SOFTWARE GROUP: Digitalizarea procesului de acordare a creditelor reduce semnificativ costurile băncilor şi creează un portofoliu de credite mai sănătos

G.U.
Bănci-Asigurări / 20 ianuarie 2022

George Robev, business development director Europa şi Asia Centrală al Software Group

George Robev, business development director Europa şi Asia Centrală al Software Group

Piaţa creditelor bancare din România şi-a revenit încetul cu încetul după problemele generate de pandemie, graţie unei mai mari flexibilităţi faţă de clienţi şi a unor programe de susţinere a investiţiilor care au impulsionat acest domeniu, se arată într-un comunicat de presă al Software Group. Băncile joacă un rol foarte important, prin susţinerea activităţii economice şi facilitarea transformărilor structurale declanşate de pandemie, însă acestea au nevoie, la rândul lor, să-şi menţină profitabilitatea şi creşterea. Cu toate acestea, în special în ceea ce priveşte împrumuturile pentru IMM-uri şi întreprinderi, deciziile de creditare rămân un proces îndelungat, deoarece în mare parte informaţiile sunt colectate manual şi evaluate pe parcursul mai multor săptămâni, uneori chiar luni.

Un recent studiu Deloitte arată că, deşi clienţii continuă să utilizeze canalele digitale în special pentru tranzacţiile de plată, mulţi dintre ei îşi doresc o astfel de interacţiune şi pentru produse şi servicii mai complexe, precum împrumuturile ipotecare sau consilierea financiară.

"Această tendinţă se poate transforma într-o reală oportunitate pentru bănci, atât pentru fluidizarea fluxului de informaţii şi analiză, cât şi pentru consolidarea relaţiei cu clienţii lor", subliniază George Robev, business development director Europa şi Asia Centrală al Software Group. Potrivit acestuia, contextul pandemic a accelerat nevoia unei relaţii cât mai digitalizate între bănci şi clienţi, inclusiv în zona corporate.

Platformă unică pentru integrarea datelor

Robev arată că, pentru a renunţa la astfel de procese greoaie, soluţia este adoptarea de noi tehnologii care să automatizeze iniţierea creditelor şi să gestioneze fluxul de procesare al acestora, evaluările, documentele, ratingurile clienţilor şi deciziile de creditare.

Potrivit lui Robev, tehnologia oferită de compania sa introduce toate datele de credit curente şi istorice pe o platformă unică, oferind analiştilor băncii o imagine integrată a creditelor şi garanţiilor pentru un singur client. Software Group a intrat anul acesta pe piaţa din România şi îşi propune să aibă o prezenţă pe termen lung ca partener în digitalizarea end-to-end a instituţiilor financiare din ţara noastră.

În cazul creditelor pentru companii, tehnologia oferită de Software Group permite, de asemenea, băncilor să automatizeze analiza situaţiilor financiare şi să calculeze ratele-cheie, proiecţiile şi comparaţiile cu grupurile de referinţă, cu funcţii care urmăresc performanţa şi oferă băncilor avertismente din timp cu privire la potenţialele probleme. Acest nivel de monitorizare permite băncilor să stabilească preţul în funcţie de risc, în loc să ofere o rată a dobânzii de împrumut tradiţională, care să se potrivească tuturor, astfel încât companiile cu risc scăzut să primească rate mai mici decât cele cu risc ridicat.

Profitabilitate crescută şi economie de timp

Experienţa Software Group arată că băncile care utilizează o astfel de tehnologie au raportat reduceri ale timpului de soluţionare a creditelor cu 80% şi au obţinut un câştig de 50% în ce priveşte reducerea costurilor şi eficientizarea operaţiunilor. Pentru băncile care acoperă costuri mai mari de depreciere a creditelor din alte părţi, aceste costuri reduse de procesare reprezintă o contribuţie valoroasă la profitabilitate.

Aceste date detaliate permit totodată băncilor să-şi gestioneze portofoliul global de credite într-o manieră mai complexă, având o înţelegere mai profundă legată de concentrarea şi expunerea acestora, plus capacitatea de a segmenta datele pentru o analiză mai eficientă. Astfel, industria bancară are noi oportunităţi de a atrage clienţi viabili pentru creditare.

Acţionarii au nevoie din partea băncilor de o creştere a numărului de credite pentru a-şi restabili nivelul de randament al acţiunilor, iar de acelaşi lucru are nevoie şi economia pentru o revenire post-Covid. Căci, deşi tendinţele sugerează că multe bănci s-ar fi pus la adăpost printr-o creştere a numărului de titluri de stat deţinute, cu scopul de a reduce riscurile şi de a obţine randament mai bun, acest tip de produse asigură, de regulă, profituri mai mici decât împrumuturile din sectorul privat.

Mai mult, cheltuielile curente sau de capital ale guvernului nu pot duce la creşterea PIB-ului şi nici la relansarea economică în cazul în care sectorul privat suferă de lipsa finanţărilor prin împrumuturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb