Storia: Preţurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creştere de 11% în martie

F.D.
Miscellanea #Construcţii / 2 aprilie

Storia: Preţurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creştere de 11% în martie

În luna martie a acestui an, preţurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creştere de 11% comparativ cu luna martie a anului trecut. Preţul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 13% în luna martie 2024 vs. martie 2023, în timp ce preţul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 9%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. În ceea ce priveşte durata de viaţă a anunţurilor cu proprietăţi de vânzare de pe site, aceasta a scăzut cu 41% faţă de luna martie 2023 şi cu 29% faţă de luna februarie 2024, ceea ce arată că interesul utilizatorilor este mai mare şi că proprietăţile se tranzacţionează mai rapid. Concret, cu cât scade durata de expunere a anunţurilor pe site, creşte viteza de tranzacţionare a imobilelor menţionate în anunţurile imobiliare.

"Analizând cele mai recente date, am constatat o tendinţă fermă de creştere a interesului pentru apartamentele de vânzare (+56%), depăşind creşterea interesului pentru casele de vânzare (+32%). În paralel am observat şi o inversare a direcţiei în piaţa închirierilor, cu un declin al creşterii interesului pentru apartamentele de închiriat (-12%). Aceste evoluţii reflectă nu doar preferinţele în schimbare ale consumatorilor, ci şi o dinamică diferită în piaţa imobiliară", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna martie 2024

În Bucureşti, preţul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi şi vechi a fost în luna martie 2024 de 1.799 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în martie 2024, de 1.824 euro/metru pătrat, un preţ cu 15% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior şi cu 4% mai mare faţă de luna februarie 2024. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, acestea au avut un preţ de cerere de 1.771 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat faţă de luna martie a anului trecut şi cu 2% mai mare faţă de cel din luna februarie a anului curent.

Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe din ţară

Comparând preţurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele 9 oraşe analizate, oraşele cu cele mai multe anunţuri de pe platformă, se observă o serie de diferenţe.

Astfel, în Cluj-Napoca regăsim cea mai mică diferenţă de preţ între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), cu o diferenţă de sub 1% în favoarea apartamentelor noi. De asemenea, cea mai mare diferenţă de preţ se regăseşte în Braşov, unde apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 9% comparativ cu apartamentele noi. Totodată, oraşele Iaşi şi Sibiu rămân singurele în care preţurile apartamentelor vechi sunt mai mari ca preţurile apartamentelor noi cu 3%, respectiv 4%.

Cluj-Napoca: În luna martie a.c., preţurile medii pentru apartamentele noi şi vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.651 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.653 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat comparativ cu martie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preţ mediu de cerere de 2.649 euro/metru pătrat, cu 12% mai ridicat decât în aceeaşi lună a anului anterior.

Iaşi: În martie 2024, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Iaşi a fost de 1.553 euro/metru pătrat. De asemenea, preţurile apartamentelor noi au înregistrat o creştere medie de 11% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.538 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 13%, comparativ cu luna martie 2023, fiind de 1.585 euro/metru pătrat.

Timişoara: În martie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Timişoara a fost de 1.557 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.568 euro, cu 4% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creştere de 10%, acestea ajungând la un preţ mediu de cerere de 1.552 euro/metru pătrat.

Braşov: În martie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Braşov a fost de 1.937 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a ajuns la 2.040 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat decât cel din martie 2023. Totuşi, preţurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 18% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.848 euro/metru pătrat.

Sibiu: În martie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Sibiu a fost de 1.532 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 16% în luna martie a.c. faţă de martie 2023, ajungând la 1.498 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, preţurile pentru locuinţele vechi au avut creşteri de 8%, ajungând la 1.562 euro/metru pătrat.

Constanţa: În martie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Constanţa a fost de 1.712 euro/metru pătrat. De asemenea, în luna martie a.c., apartamentele noi au avut un preţ de cerere de 1.758 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut preţuri medii de cerere cu 9% mai ridicate faţă de luna martie 2023, ajungând la o valoare de 1.673 euro/metru pătrat.

Oradea: În martie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Oradea a fost de 1.539 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.609 euro (în creştere cu 10% în martie 2024 vs. 2023). Preţurile medii pentru apartamentele vechi au crescut, atingând un preţ mediu de cerere de 1.490 euro/metru pătrat, cu o majorare de 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Craiova: În martie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Craiova a fost de 1.585 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.598 euro/metru pătrat (în creştere cu 9% în martie 2024 vs. 2023), în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.580 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat comparativ cu aceeaşi lună anului anterior.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nu durata anunturilor a scazut…

    sunt si acum destule “anunturi” imobile ce se tot pun pe net… iar se scot iar se pun de peste 4 ani…. 

    am vazut ca au scazut numarul de anunturi dar a scazut si numarul de trafic organic de interes… de aici constatam ca imobiliaristii au decis sa tina pi tusa apartamente si sa posteze mai putin… de unde mai putine postari originale sub mai putin trafic organic de interes da mai mare chipurile interes sai mai putine zile de stat “anunt”… 

    sunt multe blocuri noi construite goale … cladiri de birouri goale si hale industriale goale… ce sunt tinute speculativ pe tusa…. 

    a mers pe la apartamentele vechi ce nu se vand de 3 ani… in scari de bloc… alte zeci apartamente stau goale… ia pe viziere datorii cat cuprinde… 

    s c c r e t 

    Compară cu ce le convine…

    Față de Decembrie este creștere? Nu cred 

    brokeri credite in crash… volum vanzari in crash…

    s c c r e t 

    A pus anunt de vanzare a unei case cu 78 000 euro la inceputul anului si la sfarsitul anului tranzactia s-a incheiat la 60 000 euro.

    Conteaza pretul la care se incheie tranzactia si nu anuntul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb