SONDAJ BNR: "Standardele de creditare se vor înăspri marginal"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 februarie 2018

Standardele de creditare se vor înăspri marginal, în primul trimestru din 2018, atât pentru împrumuturile ipotecare, dar şi pentru cele de consum, precizează Banca Naţională a României (BNR), în cadrul unui sondaj. În acelaşi timp, în opinia băncilor, standardele de creditare aferente companiilor nefinanciare nu vor suferi modificări nici în primele trei luni ale anului în curs.

Documentul menţionează: "În ultimul trimestru din 2017, instituţiile de credit au menţinut constante standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri acordate populaţiei şi le-au înăsprit marginal pe cele pentru creditele de consum. La nivelul companiilor nefinanciare, condiţiile de creditare s-au menţinut la un nivel constant raportat la trimestrul anterior".

În trimestrul al patrulea al anului trecut, cererea de credite a scăzut semnificativ pe ambele segmente de credite acordate populaţiei. Banca Centrală apreciază: "În cazul companiilor nefinanciare, la nivel agregat, cererea de credite s-a menţinut la un nivel constant faţă de trimestrul precedent, contrar aşteptărilor iniţiale ale băncilor care indicau o majorare a acesteia. Pentru trimestrul întâi 2018, instituţiile de credit estimează menţinerea constantă a cererii în cazul creditelor de consum, în timp ce, în cazul creditelor ipotecare acordate populaţiei, este prognozată o creştere marginală a acesteia. Anticipările băncilor cu privire la evoluţia cererii de credite provenite din partea firmelor sunt în sensul creşterii moderate a acesteia, în primul trimestru al anului în curs".

Contrar aşteptărilor, la nivel agregat, cererea de credite provenită din partea firmelor a rămas neschimbată în ultimele trei luni ale lui 2017, comparativ cu trimestrul anterior. Sondajul citat menţionează: "În structură, a fost consemnat un avans moderat al cererii de împrumuturi pe termen lung pentru segmentul companiilor mari, dar şi o majorare marginală a cererii din partea segmentului companiilor mici şi mijlocii, indiferent de termen. În acest context, se menţine o presiune dinspre cererea de împrumuturi pentru firme, care ar trebui adresată de bănci, prin creşterea accesului la finanţare al unei sfere mai largi de companii nefinanciare. Conform prognozelor băncilor, în perioada următoare cererea va continua să avanseze moderat la nivel agregat, dar şi în structură, cu precădere pentru segmentul companiilor mari".

Pe segmentul populaţiei, comparativ cu trimestrul anterior, cererea pentru creditele de consum a scăzut semnificativ, în trimestrul al patrulea al anului trecut. În structură, cererea pentru creditele de consum cu sau fără ipotecă s-a diminuat semnificativ, în timp ce interesul pentru carduri de credit a avut o evoluţie de aceeaşi amplitudine, însă de sens opus. Rata solicitărilor de credite de consum care au fost respinse de instituţiile de credit a crescut semnificativ, în ultimul trimestru din 2017. Băncile autohtone prognozează menţinerea constantă a cererii de împrumuturi de consum, în primul trimestru din acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb