Problemele iscate de legiferarea de către coaliţia PSD-ALDE a recursului compensatoriu ce a dus la eliberarea din închisori, înainte de termen, a peste 14.000 de deţinuţi, au avut la bază o argumentare falsă, conform lui Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). Afirmaţia liderului sindical a fost făcută, ieri, cu prilejul protestului organizat de poliţişti şi de lucrătorii din penitenciare pentru a atrage atenţia cu privire la problemele cu care se confruntă aceştia în activitatea derulată, dar şi în legătură cu încălcarea drepturilor salariale de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Sorin Dumitraşcu a declarat: "Supraaglomerarea penitenciarelor este o minciună făcută din pix în urmă cu doi ani. Până atunci, spaţiul minim necesar pentru un deţinut era stabilit la 3 metri pătraţi. După aceea a fost mărit la 4 metri pătraţi, dar şi în aceste condiţii capacitatea totală de detenţie din penitenciarele din ţară era depăşită cu doar 3%, adică foarte puţin, ceea ce înseamnă că nu se putea vorbi despre o supraaglomerare".
Preşedintele FSANP consideră că la baza legiferării recursului compensatoriu este o mare minciună menită să pregătească eliberarea a peste 14.000 de deţinuţi, printre care se numărau şi corupţii de rang înalt din politica românească. Domnia sa afirmă că, în conformitate cu datele statistice, se vor întoarce în penitenciare, în următorii trei ani, aproape 70% dintre cei peste 14.000 de deţinuţi eliberaţi înainte de termen, care în această perioadă vor deveni recidivişti prin săvârşirea de noi fapte penale. Sorin Dumitraşcu a mai spus: "Acest Guvern nu are obiceiul de a îşi recunoaşte greşelile. Una dintre greşelile făcute este această investiţie în criminalitate numită recursul compensatoriu".
Liderul FSANP susţine că, în loc să se ocupe de modernizarea condiţiilor existente în penitenciare, de construirea de locuri de detenţie noi, actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader s-a ocupat în ultimii ani numai de nevoile infractorilor şi ale deţinuţilor, pentru care pregăteşte un alt act normativ: o ordonanţă prin care condamnaţii penal care nu au putut beneficia de recursul compensatoriu, deoarece au fost eliberaţi înainte de apariţia acestei măsuri procesual penale, să primească, din partea statului, cel puţin 5 lei pentru fiecare zi de detenţie efectuată în condiţii improprii.