STUDIU: Românii nu vorbesc despre datorii nici cu familia, principalul motiv fiind jena

E.D.
Miscellanea / 12 noiembrie 2014

Mai bine de jumătate dintre români (51%) sunt refractari la ideea de a-şi împărtăşi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulţi, deoarece se tem că această problemă ar putea afecta atmosfera din familie, arată rezultatele unui studiu realizat în această toamnă de Grupul KRUK, în toate cele 4 ţări în care îşi desfăşoară activitatea.

Potrivit studiului, 41% consideră că îşi protejează familia dacă nu discută despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenţi sunt prea mândri să împărtăşească situaţia sau au un sentiment de ruşine generat de aceasta. Pierderea încrederii şi a respectului familiei este, de asemenea, o îngrijorare exprimată de persoanele îndatorate.

30% din cei chestionaţi susţin că prietenii şi, într-o proporţie similară, vecinii nu trebuie să ştie că ei trec prin dificultăţi financiare.

În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi le-ar împărtăşi copiilor problemele financiare cu care se confruntă familia, în principal pentru că au convingerea că aceasta este o metodă bună de a-i învăţa ce înseamnă responsabilitatea financiară, dar şi pentru că este cea mai bună cale de a-i face conştienţi că nu îşi pot permite anumite lucruri.

"Putem observa că respondenţilor care şi-au declarat disponibilitatea de a discuta problemele financiare cu copiii le este mai uşor să le refuze acestora anumite plăceri când se confruntă cu probleme financiare, în timp ce mai mult de jumătate dintre cei care nu vor să împărtăşească aceste probleme cu copiii nici nu le pot refuza acestora cerinţele", arată Roxana Nicoară, Research Manager, TNS CSOP.

Potrivit studiului, numai 50% dintre polonezii cu datorii şi 66% dintre români îşi informează soţia sau soţul despre această situaţie. Dacă relaţia lor nu este oficializată şi persoanele trăiesc în concubinaj, proporţia celor care spun acasă ce se întâmplă cu ei este şi mai scăzută (11% în Polonia şi România, respectiv 26% în Cehia şi Slovacia).

Colegii de muncă se numără printre cei la urechile cărora o asemenea informaţie nu trebuie să ajungă: numai 1% dintre români şi până la 7% dintre cehi le-ar spune colegilor că sunt datornici.

O treime din populaţia Poloniei, României şi Slovaciei întâmpină dificultăţi financiare, din când în când. Acelaşi lucru se întâmplă cu fiecare al cincilea respondent din Cehia, mai arată studiul.

"Studiul confirmă, încă o dată, că problema datoriilor este una vitală, cu care se confruntă multe persoane. În Polonia, aproape o treime din respondenţi au spus că au astfel de probleme şi nu au putut să îşi rezolve toate datoriile curente.

În România problema este şi mai mare: 32% din respondenţi recunosc că au probleme cu plata datoriilor şi că nu este prima oară că sunt în această situaţie. De asemenea, în Cehia şi Slovacia ponderile sunt apropiate, între 22% şi 33%. Este o problemă majoră, pentru că nu vorbim de procente cu o singură cifră, ci de peste 20% sau peste 30%", explică Iwona S³omska, membru al Consiliului de Administraţie al KRUK S.A.

Dacă ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, majoritatea slovacilor (79%) şi a cehilor (82%) ar apela la sprijinul financiar al familiei. Numai 55% dintre polonezi şi 25% dintre români au aceeaşi părere. Într-o proporţie foarte mare (39%), respondenţii români s-ar adresa angajatorului pentru a-i cere ajutor financiar.

Studiul comandat de KRUK, intitulat "Impactul problemelor financiare asupra familiei şi universului emoţional", a fost realizat prin metoda CATI (interviu telefonic asistat de computer) în lunile septembrie - octombrie 2014, pe un eşantion reprezentativ de 1.014 cehi, 1.000 de slovaci, 807 români şi 1.000 de polonezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb