Statele Unite au acţionat în instanţă agenţia Standard & Poor's

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 februarie 2013

Statele Unite au acţionat în instanţă agenţia Standard & Poor's

Departamentul de Justiţie din SUA a acţionat în instanţă agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), acuzând-o de fraudă. Acţiunea priveşte calificativele acordate de S&P obligaţiunilor garantate ipotecar, înaintea crizei financiare.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, S&P a emis calificative de credit pentru titluri ipotecare de pes-te 2.800 de miliarde dolari, respectiv pentru CDO-uri (Colateral Debt Obligation) de aproape 1.200 miliarde dolari în perioada septembrie 2004 - octombrie 2007, minimalizând riscul pe care îl reprezentau aceste titluri. Conform plângerii, S&P a avut un comportament ilegal ca să obţină contracte de la băncile de investiţii care au emis titlurile menţionate.

Titlurile în cauză au primit de la S&P ratingul "A", ceea ce, potrivit autorităţilor americane, a indus în eroare investitorii, întrucât aceştia credeau că un astfel de calificativ este "obiectiv, independent şi neinfluenţat de vreun conflict de interese".

Statele Unite vor să obţină despăgubiri de la S&P şi compania mamă a acesteia, "McGraw Hill" Cos. Conform normelor în materie, SUA vor despăgubiri civile de până la 1,1 milioane de dolari pentru fiecare încălcare a legii.

Conform unor surse citate de New York Times, autorităţile SUA au dorit să ajungă la o înţelegere amiabilă cu S&P, însă au renunţat în momentul în care nu au reuşit să impună agenţiei o amendă de peste un miliard de dolari şi nici nu au obţinut, de la aceasta, recunoaşterea comportamentului ilegal.

S&P consideră că un proces din partea Departamentului de Justiţie al SUA "ar fi complet nefondat şi ar ignora faptul că agenţia a evaluat aceleaşi date privind ipotecile subprime precum restul pieţei, inclusiv oficiali ai statului american, care în 2007 au afirmat că problemele pieţei suprime par să fie sub control". În plus, S&P arată că instrumentele financiare vizate de Departamentul de Justiţie au primit ratingul "A" şi din partea altor agenţii.

S&P şi celelalte două agenţii majore de evaluare - Moody's şi Fitch Ratings - se confruntă de mai mult timp cu critici din partea investitorilor, a politicienilor şi autorităţilor de reglementare pentru că au acordat ratinguri foarte ridicate pentru mii de obligaţiuni ipotecare subprime şi alte instrumente financiare care ulterior s-au prăbuşit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb