SONDAJ CSCI: Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obtine 39% din voturi

Ioana Dogaru
Miscellanea / 6 noiembrie 2015

Potrivit unui sondaj CSCI realizat în noiembrie, Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obţine 39% din voturi, în timp ce noul PNL (PNL+PDL) ar fi votat de 35% dintre români.

La o distanţă considerabilă, dar aproape de pragul electoral şi la egalitate se află ALDE (PLR+PC) şi PMP, fiecare cu 5%, potrivit sondajului CSCI.

Dintre partidele anti-sistem, cele care obin scorurile cele mai bune sunt M10 al Monicăi Macovei (5%) şi PRU al lui Bogdan Diaconu (3%).

Conform sondajului citat, UNPR scade la 2% din voturi.

În ceea ce priveşte direcţia României, numărul românilor care consideră că, în momentul de faţă, România se îndreaptă într-o direcţie bună, a scăzut de 42% în luna octombrie, la 40% în noiembrie, în timp ce 55% dintre cei intervievaţi cred că direcţia spre care ţara se îndreaptă este una greşită.

CSCI i-a chestionat pe români şi în legătură cu vinovaţii tragediei din clubul Colectiv. Rezultatele sondajului arată că 38% dintre români sunt de părere că proprietarii clubului poartă cea mai mare responsabilitate pentru evenimentul în urma căruia au murit peste 30 de tineri şi mai mult de 180 de oameni au ajuns la spital, în timp ce 35% dintre cei intervievaţi consideră că Primaria locală este responsabilă pentru incendiul de vineri.

Întrebaţi care instituţii consideră că au acţionat "bine" şi care au acţionat "prost" în cazul accidentului de la Colectiv, românii au apreciat pozitiv modul în care au intervenit, după incendiul de la Colectiv, Spitalele (99%), Cetăţenii, pentru donarea de sânge (98%), Ambulanţa şi SMURD (94%) şi Pompierii (90%). La polul opus, cele mai multe nemulţumiri se îndreaptă către autorităţile locale (primăria) - 64%.

Potrivit sondajului CSCI, majoritatea românilor (65%) cred că astfel de accidente pot fi evitate pe viitor prin creşterea rolului statului şi al autorităţilor, în timp ce 29% dintre cei intervievaţi sunt de părere că societatea civilă trebuie să preia o parte dintre atribuţiile de control de la stat.

În ceea ce priveşte încrederea românilor în liderii politici, sondajul relevă faptul că ierarhia rămâne constantă, cu Klaus Iohannis şi Victor Ponta în topul ierarhiei.

Chiar dacă este în scădere, Iohannis rămâne pe prima poziţie în top, cu 49%, în timp ce încrederea în Victor Ponta creşte de la 36% (în octombrie) la 39% în noiembrie.

Liderii politici se poziţionează ceva mai jos în clasament - Călin Popescu Tăriceanu - 35%, Liviu Dragnea - 24%, Traian Băsescu - 17% şi Alina Gorghiu - 10%.

Numărul românilor care consideră că în Guvernarea Ponta starea economiei s-a îmbunătăţit a crescut cu 7 procente, de la 41% (octombrie) la 48% (noiembrie) - de peste două ori mai mare decât cei care sunt de părere că starea economiei s-a înrăutăţit -22%.

Sondajul CSCI a fost realizat pe un eşantion de 992 persoane, populaţie adultă şi neinstituţionalizată.ulatia adulta, neinstitutionalizata folosind metoda CATI. Intrebari legate de subiecte actuale;

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. VAX. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb