SUA cere Rusiei să reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor

A.C.
Internaţional / 17 iunie 2014

Update 08:00 Gazprom ar putea să depună a doua plângere împotriva Naftogaz la Curtea de Arbitraj de la Stockholm

Compania rusă din domeniul gazelor naturale Gazprom ar putea să depună o sesizare împotriva grupului gazifer ucrainean Naftogaz la Curtea de Arbitraj de la Stockholm în legătură cu un contencios asupra sumei de 18 miliarde de dolari, a anunţat ieri CEO-ul Aleksei Miller, potrivit Vocea Rusiei.

Gazprom a sesizat această Curte ieri, într-o plângere cu privire la datoria la gaze naturale a Ucrainei, care atinge suma de 4,5 miliarde de dolari.

În cazul în care va fi depusă, a doua plângere a Gazprom va viza o sumă neplătită gigantului de către Naftogaz de 18 miliarde de dolari, a declarat Miller într-un interviu pentru postul rus Rossiya 24.

În 2012 şi 2013 Naftogaz nu ar fi plătit toate gazele naturale livrate de către Gazprom conform prevederilor contractului încheiat, a continuat el.

Negocieri de ultim moment - cu o mediere europeană, duminică seara, la Kiev, în vederea ajungerii la un acord - au eşuat, conducând la decizia rusă de ieri de sistare a livrărilor de gaze naturale către Ucraina şi ameninţând aprovizionarea Europei.

-----

SUA îndeamnă Rusia să reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor, în contextul în care Moscova a sistat ieri livrările de gaze, relatează AFP, citat de surse din presă.

"Uniunea Europeană a prezentat un compromis echitabil şi rezonabil. Cerem Rusiei să reiniţieze negocierile", a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

"Comisia Europeană colaborează cu ambele părţi în vederea găsirii unui compromis comercial competitiv, care ar soluţiona problemele legate de plăţi şi preţul de piaţă" pentru gazul rus livrat Ucrainei , a adăugat Psaki.

Rusia a sistat luni livrările de gaze către Ucraina, după eşecul negocierilor şi din cauza restanţelor acumulate de Kiev - 4,5 miliarde de dolari.

Kievul protestează faţă de creşterea preţului decisă de Moscova, de la 268 de dolari la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, un preţ echivalent cu cel pentru Europa, după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi preluarea puterii de către lideri prooccidentali la sfârşitul lui februarie. În "ultima sa ofertă", Federaţia Rusă a propus un preţ de 385 de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb