SRI: Mai multe instituţii guvernamentale sunt atacate de hackeri

A.D.
Miscellanea / 20 iunie 2020

Mai multe instituţii guvernamentale sunt atacate de hackeri

Tentativă de spionaj informatic în România. Mai multe instituţii guvernamentale sunt atacate de hackeri. Intenţia este de a obţine informaţii confidenţiale, susţine SRI, citat de Digi24.ro.

Ofiţerii Centrului Cyberint sunt în alertă şi spun că hackerii nu au reuşit să pătrundă în sistemul informatic. Virusul este conceput de grupări profesioniste şi are capacitatea de a fura informaţii sensibile fără să fie detectat.

Mecanismul prin care operează infractorii cibernetici este cunoscut de autorităţi, dar viruşii au evoluat şi pot trece nedetectaţi. Ţintele primesc momeli, iar angajaţii statului, cu minime cunoştinţe de IT, pot să cadă în plasă foarte repede.

Bogdan Ocnaru, jurnalist Digi24: "Hackerii se folosesc de Poşta Română, de agenţii bancare sau firme de curierat şi trimit în numele lor emailuri infectate către instuţii de stat. Agent Tesla este numele virusului care încearcă să se infiltreze. Cei care fac asta sunt parte a unor grupări de hackeri statali, angajaţi de unele state ca să le distrugă pe altele. Aceiaşi hackeri au încercat în ultimele luni să acceseze sistemele unor companii din industria petrolului. Au vrut să afle informaţii şi să vadă care sunt politicile, mai ales după scăderea cotaţiei petrolului. Evident, informaţiile ar fi fost folosite pentru a câştiga sume mari de bani."

Aceasta este definiţia spionajului informatic. Softul conceput de hackeri nu afectează modul în care computerul atacat funcţionează. Virusul stă ascuns, obţine şi trimite infomaţii confidenţiale celui care l-a dezvoltat. Se instalează atunci când victima accesează link-ul pe care îl primeşte. Este anunţată că a primit un pachet. Aproape întotdeauna, curiozitatea ia locul raţiunii.

Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică: "Interesant este că ameninţarea rămâne instalată pe calculatorul victimei şi se poate feri de unele soluţii de securitate. Această ameninţare este cunoscută ca fiind dezvoltată special ca să colecteze informaţii sensibile. E disponibilă contracost atacatorilor interesaţi să o răspândească. E dificil de speculat cine orchestrează o astfel de campanie de emiluri înşelătoare, de fiecare dată poate să fie o alta grupare infracţională."

Agent Tesla poate capta toate caractele tastate, poate să extragă parole de acces şi să facă şi capturi ecranului. Ameninţarea este reală, iar ofiţerii SRI spun că au trimis avertizări către instituţiile statului. Până acum, această tentativă de spionaj nu a avut succes în România.

Nu e prima dată când hackerii atacă România. În perioada crizei provocată de noul coronavirus, unităţile sanitare s-au confruntat cu un val de atacuri. Intenţia hackerilor era să blocheze bazele de date şi să ceară bani pentru cheile de acces.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb