Spania, afectată de ultimul val de căldură din această vară

F.D.
Internaţional / 21 august 2023

Spania, afectată de ultimul val de căldură din această vară

Spania s-a confruntat duminică cu un puternic val de căldură, cel de-al patrulea şi totodată ultimul din acest sezon estival, în cadrul căruia temperaturi anormal de ridicate au fost înregistrate în nord-estul şi în sudul ţării, relatează Agerpres.

Temperaturile au crescut în cea mai mare parte a teritoriului Peninsulei Iberice duminică, depăşind pragul de 40 de grade Celsius în regiunile Catalonia şi Aragon, situate în nord-estul Spaniei, a anunţat agenţia de meteorologie AEMET.

Potrivit specialiştilor din Spania, acest episod canicular a fost cauzat de o expunere puternică la soare deasupra unei mase de aer cald, iar valul de căldură a afectat în special nord-estul ţării şi bazinele principalelor fluvii spaniole.

La Madrid, unde temperaturile au ajuns până la 38 de grade Celsius, mulţi localnici s-au plâns din cauza impactului generat de caniculă asupra somnului.

"Cel mai rău aspect în timpul unui val de căldură este acela că nu poţi să dormi bine noaptea", a declarat Antonio Tort, un locuitor din Madrid în vârstă de 69 de ani.

Valul de căldură ar trebui să dureze până joi, cu un vârf al temperaturilor aşteptat luni sau marţi.

Începând de marţea trecută, sute de pompieri se luptă cu flăcările pe insula turistică Tenerife din Arhipelagul Canare, din cauza cărora peste 12.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

Incendiul s-a declanşat după ce arhipelagul spaniol, situat în largul coastelor vestice ale Africii, a fost afectat de un val de căldură care a uscat vegetaţia în numeroase zone ale insulei.

În 2022, aproximativ 300.000 de hectare au fost distruse de peste 500 de incendii de vegetaţie în Spania, un record pentru Europa, potrivit Sistemului european de informare în privinţa incendiilor de pădure (EFFIS). Aproape 76.000 de hectare au fost deja devastate de flăcări în 2023 în această ţară, aflată în prima linie a efectelor generate de schimbările climatice.

De la începutul anului în curs, Spania a înregistrat 340 de incendii de vegetaţie, potrivit datelor transmise de EFFIS.

Potrivit experţilor în climatologie, fenomenele meteorologie extreme s-au intensificat din cauza încălzirii planetei noastre. Episoadele de caniculă riscă astfel să devină mai frecvente şi mai intense, iar impactul lor mai extins.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb