STUDIU AEGON: Planificarea financiară şi mersul la dentist - cele mai amânate activităţi la români

F.D.
Miscellanea / 29 august 2022

Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România

Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România

Planificarea financiară se numără printre activităţile cel mai des amânate de români, la egalitate cu mersul la dentist, arată un studiu desfăşurat anul acesta de Aegon România. La polul opus, în rândul activităţilor preferate se află mersul la cumpărături şi vizitele la rude. Chiar şi făcutul de curăţenie în casă sau studiatul sunt mult mai sus în topul activităţilor preferate de români, la mare distanţă faţă de activităţile care ţin de planificarea financiară, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Dacă pentru mersul la dentist printre cele mai invocate motive de amânare se numără costurile mari ale tratamentelor şi frica de medicul stomatolog, pentru planificarea financiară comportamentul de amânare ţine, în primul rând, de nivelul de educaţie financiară al populaţiei.

Conform sursei citate, România ocupă ultimul loc în UE la acest capitol, cu o rată de 21%, faţă de media europeană de 52% (conform unui studiu realizat de agenţia Standard & Poor's Ratings).

"Am văzut din acest studiu că românii sunt atenţi la modul în care îşi gestionează banii, sunt grijulii cu ziua de azi, însă prea puţini au planuri financiare pentru ziua de mâine. Ei bine, când vorbim despre educaţie financiară tocmai la asta ne referim - la o planificare atentă şi disciplinată a bugetului personal şi la decizii atent cântărite când e vorba de satisfacerea nevoilor şi dorinţelor. Educaţia financiară este deopotrivă importantă şi binevenită pentru adulţi şi copii. În sprijinul lor venim şi noi cu acest Ghid de educaţie financiară pentru cei mari şi cei mici, un ghid în care am adunat sfaturi prietenoase şi uşor de aplicat în viaţa de zi cu zi, sfaturi pe care, împreună cu colaboratorii noştri, le-am transmis în spaţiul public în ultimii ani. Ghidul poate fi descărcat gratuit de pe website-ul Aegon România (https://life.aegon.ro/ghid-educatie-financiara/). Am convingerea că, împreună, prin învăţare continuă, putem schimba în bine parcursul nostru şi al generaţiilor care vin", declară Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România.

Cercetarea Aegon arată că majoritatea românilor, cu precădere familiile moderne (părinţi 30-44 ani, cu studii şi venituri medii sau mari) ştiu exact ce venituri generează (79%) şi şi-au făcut o rutină din a plăti întotdeauna facturile la timp (90%), însă grija lor pentru siguranţa financiară nu se numără printre priorităţi. Cei mai mulţi îşi administrează cu responsabilitate veniturile pe termen scurt, ceea ce îi lasă descoperiţi când vine vorba de "bani albi pentru zile negre".

Acelaşi studiu mai arată că 60% dintre români nu au un plan de rezervă în caz de boală sau accident, iar 70% dintre aceştia nu ştiu ce consecinţe financiare ar avea decesul, îmbolnăvirea sau implicarea lor într-un accident, se mai arată în comunicat.

"Un plan de rezervă poate însemna un depozit de câteva salarii puse deoparte pentru cheltuieli neprevăzute, dar şi să faci investiţii în propria educaţie, să ai un plan suplimentar pentru pensie, o asigurare de viaţă sau plan de siguranţă financiară în caz de îmbolnăvire sau accident. Câţi dintre noi ne punem serios întrebarea - Dacă mâine m-aş îmbolnăvi sau aş suferi un accident, ar putea ai mei să se descurce singuri, fără veniturile mele întregi o perioadă bună de timp? Aş avea cum susţine cheltuielile casei, plus medicamente, tratamente, deplasări? Ne e teamă şi de întrebare şi de răspuns. Dar cred că astfel de întrebări trebuie să ni le punem şi să acţionăm în consecinţă, tocmai din grijă şi iubire faţă de familie. Soluţiile de protecţie financiară există", mai adaugă Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pentru ca in scoli materia de economie sunt predate de pshihologi.

    Ai nevoie de cashcaval ca sa te educi financiar. Nu te educi financiar jucand Monopoli la scoala.

    Popor needucat și SĂRAC, excelenta masa de

    manevra ptr. STĂPÂNI,

    DE 30 ANI EDUCAȚIA ESTE ULTIMA PREOCUPARE AL CODUCATORILOR ALEȘI!!!!  

    As adauga in titlu si -Cititul!

    1. Destui cred ca si'ar pierde timpul citind, nu toti au "procesor" pentru citit si inteles.

    Articol scoala pentru publicitate la asigurarile de viata cu componenta de economie si investitii...Lipsa clienti...

    Ca sa planifici financiar trebuie sa ai cashcaval, sa ai economii, adica o capitalizare a muncii. In plaja de venituri 1.500-3.000 lei sunt milioane de romani care nu isi pot capitaliza munca, sunt precum slugile din epocile indepartate care munceau la stapan doar pentru casa si masa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb