SPECIALIŞTII ANTICIPEAZĂ Preţul petrolului va fi scăzut şi volatil, în continuare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 22 aprilie 2020

Preţul petrolului va fi scăzut şi volatil, în continuare

Cotaţia ţiţeiului american, în teritoriu negativ pentru a doua zi la rând Marii producători analizează o reducere cât mai rapidă a cantităţii de petrol extrase, potrivit unor surse

Preţul futures al petrolului american de tip West Texas Intermediate (WTI) s-a menţinut, ieri dimineaţă, în teritoriu negativ, după ce, luni, a înregistrat, la New York, o prăbuşire record de 305%, consemnând pentru prima oară în istorie o valoare negativă. Evoluţia este determinată de faptul că producătorii de ţiţei nu mai au spaţiu de stocare din cauza supraofertei generate de lipsa cererii, în contextul pandemiei de coronavirus.

Dacă luni, la New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia futures a petrolului WTI cu livrare în luna mai a scăzut cu 55,9 dolari faţă de sesiunea de vineri, atingând

-37,63 dolari, ieri, la ora locală 09.02, preţul pentru acelaşi contract era de -4,77 dolari/baril, în creştere cu 32,9 dolari sau 87,3% faţă de ziua anterioară.

La aceeaşi oră, preţul petrolului Brent cu livrare în iunie era de 19,80 de dolari/baril la ICE Futures Europe, mai mic cu aproape 6 dolari sau 22,6% faţă de ziua anterioară.

Contractele cu livrare luna viitoare au mai fost doar ieri indice de referinţă al petrolului din SUA, de astăzi fiind în atenţie evoluţia contractelor futures cu termen în iunie.

În situaţia dată, John Browne, fost şef al grupului petrolier britanic BP Plc (din 1995 până în 2007), spune că preţurile negative ale petrolului american se vor menţine din cauza unei supraoferte cronice de ţiţei brut pe piaţa mondială. Domnia sa a declarat citat de BBC: "Preţurile vor fi foarte mici. Cred că ele vor rămâne scăzute şi foarte volatile pentru un timp considerabil. Încă se produce mult petrol care se depozitează şi nu se foloseşte".

Şi Louise Dickson, analist petrolier la firma de cercetare Rystad Energy, susţine că acest moment este unul istoric şi ilustrează perfect "utopia preţurilor", care a apărut începând cu luna martie, când amploarea problemei ofertei imense a început să devină evidentă, dar piaţa a rămas fără răspuns.

În noul context, Arabia Saudită şi alţi membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) analizează o reducere a producţiei lor cât mai curând posibil, în loc să aştepte până în luna mai, când va intra în vigoare recentul acord de tăiere a cantităţii extrase, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de presa străină.

Amintim că, luna aceasta, OPEC şi aliaţii săi din afara cartelului, reuniţi în grupul OPEC+, au ajuns la un acord de reducere a producţiei de profil, însă analiştii şi-au exprimat scepticismul că înţelegerea va rezolva problema supraofertei într-un moment în care consumul mondial de petrol s-a redus cu aproximativ 30% (de la începutul anului), din cauza pandemiei de coronavirus.

Cei din OPEC+ au stabilit să-şi reducă producţia de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi în lunile mai şi iunie, cantitatea echivalând cu aproximativ 10% din ţiţeiul produs la nivel mondial. Cuantumul stabilit pentru reducere este de peste de două ori mai mare decât nivelul de 4,2 milioane de barili pe zi pe care OPEC l-a prevăzut într-o serie de tăieri din perioada crizei financiare din 2008.

În opinia unor specialişti, doar o tăiere cu 20-30 de milioane de barili pe zi a producţiei mondiale de ţiţei ar putea compensa pierderile de pe piaţa de profil.

Vineri, gigantul petrolier de stat Arabian Oil Co. a anunţat că va pune pe piaţă 8,5 milioane barili de petrol pe zi din luna mai, sub nivelul de 12,3 milioane barili pe zi de la începutul lunii aprilie.

Preţul ţiţeiului OPEC, la cel mai redus nivel din acest mileniu

Preţul petrolului din cadrul OPEC s-a depreciat luni până la 14,19 dolari pe baril, pierzând 21,9% (3,98 dolari) faţă de ziua anterioară, conform anunţului făcut ieri de OPEC şi preluat de agenţia EFE, care menţionează că aceasta este cea mai redusă valoare din mileniul curent.

Barilul de petrol folosit drept referinţă de OPEC nu s-a mai vândut la un preţ atât de scăzut de la criza petrolieră din 1998/1999, provocată, ca şi acum, de excesul de ofertă, conform Agerpres.

Comparativ cu valoarea sa maximă din acest an, de 70,87 dolari (atinsă pe 6 ianuarie), preţul barilului de ţiţei OPEC a coborât cu 80%.

SUA cumpără 75 de milioane de barili pentru rezerva strategică

Preşedintele Donald Trump a anunţat luni că Statele Unite vor profita de prăbuşirea preţului petrolului şi vor cumpăra 75 de milioane de barili ca să umple rezerva strategică.

"Ne alimentăm rezerva strategică de petrol şi ne gândim să punem până la 75 de milioane de barili în rezerve, ceea ce le va umple", a declarat Trump.

La data de 13 martie, preşedintele Donald Trump anunţase deja că intenţionează să umple complet rezerva strategică de ţiţei. La 17 aprilie, aceasta conţinea 635 de milioane de barili, iar limita autorizată este de 713,5 milioane de barili.

Rezerva americană are o capacitate de depozitare de 727 de milioane de barili şi se află înmagazinată într-un complex de patru situri subterane în statele Texas şi Louisiana, pe malul Golfului Mexic.

Ţiţeiul din rezervă este destinat situaţiilor de urgenţă.

Atacuri informatice asupra companiilor energetice

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit o campanie de spionaj pe fondul prăbuşirii preţului petrolului, ţintele vizate fiind companii şi instituţii din domeniul energiei, potrivit unui comunicat de presă al societăţii, preluat de g4media.ro. Acesta arată că mesajul trimis prin e-mail pretinde a fi din partea cunoscutei companii egiptene ENPPI (Engineering for Petroleum and Process Industries) şi le propune firmelor să liciteze pentru echipamente destinate industriei petroliere, atât pentru exploatare terestră, cât şi maritimă. Un alt mesaj, trimis în numele unei companii de transport maritim, conţine limbaj de specialitate referitor la un vas petrolier real aflat în tranzit.

Peste 100 de astfel de mesaje au fost trimise către ţinte din domeniul energetic din întreaga lume în ultimele trei săptămâni.

Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender, declară: "Chiar dacă ameninţarea informatică de spionaj nu este atât de sofisticată ca cele analizate în alte atacuri avansate ţinţite, faptul că mesajele sunt trimise într-o perioadă atât de agitată pentru operatorii din petrol şi gaze arată interesul atacatorilor de a afla cum se poziţionează companiile din industria petrolieră şi ce decizii strategice plănuiesc să adopte. Vârful campaniei a fost atins în perioada acordului recent al membrilor OPEC. Infractorii informatici obişnuiesc să exploateze subiecte de mare interes pe agenda publică, însă de această dată ţintele par atent alese".

În ultimele şase luni, interesul grupărilor de infracţionalitate informatică pentru domeniul energiei a crescut constant, depăşind pragul de 5.000 de rapoarte de tentative de infectare lunar, conform datelor Bitdefender. Ţintele preferate de atacatori se află în SUA şi Marea Britanie, state cu influenţă ridicată pe piaţa globală a petrolului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb