Aproximativ unu din cinci oameni care au avut Covid-19 este diagnosticat ulterior cu o tulburare psihică, precum anxietate, depresie şi insomnie, în decurs de trei luni de când a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, arată rezultatele unui studiu Oxford, potrivit The Guardian.
Analiza, condusă de cercetători de la University of Oxford şi NIHR Oxford Health Biomedical Research Centre, a mai dezvăluit că oamenii care aveau deja un diagnistic de boală mintală prezintă un risc mai mare cu 65% să fie diagnosticaţi cu Covid-9 decât cei fără un astfel de diagnostic, chiar ţinând seama de factori de risc cunoscuţi, ca vârsta, sexul, rasa şi condiţia fizică.
"Această descoperire a fost neaşteptată şi necesită investigaţie. Între timp, existenţa unei tulburări psihice ar trebui adăugată pe lista factorilor de risc pentru Covid-19", a spus dr. Max Taquet, unul dintre autorii cercetării.
Calculele au fost făcute în baza a aproximativ 70 de milioane de date medicale din SUA, inclusiv mai mult de 62.000 de cazuri de Covid-19 care nu au necesitate internare sau vizite medicale de urgenţă.
Incidenţa oricărui diagnostic de boală mintală în 14 până la 90 de zile după diagnosticul de Covid-19 a fost de 18,1%, inclusiv 5,8% care reprezentau prim diagnostic.
Pentru a examina dacă riscul crescut este direct asociat Covid-19, cercetătorii au comparat datele cu alte şase boli pe parcursul aceleiaşi perioade: gripa, alte infecţii ale tractului respirator, o infecţie a pielii, calculi biliari, pietre ale tractului urinar şi fractura unui os mare.
În trei luni de la diagnosticarea cu Covid-19, 5,8% dintre pacienţi au primit primul diagnostic de boală psihică, comparativ cu 2,5% - 3,4% dintre pacienţii cu alte diagnostice din lista celor cu care s-a făcut comparaţia, potrivit lucrării publicate în Lancet Psychiatry.
Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford, a spus că este nevoie de o cercetare mai amplă pentru a stabili dacă un diagnostic cu o tulburare psihică poate fi direct legat de contractarea coronavirusului. Factorii generali care influenţează sănătatea fizică nu au fost incluse în datele analizate, precum fundalul socio-economic şi fumatul. El a remarcat şi faptul că există posibilitatea ca mediul stresant provocat de pandemie să aibă un rol.
Cercetarea sugerează că oamenii cu venituri scăzute sunt mult mai predispuşi la probleme de sănătate mintală. Sărăcia creşte şi expunerea la coronavirus, fiind vorba despre locuinţe aglomerate şi condiţii de muncă nesigure.
1. Daca semeni vant, culegi furtuna
(mesaj trimis de farmacist în data de 10.11.2020, 13:20)
"Această descoperire a fost neaşteptată"
Nu vad de ce se mira autorii studiului, cat timp de luni de zile autoritatile si presa cultiva zi de zi panica si jalea incercand sa creeze imaginea unei catastrofe medicale iminente.
Au fost cazuri recente de indivizi care s-au sinucis cand au aflat ca au fost diagnosticati cu COVID-19.
De aceea, autorii de articole si formatorii de opinie care folosesc cu larghete cuvinte precum: socant, alarmant, halucinant, etc ar trebui sa ia in calcul si astfel de consecinte.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 10.11.2020, 15:21)
Ar trebui dați în judecata, la fel ca și medicii care au un astfel de discurs funebru, care nu da speranța și curaj. Discursul este defetist și nociv. Poate se sesizează vreo autoritate abilitata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2020, 18:42)
Cine?Sunt vanduti tot