ursul să fie ..."recoltat prin împuşcare", la doar o zi după ce prefectul Antonel Jîjîie declara că animalul nu va fi împuşcat. Aflând probabil de intenţiile autorităţilor, ursul ajuns între timp la Topoloveni, probabil în căutare de magiun, a dispărut pentru câteva zile, spre dezamăgirea vânătorilor din zonă aflaţi în alertă.

Sâmbăta trecută, plictisit, ursul a trecut râul Argeş şi a apărut în Comuna Petreşti, luând la pas toate uliţele din satul Ioneşti. A doua zi, primarul, simpli cetăţeni şi vânători mai puţin simpli au format o "poteră" şi au luat la pas valea Argeşului. Speriat de atâta vorbă şi gălăgie, ursul a pornit pe Argeş la vale şi a ajuns la Corbii Mari, unde a fost filmat ziua în amiaza - mare plimbându-se prin localitatea Ungureni, după care spre seară a fost reperat în Odobeşti. Ieri, de dimineaţă ursul se afla la groapa de gunoi a oraşului Titu şi după cum o arată traseul de până acum, dacă între timp nu va avea loc un accident, pare să se îndrepte spre Bucureşti, rămâne doar de văzut dacă va intra în oraş prin Chitila sau prin cartierul Militari.

Incompetenţa autorităţilor este evident mult mai mare decât pofta de plimbare a ursului. Că nu s-a întâmplat o tragedie ţine doar de faptul că animalul pare să fie interesat în această perioadă doar de legume şi fructe.

Există un Ordin (1169/2017) al Ministerului Mediului, potrivit căruia dacă un urs sau un lup intră în zone locuite poate fi imediat recoltat sau capturat în vederea relocării, în vederea protejării sănătăţii şi securităţii populaţiei, urmând ca autorităţile să întocmească ulterior un raport către Ministerul Mediului. Deocamdată în Dâmboviţa ursul e plimbat cu "urale" de la o comună la alta de cetăţeni care pot să filmeze, dar nu pot nici să recolteze şi nici să relocheze. Există numeroase instituţii care se ocupă de siguranţa cetăţeanului şi care îşi dovedesc eficienţa, de fapt ineficienţa, în faţa unui singur urs, care pare mai degrabă aflat în solda unei organizaţii de protecţia mediului şi care vrea doar să tragă un semnal de alarmă, nu să provoace pagube.

Se "sparie gândul" de posibilitatea unei nenorociri, ca să nu mai vorbim de faptul că în ţara lui Făt Frumos, oricând îşi poate face apariţia un balaur, cu unul, două, trei sau chiar şapte capete. Cu siguranţă că pentru recoltarea acestuia (de relocare nu poate fi vorba) nu există deocamdată nici proceduri şi nici personal abilitat să manevreze în condiţii de siguranţă, potrivit cu normele UE, un personaj de basm.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Îi fix doare pe ăștia la pateu de siguranța cetățeanului! Ceva de furat pe undeva...?

    Eu tin cu ursul.

    1. Adica vrei sa cumperi ieftin:)

      Traiasca ursul.

      Poftiti si pe la Brasov, domnule Make ; noi avem "bonusuri"mistreti si vulpi, in cartierul Racadau, pe langa obisnuitii ursi de pe la tomberoane !

    Marele si viteazul vanator, Adrian Nastase, oare ce face?

    Dar Ion Tiriac si cu ai lui Ferdinand Porsche et co?

    Se pare ca nu au curajul de a infrunta o adevarata fiara salbatica, dovedindu-si barbatia numai in fata unor porci de crescatorie, adusi de gonaci in catarea pustilor lor!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb