SUA au bombardat Siria cu rachete

Mina Irina
Internaţional / 7 aprilie 2017



Atacul SUA asupra Siriei (Sursa foto: Captură Youtube)

Atacul SUA asupra Siriei (Sursa foto: Captură Youtube)



Un număr de 59 de rachete au lovit o bază militară din oraşul Khan Shaykhun

Rusia a fost avertizată înainte de lansarea rachetelor

Un număr de nouă civili, printre care patru copii, ucişi în atac

----------

Actualizare 21:25 Ambasadoarea americană la ONU: "Atacul SUA este complet justificat"

Ambasadoarea Statelor Unite, Nikki Haley, a declarat, la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, că reacţia SUA împotriva Siriei este una "complet justificată" după atacul chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun, în timp ce reprezentantul rus a acuzat că vor exista consecinţe extrem de serioase pentru stabilitatea regională şi internaţională, relatează Reuters.

Nikki Haley a spus: "Noi suntem pregătiţi să facem mai mult, dar sperăm că (astfel de acţiuni, n.r.) nu vor fi necesare. Statele Unite nu vor sta cu mâinile în sân atunci când sunt utilizate arme chimice. Este în interesul vital al securităţii noastre naţionale pentru a preveni răspândirea şi utilizarea armelor chimice".

În schimb, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a condamnat dur bombardamentele "ilegitime" ale americanilor asupra bazei siriene, precizând că vor exista consecinţe serioase pentru stabilitatea internaţională după prima acţiune militară majoră a administraţiei Trump.

Vladimir Safronkov a mai catalogat atacul aerian american drept o "încercare de a distrage atenţia de la numeroasele victime din rândul populaţiei paşnice irakiene şi siriene, care au fost cauzate de acţiuni unilaterale".

(S.A.)

----------

Actualizare 20:38 O fregată rusească a intrat în Marea Mediterană

Fregata Amiral Grigorovici din flota rusă a Mării Negre a intrat în Marea Mediterană, unde va face escală în portul sirian Tartus, a declarat pentru agenţia TASS o sursă diplomatico-militară.

Nava este înarmată cu rachete de croazieră Kalibr, cu un sistem de apărare antirachetă şi un sistem de artilerie.

Menţinerea fregatei în largul coastelor siriene va depinde de situaţia din teren, dar nu va dura, totuşi, mai mult de o lună, a precizat sursa citată de TASS.

(S.A.)

---------

Actualizare 19:34 Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte de urgenţă începând cu ora locală 11.30 (18.30 ora României) pentru a discuta despre situaţia din Siria, informează Reuters.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:09 Premierul rus Dmitri Medvedev s-a plâns în legătură cu atacurile SUA asupra bazei aeriene siriene, spunând că au fost "la un pas să ducă la o confruntare cu armata rusă", potrivit Reuters.

(A.C.)

--------

Actualizare 17:55 Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă vineri pentru discuţii privind situaţia din Siria

Un convoi ONU al Siriei a transmis că oficiul său este într-un "mod de criză managerială" după atacul SUA asupra bazei aeriene siriene, potrivit The Associated Press.

Staffan de Mistura a declarat că a convenit o "întânire de urgenţă" astăzi a Grupului Internaţional de Susţinere Siriană privind situaţia actuală.

Cele două ţări sunt copreşedinţi ai panoului internaţional, ce se întâlneşte în mod regulat la Geneva.

Într-un mesaj trimis către Associated Press, de Mistura a spus, fără a detalia: "Momentan suntem într-un mod operaţional de criză managerială".

A marcat primul şi cel mai mare semn al intenţiei militare SUA de a acţiona împotriva forţelor preşedintelui Bashar Assad, iar acest lucru ar putea afecta eforturile de trei ani pentru pace, pe care ONU le-a făcut.

(A.C.)

----------

Actualizare 16:41 Erdogan: "Atacurile SUA asupra Siriei sunt pozitive, dar nu îndeajuns"

Preşedintele Turciei Tayyip Erdogan a precizat că atacul SUA asupra Siriei este o evoluţie pozitivă, dar că nu este îndeajuns şi ar trebui ca "paşi serioşi" să fie făcuţi pentru a proteja populaţia siriană, potrivvit Reuters.

(A.C.)

----------

Actualizare 15:35 Jens Stoltenberg: "Regimul sirian este singurul vinovat pentru evoluţia situaţiei"

Regimul sirian este unicul responsabil pentru evoluţia situaţiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că NATO a condamnat de mai multe ori utilizarea continuă de arme chimice a Siriei ca o încălcare solidă a normelor şi acordurilor internaţionale, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Stoltenberg a declarat: "Orice folosire a armelor chimice este de neacceptat, nu poate fi trecută cu vederea, iar cei responsabili trebuie ţinuţi cont. NATO percepe folosirea armelor chimice ca o ameninţare asupra păcii şi securităţii internaţionale".

De asemenea, secretarul general al NATO a ţinut să precizeze că NATO susţine toate eforturile internaţionale pentru obţinerea păcii şi a unei soluţii politice în Siria.

(A.C.)

-----------

Actualizare 15:02 Presa siriană susţine că nouă civili şi-au pierdut viaţa în atacul american

Agenţia SANA a anunţat vineri după-amiază că nouă civili, printre care se numără patru copii, şi-au pierdut viaţa după ce 23 de rachete americane au atins baza aeriană a forţelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat. Iniţial, armata siriană a precizat că şase persoane au murit în atacul lansat de Statele Unite ca răspuns faţă de presupusul atac chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun, transmite Reuters.

Potrivit primelor informaţii, civilii au murit în satele din apropierea bazei aeriene al-Shaayrat.

De asemenea, alte şapte persoane au fost rănite şi mai multe locuinţe au suferit daune considerabile în urma atacului lansat de Washington.

(A.C.)

----------

Actualizare 14:45 MAE: "Acţiunea SUA este o reacţie fermă la atrocităţile comise"

Ministerul Afacerilor Externe precizează că România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic din 4 aprilie, din provincia Idlib, consideră că acţiunea SUA de astăzi este o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice şi subliniază că ţara noastră este solidară cu aliaţii şi partenerii săi, potrivit unui ccomunicat al MAE.

Într-un comunicat MAE se arată: "România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic întreprins asupra localităţii Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime în rândul populaţiei civile, inclusiv copii. Acţiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice. România este solidară cu Aliaţii şi partenerii noştri".

Ministerul de Externe precizează că România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei şase ani de la declanşare, a condus la pierderi substanţiale de vieţi şi distrugeri de bunuri materiale şi, în acelaşi timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism si migraţie necontrolată.

România susţine în continuare identificarea şi implementarea unei soluţii politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranziţie politică inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate, în special a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU şi a Comunicatului de la Geneva (2012). Aceste elemente de conduită au fost reiterate recent de România, cu ocazia Conferinţei de la Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei şi al regiunii, desfăşurată la 5 aprilie 2017.

Până la momentul producerii atacului, de la începutul conflictului sirian, nu au fost înregistrate cazuri de cetăţeni români decedaţi sau răniţi pe teritoriul Siriei ca urmare a acţiunilor armate.

(A.C.)

---------

ACTUALIZARE 13:53 Rusia vrea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Rusia vrea să se organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei, a anunţat vineri Ministerul rus de Externe, care a denunţat atacul ca "nechibzuit", relatează Reuters.

Ministerul a anunţat într-un comunicat că Moscova vrea să suspende acordul cu Statele Unite cu privire la siguranţa zborului în spaţiul aerian sirian.

"Aceasta nu este prima oară când Statele Unite au recurs la asemenea măsuri nechibzuite, care nu fac altceva decât să exacerbeze problemele şi să ameninţe securitatea mondială", denunţă Moscova.

Rusia a respins acuzaţii occidentale care-l vizează pe preşedintele sirian Basar al-Assad, pe care Washingtonul, Londra şi Parisul îl consideră vinovat de atacul cu gaze toxice de marţi soldat cu zeci de morţi în provincia Idleb.

Ministerul rus apreciază că atacul american cu rachete de croazieră era pregătit dinainte de incidentul din provincia Idleb.

Pe de altă parte, preşedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate vineri, pentru a discuta despre atacul american, a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului pentru presă.

Rusia şi-a suspendat acordul cu Statele Unite cu privire la siguranţa zborului în spaţiul aerian sirian în urma atacului.

Peskov a anunţat că Moscova va păstra deschise canalele de comunicare tehnică şi militară cu Washingtonul, dar că nu va schimba vreo informaţie prin intermediul lor.

"În urma atacului (american) cu rachete (de croazieră), riscul (de coliziune între aeronave ruse şi americane) este semnificativ mai mare", a declarat Peskov.

Acest atac este în interesul Statului Islamic şi a altor grupări radicale care operează în Siria, a denunţat Peskov.

Opoziţia siriană a salutat vineri atacul american asupra bazei aeriene guvernamentale Shayrat şi a îndemnat la noi atacuri, după ce două nave americane de război au tras zeci de rachete de croazieră asupra aerodromului, marcând o intensificare a rolului militar al Statelor Unite în războiul din Siria, relatează Reuters.

Opoziţia siriană critică de mult timp politica Statelor Unite în conflictul sirian şi consideră că administraţia fostului preşedinte Barack Obama a eşuat să ofere destulă susţinere rebelilor care luptă împotriva armatei siriene şi aliaţilor ei, mai bine înarmaţi.

"Noi sperăm la o continuare a atacurilor, pentru a împidica regimul să-şi folosească avioanele pentru a lansa orice noi atacuri aeriene sau să folosească din nou arme interzise la nivel internaţional", a declarat Ahmad Ramadan, şeful biroului de presă al Coaliţiei Naţionale Siriene, o grupare politică de opoziţie.

Hasan Haj Ali, comandantul grupării rebele Armata Idlebului Liber, care luptă în cadrul Armatei Siriene Libere, a declarat pentru Reuters că atacul a avut loc într-o "fază foarte importantă" şi le arată sirienilor că "încă mai există umanitate în lume".

Ali a declarat că nu se aşteaptă la alte atacuri, însă "putem spune că a venit timpul foarte potrivit ca Bashar al-Assad şi criminalii lui să ajungă la coşul de gunoi al istoriei".

Nasr al-Hariri, negociatorul-şef al Înaltului Comitet pentru Negocieri (HCN), a apreciat într-un mesaj postat pe Twitter că atacurile, "în cazul în care continuă, vor da un start corect în lupta împotriva terorismului".

(A.C.)

-------------

Actualizare 13:17 Merkel şi Hollande susţin atacurile americane

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au discutat vineri despre situaţia din Siria şi vor să continue eforturile în vederea tragerii la răspundere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru "acte criminale", anunţă Berlinul, relatează Reuters.

"Preşedintele (sirian Bashar al-) Assad se face vinovat de această evoluţie", subliniază Guvernul german într-un comunicat emis după convorbirea telefonică a celor doi lideri, vineri dimineaţa.

Merkel şi Hollande îndeamnă la impunerea unor sancţiuni în urma faptului că al-Assad a folosit în mai multe rânduri armament chimic şi a comis crime împotriva poporului sirian.

"Germania şi Franţa îndeamnă comunitatea internaţională să facă împreună o campanie în vederea unei tranziţii politice în Siria", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, atacul american asupra bazei siriene este "de înţeles", a apreciat vineri ministrul german de Externe Sigmar Gabriel, având în vedere că ONU a eşuat să acţioneze decisiv în urma atacului chimic din Siria.

"A fost aproape de nesuportat ca Consiliul de Secueritate al ONU să nu poată să reacţioneze în mod clar şi neambiguu faţă de folosirea barbară a armelor chimice împotriva unor oameni nevinovaţi în Siria", a declarat şeful diplomaţiei germane, aflat într-o vizită în Mali.

"Este de înţeles că Statele Unite au reacţionat acum printr-un atac asupra unor structuri militare ale regimului al-Assad care au cauzat crima de război atroce", a apreciat el.

Sigmar Gabriel a adăugat că membrii comunităţii internaţionale sunt uniţi în condamnarea atacului chimic.

"Pe cât de înţeles este desfăşurarea militară americană împotriva insfrastructurii militare în urma eşecului Consiliului de Securitate al ONU, tot pe atât este de hotărâtor să depunem un efort comun în vederea păcii sub egida ONU", a spus el.

"Doar o Sirie nouă şi democratică va aduce o pace de durată. Europa şi Germania sunt pregătite pentru acest lucru. Evenimentele teribile din ultimele zile arată că părţile din regiune implicate în conflict, dar şi Statele Unite şi Rusia au nevoie de acest lucru", a insistat Sigmar Gabriel.

Şeful diplomaţiei germane a apreciat că este necesar să fie susţinut efortul ONU în vederea unei soluţionări politice a războiului civil din Siria.

(A.C.)

----------

Actualizare 12:29 Rusia suspendă acordul cu privire la prevenirea unui conflict direct cu forţele americane

Ministrul de externe al Rusiei a transmis că Moscova suspendă memorandum-ul cu SUA ce prevenea incidente şi asigura siguranţa zborurilor în Siria ca răspuns a atacurilor de joi spre vineri, relatează Independent.

Sub acordul semnat, după ce Rusia a lansat o campanie aeriană în Siria în septembrie 2015, Rusia şi SUA au schimbat informaţii despre zborurile lor pentru a evita incidente deasupra cerului "aglomerat" al Siriei, unde Rusia are mai multe zeci de avioane de luptă şi rachete aeriene de apărare.

(A.C.)

----------

Actualizare 12:00 Armata siriană: "Şase persoane au fost ucise la baza aeriană Shayrat în atacul american"

Armata siriană a anunţat că şase persoane au fost ucise la baza aeriană centrală şi au fost provocate pagube extinse în atacul american, numind asta o "agresiune" asupra luptei anti-teroriste a Damascului.

(A.C.)

----------

Actualizare 11:45 Grindeanu: "România condamnă atacul cu arme chimice care a avut loc în Siria, în urmă cu câteva zile"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, astăzi, la Craiova, referitor la atacul SUA asupra Siriei, că în această dimineaţă a avut o discuţie cu ministrul Apărării şi cu ministrul Afacerilor Externe şi că ţara noastră condamnă atacul cu arme chimice care a avut loc în Siria, în urmă cu câteva zile, adăugând că "aceste lucruri trebuie pedepsite".

Grindeanu a afirmat, citat de News.ro: "Am avut o discuţie în această dimineaţă şi cu ministrul Apărării şi cu ministrul Afacerilor Externe. Ceea ce pot să vă spun este că noi ca şi stat condamnăm atacul cu arme chimice care a avut loc în urmă cu câteva zile. Aceste lucruri trebuie pedepsite şi tot ceea ce decurge, angajamentele noastre ca ţară NATO le vom respecta. Dar atacul de tipul a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, care nu are legătură cu nicio regulă internaţională, trebuie pedepsit".

Întrebat dacă SUA a anunţat statele membre NATO despre atacul din Siria, Grindeanu a spus: "Eu sunt convins că partenerii NATO şi nu numai ai Statelor Unite ale Americii, vorbim de chestiuni militare, au fost informaţi, nu am niciun fel de dubiu din acest punct de vedere".

Premierul a precizat că, în cel mai scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe va da un comunicat oficial privind situaţia din Siria.

(A.C.)

--------

Actualizare 11:16 Stoltenberg, avertizat înainte de atacul SUA asupra Siriei de către Mattis

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost avertizat că Statele Unite urmau să lanseze un atac cu rachete de croazieră asupra Siriei şi nu face comentarii cu privire la acest incident, relatează The Associated Press.

"Putem să confirmăm că secretarul general al NATO a fost informat de către secretarul american al Apărării înainte de atac" James Mattis, a anunţat vineri biroul lui Stoltenberg, potrivit News.ro.

-------

Actualizare 11:09 Premierul Australiei: "Un semnal important, vital, un mesaj important, că lumea nu va mai tolera folosirea armelor chimice"

Premierul Australiei, Malcom Turnbull, a declarat că atacul SUA este un semnal important, vital, un mesaj important, că lumea nu va mai tolera folosirea armelor chimice.

Malcom Turnbull a spus, potrivit Digi24: "Guvernul australian susţine ferm răspunsul rapid şi justificat al Statelor Unite. Acţiunea SUA transmite un mesaj ferm către regimul Assad. Un semnal important, vital, un mesaj important, că lumea nu va mai tolera folosirea armelor chimice".

-------

Actualizare 10:51

Ministerul sirian al Informaţiilor afirmă că atacul a fost limitat şi neaşteptat şi nu se aşteaptă la o escaladare, potrivit Hotnews.

-------

Actualizare 10:46 Bursele europene au deschis în coborâre

Principalii indici bursieri europeni au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere, după atacul aerian al SUA în Siria.

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze se depreciază cu 0,14%, la 7.292,63 puncte.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a deschis în coborâre cu 0,37%, la 5.102,6 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt se depreciază cu 0,57%, la 12.160,95 puncte.

Indicele FTSE MIB al bursei italiene coboară cu 0,03%, la 20.290,72 puncte.

Totodată, indicele IBEX 35 din Madrid este în scădere cu 0,47% la 10.469,6 puncte.

-------

Actualizare 10:26

Polonia susţine atacul SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului citat de Reuters.

Acesta a spus, potrivit Hotnews: "SUA sunt un garant al păcii şi ordinii mondiale. Sunt situaţii în care e nevoie de o reacţie".

------

Actualizare 10:29 Arabia Saudită laudă "decizia curajoasă" a lui Trump de a lansa un atac cu rachete asupra Siriei

Arabia Saudită laudă "decizia curajoasă" a preşedintelui american Donald Trump de a lansa un atac cu rachete de croazieră asupra Siriei, din cauza unui presupus atac chimic atribuit regimului sirian, relatează The Associated Press.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este criticat extrem de dur din cauza acestui presupus atac chimic, într-un comunicat difuzat vineri de agenţia de presă de stat Spa.

Rachetele lansate de Trump sunt răspunsul corect faţă de "crimele (comise de) acest regim împotriva poporului său, în urma eşecului comunităţii internaţionale de a-l opri", apreciază Ministerul saudit de Externe, transmite News.ro.

Arabia Saudită, condusă de sunniţi, este un vechi inamic al lui al-Assad şi îi susţine pe rebelii care luptă împotriva lui. Ea consideră războiul civil sirian un război indirect între sunniţi şi Iranul şiit.

Pe de altă parte, Iranul a condamnat atacul american cu rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene Shayrat, denunţând o "acţiune unilaterală periculoasă, distructivă şi care încalcă principiile dreptului internaţional", relatează The Associated Press.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Bahram Ghasemi, a făcut aceste declaraţii vineri pentru agenţia semioficială Isna.

Iranul şiit este unul dintre cei importanţi susţinători regionali ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Membri ai Gardienilor Revoluţiei, corpul armat de elită al regimului republicii islamice, este adânc implicat în războiul civil sirian.

Aliaţii sunniţi ai Statelor Unite de la Golf consideră Siria terenul unui război indirect între ei şi Republica islamică.

Ghasemi a prezentat Iranul drept "cea mai mare victimă a armamentului chimic din istoria recentă", referindu-se la faptul că Irakul a utilizat armament chimic în războiul cu Iranul din anii '80.

El a adăugat că Teheranul condamnă tirul de rachete "indiferent de autorii şi victimele" presupusului atac cu armament chimic de marţi de la Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, soldat cu cel puţin 86 de morţi.

El a avertizat, de asemenea, că acest atac american va "consolida teroriştii" şi va spori "complexitatea situaţiei din Siria şi din regiune".

-------

Actualizare 10:07 Turcia salută atacul Statelor Unite asupra Siriei

Turcia a salutat atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei, pe care-l consideră o evoluţie "importantă şi semnificativă" şi îndeamnă la o poziţie susţinută şi dură împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, care să-l facă "incapabil să mai dăuneze propriului popor", relatează The Associated Press.

"Este imperativ ca regimul (preşedintelui sirian Bashar al-)Assad să fie deplin pedepsit de comunitatea internaţională", a declarat astăzi, într-o intervenţie televizată, în direct, vicepremierul Numan Kurtulmus, conform News.ro.

"Noi considerăm (atacul american) drept (un lucru) pozitiv, însă credem că acest lucru trebuie să fie completat", a declarat Kurtulmus.

"Barbaria regimului (al-)Assad trebuie să fie oprită imediat", a îndemnat el.

Kurtulmus a adăugat că speră ca această operaţiune a Statelor Unite să continue la intensificarea eforturilor de pace în Siria.

Turcia este unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi susţine opoziţia siriană care luptă împotriva regimului încă de la începutul conflictului sirian.

------

Actualizare 10:05 Acţiunile au scăzut, iar obligaţiunile şi aurul au crescut în Asia, după atacul SUA în Siria

Acţiunile au scăzut, iar obligaţiunile, aurul şi yenul au crescut la bursele asiatice, investitorii căutând plasamentele sigure în urma atacului cu rachete împotriva unei baze aeriene din Siria, care amplifică riscul unei confruntări cu Rusia în Iran, transmite Reuters.

Dolarul s-a depreciat cu până la 0,6%, în timp ce aurul şi preţurile petrolului au urcat puternic, cu toate că panica s-a redus după ce un oficial american a spus că atacul este singular, neexistând planuri pentru escaladare.

"A fost o reacţie imediată, pentru că pieţele încep să se retragă puţin, întrucât nu pare că vor mai exista şi alte reacţii", a declarat Christoffer Moltke-Leth, director pentru tranzacţii în numele clienţilor internaţionali la Saxo Capital Markets în Singapore.

Indicele MSCI al pieţei Asia-Pacific, excluzând Japonia, a scăzut cu 0,4%, după un declin de până la 0,85%, la un minim al ultimelor două săptămâni şi jumătate. Indicele este pe cale să încheie săptămână în declin cu 0,2%.

Indicele japonez Nikkei a inversat declinul iniţial, avansând cu 0,4%, iar pierderea săptămânală a fost limitată la 1,3%.

În Europa, indicii bursieri se îndreaptă spre o deschidere negativă, cu FTSE 100, al bursei londoneze, şi CAC 40 al bursei din Paris în declin cu 0,2%, iar DAX al bursei din Frankfurt în scădere cu 0,3%, conform sursei citate.

-------

Actualizare 09:50 Preţurile petrolului au crescut cu peste 2% după atacul american cu rachete în Siria

Preţurile petrolului au crescut cu peste 2% după atacul american cu zeci de rachete asupra unei baze aeriene din Siria, dar ulterior şi-au revenit, pentru că s-a dovedit că nu reprezintă un pericol pentru producţie, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului Brent a urcat la 56,08 dolari pe baril, dar ulterior s-a retras la 55,71 dolari pe baril, fiind totuşi în urcare cu 1,5% faţă de închiderea de joi, relatează News.ro.

Preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, a atins un maxim de 52,94 dolari pe baril, ulterior fiind tranzacţionat în urcare cu 1,7%, la 52,56 dolari pe baril.

În ambele cazuri cotaţiile au atins cele mai ridicate niveluri după începutul lunii martie.

------

Actualizare 09:47 AP: Trei militari şi doi civili au fost ucişi în atacul american asupra bazei siriene Shayrat, afirmă guvernatorul provinciei Homs

Trei militari şi doi civili au fost ucişi în atacul american asupra unei baze aeriene siriene, a declarat astăzi un oficial sirian pentru The Associated Press.

Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs, a adăugat că alte şapte persoane au fost rănite în atacul cu rachete de croazieră din noaptea de joi spre vineri, transmite News.ro.

El a declarat anterior că un incendiu devastează baza aeriană din Homs de mai multe ore în urma tirului de rachete.

Potrivit unui ONG sirian, patru militari au fost ucişi în atac, inclusiv un general.

-----

Actualizare 09:27 Vladimir Putin consideră raidurile americane împotriva bazei aeriene o agresiune împotriva unei naţiuni suverane

Preşedintele Vladimir Putin consideră atacurile americane împotriva Siriei drept o agresiune la adresa unui stat suveran şi o încălcare a normelor de drept internaţional, care se bazează pe pretexte inventate.

De asemenea, Kremlinul apreciază că bombardarea Siriei reprezintă un "prejudiciu considerabil la adresa relaţiilor ruso-americane", potrivit Digi24.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insitat că "armata siriană nu deţine arme chimice", lucru "observat şi confirmat de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, a unitate a ONU".

În plus, Peskov a adăugat că Vladimir Putin consideră acest atac o încercare de distragere a atenţiei de la victimele civile din Irak.

-------

Actualizare 09:09 Reacţia Rusiei la atacul SUA asupra Siriei: "Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac"

Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac, a declarat Vladimir Safronkov, reprezentantul Rusiei la ONU.

Vladimir Safronkov, reprezentantul Rusiei la ONU, a declarat, transmite Digi24: "Rusia a fost notificată că se pregăteşte o operaţiune de război în Siria. Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac".

Pe de altă parte, Israel susţine decizia preşedintelui Trump.

Într-un comunicat al Guvernului israelian se arată: "Statul Israel susţine complet decizia preşedintelui Trump şi speră că acest mesaj hotărât faţă de faptele regimului Bashar al-Assad va fi auzit nu doar la Damasc, dar şi la Teheran, Phenian şi în alte părţi. Prin vorbele şi faptele sale, preşedintele Trump a transmis un mesaj foarte clar: nu vom mai tolera folosirea şi propagarea armelor chimice".

-------

Actualizare 09:01 SUA au efectuat un singur atac asupra Siriei şi nu există planuri în vederea unei escaladări, afirmă un oficial din domeniul apărării

Atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei din noaptea de joi spre vineri a fost "unic", ceea ce înseamnă că a fost vorba despre un singur atac şi că nu există alte planuri în vederea unei escaladări, a declarat un oficial din domeniul Apărării pentru Reuters.

Acest oficial a declarat sub protecţia anonimatului că el crede că acest atac nu marchează o schimbare majoră în privinţa concentrării preşedintelui american Donald Trump de la afacerile interne, potrivit News.ro.

--------

Actualizare 09:55 Jean-Marc Ayrault, şeful diplomaţiei franceze: "Atacul reprezintă un avertisment la adresa unui regim criminal"

Atacul reprezintă un avertisment la adresa unui regim criminal, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault.

Şeful diplomaţiei franceze spune că a fost informat în legătură cu atacul de Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA, transmite Hotnews.

-----

Actualizare 08:51

Guvernatorul provinciei Homs a anunţat că bilanţul atacului este de cinci morţi şi şapte răniţi, conform Digi24.

------

Actualizare 08:33

Cel puţin patru oameni au murit în urma atacului, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, potrivit Digi24.

(M.I.)

-------

Actualizare 08:20 Guvernatorul din Homs crede că atacul american de la baza aeriană siriană nu a provocat "mari pierderi umane"

Atacul american cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene situate lângă oraşul sirian Homs, în noaptea de joi spre vineri, nu pare să fi provocat "mari pierderi umane", însă a cauzat pagube materiale, a declarat astăzi guvernatorul din Homs Talal Barazi pentru Reuters.

Barazi a declarat că atacul serveşte intereselor "grupărilor teroriste armate", inclusiv Statul Islamic, şi a adăugat că baza aeriană atacată furnizează susţinere aeriană în operaţiunile armatei împotriva grupării jihadiste la est de Palmira, potrivit News.ro.

Guvernatorul a declarat telefonic pentru Reuters: "Eu cred, cu voia lui Allah, că pierderile umane nu sunt mari, dar că există pagube materiale. Sperăm să nu fie multe victime şi martiri".

Barazi a spus vineri în zori că operaţiuni de salvare şi de luptă împotriva incendiilor continuau de două ore la bază.

Atacul reprezintă o formă de "susţinere a grupărilor teroriste armate şi este o încercare de slăbire a capacităţilor armatei arabe siriene în lupta împotriva terorismului", a apreciat guvernatorul.

"Conducerea siriană şi politica siriană nu se vor schimba", a declarat el pentru televiziunea siriană de stat.

"Această ţintire nu a fost prima şi nu cred că va fi ultima", a declarat el, separat, pentru al-Mayadeen, o televiziune libaneză. Însă "războiul (sirian) împotriva terorismului va continua", a adăugat el.

(M.I.)

-------

Actualizare 07:58

Preşedintele american, Donald Trump, l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, aflat în vizită în SUA, de lovitura pe care a ordonat-o contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american, citat de AFP, transmite Digi24.

(M.I.)

-------

Actualizare 07:49 SUA au informat Rusia înainte de a lansa rachete de croazieră asupra bazei siriene, în care se află ruşi, anunţă Pentagonul

Forţele americane au anunţat forţele ruse înainte să lanseze atacul cu rachete asupra unei baze aeriene siriene şi nu au lovit sectoare ale bazei în care s-ar afla ruşi, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, potrivit Reuters.

Davis a declarat, într-un briefing pentru presă, că militarii americani au purtat mai multe conversaţii cu forţe ruse, ieri, înainte de lansarea atacului.

Americanii au folosit o linie de comunicaţii înfiinţată anterior în vederea prevenirii unei confruntări accidentale în Siria, în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

(M.I.)

-------

Actualizare 07:25 Televiziunea siriană de stat cataloghează atacurile americane drept o "agresiune"

Televiziunea siriană de stat a catalogat astăzi drept "agresiune" atacurile americane asupra unei baze aeriene a regimului, iar o sursă militară a evocat "pierderi", transmite AFP.

"Agresiune americană vizând ţinte militare siriene cu mai multe rachete", a alertat postul imediat după ce americanii au anunţat atacul.

"Una dintre bazele noastre aeriene din centrul ţării a fost vizată în zori de o rachetă trasă de Statele Unite, provocând pierderi", a semnalat apoi o sursă militară citată de televiziunea de stat, fără să precizeze dacă este vorba despre pierderi umane sau materiale.

"Această agresiune americană are loc după o campanie mediatică de denigrare purtată de ţări (...) după ceea ce s-a petrecut la Khan Sheikhoun", a anunţat agenţia oficială Sana.

(M.I.)

----------

Statele Unite au atacat joi noaptea Siria, lansând zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului ca răspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o "ruşine pentru umanitate", relatează AFP.

Au fost lansate "59 de rachete" de tip Tomahawk, a anunţat un oficial de la Casa Albă, precizând că Washingtonul a vizat baza aeriană de la Shayrat, care este "asociată programului" armelor chimice al Damascului şi "direct legată" de evenimentele "oribile" de marţi, transmite News.ro.

Preşedintele Donald Trump a declarat că aceste operaţiuni sunt "în interesul vital al securităţii naţionale" a Statelor Unite.

Postul de televiziune sirian le-a catalogat la rândul său drept o "agresiune".

La 4 aprilie, un raid imputat armatei siriene împotriva localităţii Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi, inclusiv 27 de copii.

Statele Unite au acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a folosit un agent neurotoxic de tip sarin împotriva acestui mic oraş rebel.

Preşedintele Trump a ameninţat încă de miercuri că va trece la acţiune împotrva omologului său sirian, din cauza acestui atac "odios", un "afront la adresa umanităţii".

Joi, sosind în Florida pentru a-l primi pe omologul său chinez Xi Jimping, el a denunţat o "ruşine pentru umanitate" şi a reclamat ca "ceva să se întâmple".

Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a acuzat "regimul sirian de sub Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad că este vinovat de acest atac".

Cancelarul german Angela Merkel a arătat şi ea cu degetul "regimul lui (al-)Assad".

Însă Rusia, aliata Siriei, a avertizat Statele Unite chiar înainte de atacul cu rachete.

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care dezbătea de două zile o rezoluţie de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat împotriva unor "consecinţe" în cazul unei intervenţii militare americane.

În vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renunţat să atace regimul sirian după un atac cu armament chimic în apropiere de Damasc care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi. La acea vreme, magnatul în domeniul imobiliar Donald Trump l-a îndemnat, pe Twitter, pe Obama să nu intervină în Siria.

Joi, Rex Tillerson a pledat, de asemenea, pentru plecarea preşedintelui sirian de la putere, după ce a spus exact pe dos în urmă cu o săptămână.

De acum, în ochii şefului diplomaţiei americane, "rolul lui al-Assad în viitor este nesigur, iar având în vedere faptele pe care le-a comis pare să nu mai aibă vreun rol în guvernarea poporului sirian".

Joia trecută, el şi ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley au părut să accepte o rămânere la putere a şefului statului sirian, după care au ridicat tonul săptămâna aceasta.

Fostul secretar de Stat democrat Hillary Clinton, care a militat pentru o abordare mai în forţă a administraţiei lui Barack Obama împotriva regimului de la Damasc, s-a declarat în favoarea unor atacuri aeriene care să "distrugă" baze aeriene siriene.

Perceput ca un izolaţionist şi ostil intervenţionismului Americii în Orientul Mijlociu, Trump a recunoscut miercuri că atacul chimic a avut un "impact enorm" asupra sa şi că "atitudinea (sa) faţă de Siria şi (al-)Assad s-a schimbat clar".

Indignarea internaţională a crescut după difuzarea unor imagini cu copii cuprinşi de convulsii şi cu masca de oxigen pe faţă, cu persoane zăcând pe străzi cuprinse de spasme şi cu spumă la gură. Caracterul chimic al atacului pare astfel să se precizeze, chiar dacă circumstanţele rămân controversate.

În Turcia, unde numeroşi răniţi au fost evacuaţi, primele analize "efectuate pe baza unor elemente prelevate de la pacienţi sugerează că au fost expuşi unui agent chimic", potrivit Ministerului Sănătăţii. Medici şi ONG-uri ca Medecins sans frontières (MSF) au evocat, de asemenea, utilizarea unor "agenţi neurotoxici", şi anume gaz sarin.

Acest gaz este inodor şi invizibil. Chiar dacă nu este inhalat, simplul contact cu pielea blochează transmiterea influxului nervos şi antrenează moartea prin stop cardio-respirator.

Regimul sirian a fost acuzat că a folosit gaz sarin pe 21 august 2013, în atacul asupra unor localităţi aflate sub controlul rebelilor la periferia Damascului, soldat cu 1.429 de morţi - inclusiv 420 de copii - potrivit Statelor Unite.

Însă şeful diplomaţiei siriene Walid Mouallem a reafirmat că armata ţării sale "nu a utilizat şi nu va utiliza niciodată" arme chimice împotriva poporului său, "nici măcar împotriva teroriştilor", expresia prin care regimul îi desemnează pe rebeli şi pe jihadişti deopotrivă.

Potrivit lui Mouallem, aviaţia a atacat "un depozit de muniţie aparţinând" unor jihadişti şi care "conţinea substanţe chimice". Este o explicaţie deja avansată de armata rusă, dar considerată "fantezistă" de către experţi militari.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Tov.Putin (Vova pentru pretini) oare cum considera anexarea Crimeei? Nu e tot "o agresiune împotriva unei naţiuni suverane"? Amestecul in estul Ucrainei nu e tot "o agresiune împotriva unei naţiuni suverane"?

    Mari mincinosi mai sunteti! 

    1. daniele, da pe disney ca doar aia pricepi

    Amestecul Rusiei in Ucraina a venit dupa ce americanii au bagat batu' prin gard.

    Probabil că Trump a vrut să întoarcă favoarea pe care rușii au făcut-o când i-au anunțat înainte de a cădea rachetele. Când 60 de rachete cad și doar 4 victime se întâmplă, este clar că rușii i-au anunțat pe sirieni. Este la fel de clar că americanii știau că sirienii urmau să fie anunțați.

     

    Americanii se comportă acum ca un taur. Cine flutură o cârpă roșie, saudiții, turcii, evreii, înscenând un atac, mințind în media despre ce a fost, o face pentru a pune presiune publică pe Trump să își arate mușchii. 

    Vom vedea cum se vor derula lucrurile în continuare. Americanii au declarat deja că nu vor escalada și că este doar o lovitură "one time". 

    1. Explicația pentru civilii morți este dată de ruși. Doar 23 dintre cele 59 de rachete și-au atins ținta. Cam 40%. Restul au explodat aiurea. Pista de decolare nu a fost atinsă. Iar multe avioane aflate în buncăre nu au fost afectate.

      4 victime intr-o baza militara...

    Dna Mina Irina, ambasadorul Rusiei a mai spus și un alt lucru fabulos. Pe care îl ratați pentru că o puneți pe americancă pe primul loc.

     

    Rusia a spus că Americii îi este frică de o investigație reală a ceea ce s-a întâmplat de fapt la Idlib. 

     

    Dacă v-ați informa mai bine și nu de pe teleprompterele americanilor, ați afla ceea ce s-a scris prin The Independent sau The Guardian care spun că: 

     

    "Medical charity Doctors Without Borders (Medecins sans Frontieres) has said that the Syrian victims of an alleged chemical attack in rebel-held Khan Sheikhoun may have been exposed to nerve agents as well as suspected chlorine gas" 

     

    Ar fi pentru prima oară în războiul din Siria când s-ar fi folosit simultan două tipuri de arme chimice: gaz sarin și clor. Asta, sau pur și simplu ceea ce spun rușii este adevărat. Jihadiștii sau rebelii aveau un mic depozit de arme chimice acolo ce a fost lovit de bombele convenționale ale sirienilor. Chiar și irakienii susțin că au ajuns și la ei arme chimice de la jihadiștii de pe teritoriul sirian. 

    De ce mai credeți încă, orbește, spusele americanilor? Sunteți retarzi cu toții? Nu mai aveți bunul simț să căutați un pic de adevăr? 

    1. Was this the choice of the Romanian people?Did they get to vote for this (protection) NATO? And their U.S. Missiles?As long as the Romanian people allow to be once again used as puppets for profit, sadly nothing changes or will they say (Still I Rise)? Fight your way from that cage!!! It's time you think about your future, not 27 other country's

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb