STUDIU XPRIMM: "Ţara noastră - cea mai vulnerabilă pe asigurări auto, din marile pieţe ale ECE"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 26 mai 2020

"Ţara noastră - cea mai vulnerabilă pe asigurări auto, din marile pieţe ale ECE"

Ţara noastră este cea mai vulnerabilă din punctul de vedere al segmentului de asigurări auto în Top Cinci pieţe de asigurări generale din Europa Centrală şi de Est (ECE), reiese dintr-un studiu realizat de XPRIMM, la solicitarea Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), care a analizat situaţia financiară din regiune în 2019.

"În Top Cinci pieţe de asigurări generale din Europa Centrală şi de Est (ECE), România este cea în care asigurările auto au impactul cel mai puternic, atât din perspectiva primelor brute suscrise, cât şi din cea a cheltuielilor cu daunele", se arată în studiu.

Din perspectiva raportului daune/prime brute subscrise, pieţele de asigurări din Top Cinci din ECE au rezultate inferioare celor din regiune, potrivit cercetării, ţara noastră având cel mai slab rezultat la acest raport pentru ambele clase de asigurări auto - RCA şi CASCO.

"Situaţia aceasta s-a accentuat anul trecut, când România a înregistrat cea mai puternică degradare a raportului dintre daunele plătite şi primele brute subscrise, consemnând o creştere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator. În aceste condiţii, piaţa de asigurări auto din ţara noastră a raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto (peste 85%, atât pentru clasa RCA, cât şi pentru CASCO), cât şi rate combinate care denotă pierderi financiare importante (116,6% pentru RCA, în creştere de la 111% în 2018, respectiv 122% pentru CASCO, în creştere de la 11,3% în 2018)", menţionează sursa citată.

Potrivit studiului, anul trecut, la nivelul Europei Centrale şi de Est, ţara noastră a reprezentat a patra piaţă de asigurări generale, din perspectiva volumului de subscrieri (primelor brute subscrise), cu o cotă de piaţă de 6,86% în regiune pe acest segment. Totodată, a ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cotă de piaţă de 8,92%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cotă de piaţă de 9,5%.

La nivel naţional, segmentul CASCO a raportat, în 2019, o rată de creştere peste media segmentului non-life, de 11,78%, iar ponderea acestuia în portofoliul pieţei a fost în uşoară creştere comparativ cu 2018, reprezentând 26,56% din primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor non-life (21,1% din total piaţă).

"Daunele plătite pe segmentul CASCO au reprezentat aproximativ 30% din daunele plătite pentru asigurari generale în România în anul 2019, acestea fiind în creştere cu circa 20,5% faţă de 2018", relevă studiul.

În ceea ce priveşte asigurările RCA, rata de creştere a fost sub media segmentului non-life, de 6,52%.

"Ponderea RCA în portofoliul pieţei româneşti a fost în uşoară scădere comparativ cu 2018, fiind de 45,68% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul non-life (36,3% din total piaţă). Daunele plătite anul trecut în România pe segmentul RCA au reprezentat aproximativ 55,45% din daunele plătite pentru asigurări generale, fiind în creştere cu circa 14,8% faţă de 2018", arată sursa menţionată.

Conform studiului, în ţara noastră, raportul dintre daune plătite şi primele brute subscrise pe segmentul auto s-a înrăutăţit în 2019, comparativ cu anul precedent. O tendinţă similară a fost constată în multe dintre pieţele de asigurări auto din regiune, dar la un nivel sensibil mai scăzut.

Printre motivele care au condus, în plan general, la această situaţie se numără:

- creşterea costului reparaţiilor auto - tendinţă determinată, în parte, de complexitatea în creştere a maşinilor din noile generaţii, de efecte valutare etc;

- îmbătrânirea parcului auto, cauzată de scăderea vânzărilor de maşini noi;

- încheierea unui număr mare de poliţe RCA pe termen scurt.

"În particular, în România, accentuarea dezechilibrului între cheltuielile cu daunele şi volumul subscrierilor este favorizată de încheierea unui număr mare de poliţe RCA pe termen scurt şi de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de reparaţii pe unele segmente", se arată în studiu.

Segmentul auto rămâne cea mai importantă linie de afaceri pentru asigurătorii din Europa Centrală şi de Est, reprezentând, la nivel regional, o cotă de peste 53% din primele brute subscrise, relevă cercetarea realizată de XPRIMM, în 2019, volumul subscrierilor pe clasele auto ridicându-se la 14,21 miliarde euro, în creştere cu 5,76% faţă de 2018.

Este o expunere care vine însă şi cu un preţ, 62% din cheltuielile cu daunele pe segmentul asigurărilor generale în regiune provenind din segmentul auto.

Recent, un grup important de organizaţii care fac parte din Grupul Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor de servicii financiare non-bancare, organizat pe lângă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a solicitat Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, resetarea activităţii ASF, în primul rând la nivelul conducerii acesteia.

Referitor la zona asigurărilor, în solicitare se menţionează că, în special în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă, obligatorie prin lege, asistăm la o explozie a numărului de petiţii, majoritatea având la bază neplata în termen a despăgubirilor de către unele dintre societăţile de asigurare. Este vorba de o piaţă extrem de concentrată, în care două societăţi de asigurări deţin, împreună, 70% din piaţă şi în care sancţiunile aspre din partea ASF, care să descurajeze un comportament contravenient al societăţilor de asigurare, se lasă îndelung aşteptate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb