Sportul nu reprezintă, cel puţin aparent, o prioritate pentru guvernele lumii atunci când discută măsurile de relaxare a restricţiilor. Când se fac calculele şi se observă cam câţi bani mişcă această industrie, lucrurile se schimbă, aşa cum a fost şi în cazul Germaniei, unde în primă fază nu s-a vorbit despre reluarea competiţiei naţionale de fotbal, dar la scurt timp s-a revenit şi deja este posbil ca Bundesliga să devină primul mare campionat care se reia, 9 mai fiind data avansată.
În Franţa, ministrul Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, a declarat într-un interviu pentru Eurosport, că domeniul pe care-l coordonează nu se află printre priorităţile executivului de la Paris în planul de relaxare a restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus şi că nu va fi sfârşitul lumii dacă Turul Franţei şi turneul de la Roland Garros nu vor avea loc: "Dacă acest lucru nu este posibil, nu va fi sfârşitul lumii. Va fi, fără îndoială, sfârşitul multor lucruri care au fost susţinute de veniturile din acest turneu şi din Turul Franţei. (...) Cert este că sportul nu va fi o prioritate în societatea noastră. Nu este o prioritate astăzi în deciziile luate de guvern. Dacă la ieşire (n.r. - din izolare), nu există suficiente măşti, dacă, la fel ca astăzi, testele rămân rezervate persoanelor care prezintă simptome şi dacă asta este condiţia pe care o promovează sportivii - care vor avea posibilitatea dreptului de retragere - acest lucru nu se va face. Până la 11 mai, poate că lucrurile vor evolua. (...) Evident, o reluare la mijlocul lunii iunie este scenariul optim, dar există şi altele. Cel al reluării, probabil, în septembrie a campionatelor, chiar şi a unui sezon anulat în acest an pentru a putea relua mai bine sezonul următor". Potrvit ministrului, competiţiile şi evenimentele vor fi reluate cu porţile închise sau în mod gradual cu restricţii foarte stricte la nivelul spectatorilor prezenţi. Interdicţia adunărilor publice cu participare numeroasă, valabilă până la mijlocul lunii iulie, ar putea fi prelungită până cel puţin în septembrie sau chiar până când va fi găsit un vaccin. Turneul de la Roland Garros (24 mai - 7 iunie) şi Turul Franţei (27 iunie - 19 iulie) au fost amânate pentru 20 septembrie - 4 octombrie, respectiv 29 august - 20 septembrie, dar desfăşurarea lor nu este certă.
Într-o altă zonă a Europei, în Belarus, desfăşurarea competiţiilor, cu orice risc, a reprezentat una dintre ambiţiile conducerii statului, iar pe termen scurt acest lucru a asigurat un plus de imagine.
Dincolo de discuţii, conform semnalelor de până acum sunt puţine şanse ca până la finalul acestui an, în Europa, să aibă loc competiţii sportive la care să fie permisă prezenţa publicului.
• Sportivii nu sunt foarte dornici să revină în arene
Sindicatul Handbaliştilor din România (SHR) şi-a exprimat dezacordul public faţă de hotărârea CA a FR Handbal, privind reluarea competiţiilor naţionale feminine şi masculine, din 31 mai, după încheirea stării de urgenţă.
Potrivit unui comunicat al SHR: "Decizia FRH este luată fără a se consulta în prealabil cu SHR, reprezentantul legitim al sportivilor, cu privire la această hotărâre ce pune în pericol integritatea jucătorilor. Având în vedere lipsa totală a dialogului, vă aducem la cunoştinţă că majoritatea sportivilor şi-a exprimat dezacordul faţă de hotărârea CA al FRH. Suntem convinşi că Ministerul Tineretului şi Sportului va sancţiona această hotărâre hazardată şi iresponsabilă a CA al FRH. Dacă vor continua cu acelaşi mod de abordare lipsit de transparenţă şi dialog, cu toate părţile implicate în fenomenul handbalistic din România, inclusiv cu sportivii reprezentaţi legal de către SHR, probabil că în teren vor fi doar cei care au luat această decizie! Astăzi, solicităm federaţiilor sportive, ligilor şi cluburilor să se angajeze şi să se implice activ împreună cu asociaţiile de sportivi şi jucători în găsirea răspunsului sportului la actuala criză. Abordarea acestei situaţii trebuie să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale sportivilor şi un proces adecvat de luare a deciziilor. Este pur şi simplu inacceptabil ca deciziile care afectează mediul de viaţă al sportivilor să fie luate fără consultare şi acord".
Consiliul de Administraţie al FR Handbal a decis că sezonul 2019-2020 din Liga Naţională, masculină şi feminină, se va termina "pe teren", primele meciuri fiind programate în 31 mai, la masculin. La şedinţa CA de miercuri s-au înregistrat 10 voturi pentru şi patru împotrivă.