STUDIU: Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns la 16% în iulie anul curent

Mina Irina
Miscellanea / 24 august 2017

Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns la 16% în iulie anul curent

Contrabanda cu ţigarete reîncepe să crească, după o scădere continuă de unusprezece luni, iar piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns în luna iulie la 16%, cu 0,9 puncte procentuale (p.p.) mai mult decât în luna mai, potrivit unui studiu realizat de Novel Research trimis Redacţiei.

Regiunea nord-est rămâne şi în luna iulie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, înregistrând o pondere de 38,4%, în creştere faţă de mai 2017 cu 1,1 puncte procentuale.

Marian Marcu, director Novel Research, a declarat: "Regiunea sud-vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerţului ilicit, de 22%. În luna iulie, cea mai substanţială creştere a pieţei negre se înregistrează în partea de vest a ţării (plus 6,3 p.p. comparativ cu mai, până la 24,5%), în compensare cu scăderea din regiunea nord-vest, acolo unde în luna mai se înregistra cea mai abruptă creştere. Din punct de vedere al provenienţei, categoria «cheap whites» deţine în continuare cea mai mare pondere (59,7%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,2%, în creştere cu 2,8 p.p. faţă de mai) şi Ucraina (8,5%, în scădere cu 7,2 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne constantă".

La rândul său, Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România, a arătat că, în iulie, traficul ilicit a depăşit pragul de 16% pentru prima oară de la începutul anului.

Dumitru a spus: "În ciuda obiectivelor ambiţioase asumate de către autorităţi, contrabandiştii par a fi speculat cu succes incertitudinea creată de schimbările repetate de la nivelul instituţiilor de control. Cei care pierd sunt, pe de-o parte, jucătorii corecţi din industrie, care creează locuri de muncă bine plătite şi plătesc taxe şi accize, şi, pe de altă parte, statul, care nu reuşeşte să atragă la buget sutele de milioane de euro rulate pe piaţa neagră a ţigaretelor".

Potrivit acesteia, pentru a opri tendinţa de revenire a contrabandei, în a doua jumătate a anului va fi nevoie de mobilizarea rapidă a tuturor structurilor statului cu atribuţii în combaterea traficului ilicit şi a evaziunii fiscale.

Reprezentanta British American Tobacco România a adăugat: "Vor fi necesare atât folosirea eficientă a resurselor proprii, cât şi intensificarea colaborării cu toţi cei direct afecta?i de contrabandă, fie că vorbim despre reprezentan?ii mediului de afaceri sau despre cei ai consumatorilor".

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, este şi ea îngrijorată de această creştere a pieţei negre, pentru că luna iulie este, de regulă, o lună cu niveluri joase.

Lazăr a afirmat: "În acest context, salutăm reluarea programelor derulate în cadrul protocoalelor semnate încă din 2005 cu ANAF şi Vama. Astfel, începând cu 28 august, va demara o nouă etapă de pregătire a echipelor canine, constând în înlocuirea câinilor care se pensionează şi dresajul noilor exemplare, stagii de întreţinere şi îmbunătăţire a tehnicilor de control pentru echipele existente, activităţi de evaluare şamd. După extinderea programului de combatere a contrabandei cu ajutorul echipelor canine în Moldova, câinii special instruiţi pentru depistarea ţigaretelor ilegale vor fi prezenţi şi în punctele vamale din Serbia, cu sprijinul JTI. Aşa cum am mai declarat anterior, în condiţiile în care scannerele nu funcţionează, numărul agenţilor vamali e insuficient, iar dotările tehnice şi informatice precare, câinii rămân cel mai eficient mijloc de combatere a contrabandei".

Totodată, Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris Romania, spune că este nevoie de un efort concertat al autorităţilor la nivel naţional, pentru ca aceste proiecte să aibă efectul scontat.

Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania, a declarat: "Piaţa neagră a tutunului distorsionează mediul de business şi are implicaţii serioase la nivel social şi economic. Măsurile împotriva acestui fenomen trebuie să fie puternice, constante şi integrate într-o viziune pe termen lung".

La rândul său, Adrian Pirau, director comercial, Imperial Tobacco Romania, a precizat că Poliţia de Frontieră a raportat pentru primul semestru al anului peste 1,6 milioane pachete de ţigarete confiscate, precum şi destructurarea a 18 grupări specializate în contrabandă cu ţigări.

El a precizat: "Cu toate acestea, piaţa neagră pe regiuni are evoluţii surprinzătoare. Ceea ce înseamnă că este absolut necesară şi pe viitor colaborarea autorităţilor cu mediul de afaceri, precum şi continuarea acţiunilor de combatere a contrabandei'.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Vămilor, a declanşat în data de 10 iulie "Operaţiunea Scut IV" pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E. Conform informării menţionate, "echipele mobile şi echipele canine din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor împreună cu inspectorii vamali din cadrul direcţiilor regionale vamale Braşov, Craiova, Cluj, Galaţi, Iaşi, Timişoara au întocmit 147 procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, aplicând amenzi în valoare totală de 986.890 lei şi 5 sesizări penale în cadrul Operaţiunii Scut IV. Au fost confiscate 482.098 bucăţi ţigarete, 1.070 litri alcool, 6 autoturisme, 37.312 kg produse energetice şi alte bunuri în valoare de 104.422 lei".

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea contrabandei în continuare, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb