Indicii principali ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat o succesiune de recorduri istorice, primul trimestru al anului, într-un climat general propice activelor riscante.
Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, s-a apreciat cu 10,8%, la 17.026 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 7,9%, până la 3.116 puncte. Rezultatele financiare pentru ultimul trimestru al anului publicate de companii, propunerile de dividende, anunţarea Bugetelor de Venituri şi Cheltuieli şi achiziţiile fondurilor de pensii private obligatorii care dispun de mai mulţi bani începând cu acest an sunt printre elementele interne care au susţinut creşterea preţurilor acţiunilor de la BVB.
• S&P 500 a avut cel mai bun prim trimestru, începând din 2019
În Statele Unite, pieţele de acţiuni au avut aprecieri importante în primul trimestru, într-un context în care optimisul privind o "aterizare lină" a economiei şi aşteptările reducerilor de dobândă s-au împletit cu entuziasmul creat în jurul inteligenţei artificiale, conform Reuters.
Indicele S&P 500 a urcat cu 10,2%, marcând cel mai bun prim trimestru din 2019, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în sectoare intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 9,1%. Indicele Dow Jones a crescut cu 5,6%, în primele trei luni ale anului.
Pe de altă parte, în prima parte a acestei luni, datele privind inflaţia au fost peste aşteptări, Indicele Preţurilor de Consum crescând cu 3,5% în martie, faţă de 3,2% în februarie. Astfel, acum mulţi analişi se aşteaptă ca Rezerva Federală să menţină dobânzile ridicate pentru mai mult timp, iar traderii văd mai probabilă prima tăiere de dobândă în septembrie, conform CME FedWatch Tool.
În Europa, unde inflaţia a ajuns la 2,4% în martie, în scădere faţă de nivelul de 2,6% din februarie, indicele Stoxx 600 a urcat cu 7%. La Frankfurt, indicele DAX40 a urcat cu 10,4%, în primul trimestru din 2024, în vreme ce indicele londonez FTSE 100 a avut un avans de 2,8%.
• Aprecieri de 21% pentru BRD şi de aproape 15% în cazul Băncii Transilvania
La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, al celor mai lichide treizeci de titluri ale pieţei noastre, s-a apreciat cu 9,8%, în primele trei luni ale anului, până la 1.453 de puncte, coşul de acţiuni marcând o secvenţă de maxime istorice.
"Cele mai bune evoluţii bursiere au fost în general corelate cu rezultatele financiare publicate pentru ultimul trimestru din 2023", spun analiştii de la Prime Transaction, într-un raport publicat pe site-ul societăţii.
Într-o perioadă în care indicele Euro Stoxx Bank a urcat cu 19%, acţiunile BRD-Groupe Societe Generale s-au apreciat cu 21,1%, în vreme ce titlurile Banca Transilvania au avut un avans de 14,8%.
BRD a raportat un profit în creştere cu 33% pentru trimestrul al patrulea 2023, există perspectiva să acorde cel puţin 50% din rezultatul anului trecut ca dividende, iar pentru acest an estimează o creştere moderată a Venitului Net Bancar, determinată de creşterea veniturilor nete din dobânzi. Banca Transilvania a raportat o scădere a profitului în ultimul trimestru al lui 2023, dar în întregul an profitabilitate a urcat cu 14%. Instituţia de credit vrea să acorde 40% din rezultatul anului trecut ca dividende plus acţiuni gratuite şi estimează pentru acest an un profit net de trei miliarde de lei, cu 20% peste din 2023.
• OMV Petrom şi Electrica - cele mai bune evoluţii din sectorul energetic şi al utilităţilor
În cazul producătorilor de energie, cea mai mare apreciere a preţului acţiunii în primul trimestru a avut-o OMV Petrom, cu un avans de 17,2%. Compania a raportat un profit în creştere cu 29% în ultimul trimestru al anului trecut, a propus dividend plus perspectiva unor alocări speciale şi estimează pentru acest an un profit mai mare cu 31% comparativ cu cel din 2023. În plus, cotaţia acţiunii a beneficiat de evoluţia preţului petrolului, care a urcat cu circa 13% în perioada ianuarie-martie.
Acţiunile Hidroelectrica au avut o evoluţie volatilă, în primul trimestru, marcată pe de o parte de apariţia unor rapoarte de analiză ce dădeau preţuri ţintă sub cele din piaţă şi pe de altă parte de profitabilitatea în creştere cu 35% din trimestrul al patrulea al anului trecut plus intenţia de a distribui întregul rezultat din 2023 ca dividende. În ansamblu, în primele trei luni, preţul acţiunii a înregistrat o creştere de 4,7%.
Titlurile Romgaz s-au apreciat cu 12%, în contextul în care compania a raportat un profit net dublu pentru ultimele luni ale anului, dar pe fondul unui efect de bază, dat de contribuţia de solidaritate. Conducerea emitentului vrea să distribuie 20% din profit ca dividende, dar a pus pe ordinea de zi şi varianta alocării a 50%.
În rândul utilităţilor, cea mai bună evoluţie au avut acţiunile Electrica, care au beneficiat de intrarea titlurilor în indicii FTSE Russell. În plus, au început să apară primele informaţii referitoare la reducerea preţului de achiziţie prin Mecanismul de Achiziţie Centralizată a Energiei Electrice (MACEE) de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh. "Acest lucru va ajuta pe de o parte la reducerea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic pentru segmentul de distribuţie, iar pe de altă parte la creşterea marjei de profit pe segmentul de furnizare", spun cei de la Prime Transaction.
• Apreciere de aproape 35% pentru Aquila; titlurile Sphera marchează o creştere de 14%
Acţiunile Aquila au urcat cu 34,8%, în primele trei luni ale anului, continuând practic trendul ascendent demarat anul trecut. Compania a raportat o creştere cu 28% a profitabilităţii pentru ultimul trimestru al anului trecut, a propus acordarea de dividende, iar o serie rapoarte de evaluare ce indicau preţuri ţintă peste cotaţiile din piaţă au susţinut probabil evoluţia acţiunilor. Trendul ascendent ordonat sugerează achiziţii constante de acţiuni AQ realizate de investitori instituţionali.
Titlurile Sphera Franchise Group s-au apreciat cu 14%, în primul trimestru al anului, compania raportând un profit în creştere cu 60% pentru ultimele trei luni din 2023, încheind cel mai bun an din istoria sa. Analiştii estimează creşterea consumului privat în 2024, iar compania şi-a bugetat un profit mai mare cu 20% comparativ cu cel din 2023.
Acţunile Digi Communications s-au apreciat cu 13,6%, în primele trei luni ale anului, titlurile Transport Trade Services s-au apreciat cu 6,7%, iar acţiunile Purcari Wineries au avut un avans de 6,4%.
• Curtea de Apel Bucureşti a anulat hotărârea Ministerului Transporturilor privind majorarea capitalului Aeroporturi Bucureşti
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a avut o creştere de 2,5%, până la 60.771 de puncte, în primul trimestru al anului, cea mai slabă evoluţie dintre indicii BVB.
Franklin Templeton a propus ca FP să aloce un dividend cu randament de circa 11%, acţionarii fondului au aprobat prelungirea contractului administratorului pentru o durată de un an, dar cu reducerea comisioanului de bază şi au respins solicitarea Finanţelor privind conservarea patrimoniului actual al fondului. În primul trimestru, Curtea de Apel Bucureşti a anulat hotărârea Ministerului Transporturilor privind majorarea capitalului Aeroporturi Bucureşti, care ar fi diminuat masiv participaţia Fondului Proprietatea în companie, de la 20% la 0,7%.
Dintre fostele SIF-uri, Transilvania Investments şi Evergent au propus acţionarilor dividende şi răscumpărări de acţiuni proprii pentru reducerea capitalului social. Grupul Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital nu au propus dividende, iar răscumpărările pe care le fac sunt doar pentru recompensarea conducerilor societăţilor cu acţiuni gratuite. Totuşi, săptămâna trecută, acţionarul Blue Capital a solicitat ca 50% din profitul Lion Capital să fie alocat ca dividende, precum şi un program de răscumpărare pentru diminuarea capitalului social.
Lion Capital a vândut o serie de deţineri, între care societatea Azuga Turism către Electric Planners SRL, pentru preţul minim de 8,99 milioane de euro. Pe de altă parte, fosta SIF Banat-Crişana a fost dată în judecată de compania londoneză Lion Capital LLP pentru utilizarea numelui Lion Capital.
La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 70% pentru Infinity Capital Investments şi 51% în cazul SIF Muntenia. Pentru FP, discountul era de 21%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.
Ecartul mare dintre activul net şi preţul din piaţă poate să reflecte mai multe lucuri, între care prezenţa în portofolii a unor deţineri în companii nelistate, absenţa dividendelor, dar în primul rând oglindeşte lipsa de încredere în conducerile unor SIF-uri. Simptomatic este cazul fostei SIF Oltenia, în acţionariatul cărei se găseau cinci fonduri de pensii Pilon II în urmă cu câţiva ani, ce ţineau 12% din capital. Astăzi, fondurile de pensii obligatorii au ieşit complet din acţionariatul societăţii, iar discount-ul de tranzacţionare a ajuns la 70%.
În primul trimestru al anului, obligaţiuni ale Consiliului Judeţean Cluj, în valoare de 76 milioane de euro, au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti. De asemenea, Municipiul Reşiţa a listat primele obligaţiuni verzi, în valoare de 8,8 milioane de euro.
În martie, prima emisiune de titluri de stat Fidelis, în valoare totală de 1,8 miliarde lei sau 360,3 milioane euro, a debutat la BVB.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 07:48)
Nu stiu dc ati observat, dar a inceput corectia.. sau ce-o fi asta. Cica Romgazul a crescut 12%... da cand a fost in varf, 56,5, dar azi e 52,5, si din cresterea aia de 12 a ramas 5%(deocamdata). Pe restul nu le urmaresc dar cred ca , in afara de SNP, care beneficiaza de conflictul din middle east, cam toate s-au corectat. Alta pe care am avut-o H2O , momentan inca se tine binisor pe picioare, dar dupa profitul la t1 nu stiu zau. Cu toate ca pretul actiunii include dividendul. La gaz si la curent preturile sunt in scadere. Poate profitul sa ajunga chiar si la 1/2 fata de anul trecut. Dc e asa , per urile astea frumoase de 8 sau 10 , bye.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:04)
La SNG mai este perspectiva pe termen mediu a Neptun Deep respectiv perspectiva apropiata a actiunilor gratuite, cumpara mai ales institutionali de cursa lunga.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:35)
Da, e ok pe termen lung, dar cred ca va fi mai ieftin.
Dc guvernul le-a scazut pretul de la care dau 85% taxe, de la 150 la 120, si pretul chiar atat e 120, li se duce cel putin 50% din profit anul asta. Si stai sa vedem ca, poate fi si mai ieftin gazul, am auzit estimari si de 80 lei , asta ar insemna pierdere. deci mai sunt ceva obstacole pn la neptun deep. depozitele 50-60% pline la gaz, si abia incepe sezonul, unde vor pune gazul? poate ajungem sa-l ardem ca rusii. deci pas ru sng deocamdata
si h2o la fel, deja e pretul zero la amiaza, li s-a micsorat pretul de la care platesc suprataxa si lor de la 450 la 400, nu-i asa de tragic ca la romgaz, dar , de la anul liberalizare, si pe opcom preturi muult mai mici de 400. 2-300 lei. si stai, ca abia au inceput solarele sa produca, la vara, va fi mai ieftin. si la anul, si mai ieftin , ca mai intra o sarja de solare in priza. deci astea 2 firme le-am avut si, .. numai "vesti bune". asa ca astept linistirea apelor.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 09:49)
apropo, la h2o de la 400 in sus platesc suprataxa, dar nu le garanteaza nimeni pret de vanzare de 400.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 10:04)
...Vezi ca SNG nu da in fiecare an 9 actiuni gratuite la una detinuta! Deaia cumpara institutionalii ca inecatii.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 11:04)
SNG tocmai a vandut o treime din productia sa anuala de gaze la 120 de lei/MWh catre E.On si Elcen
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 11:09)
... si conform AGOA Romgaz din 11 aprilie 2024 SNG vrea sa intre pe furnizare:
,,Articol 1
Avand in vedere Referatul nr. 10053/08.03.2024, Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor SNGN Romgaz SA aproba achizitionarea de servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare externa a SNGN Romgaz SA necesare in cazul achizitionarii unui pachet de actiuni/active/ in cazul unui transfer de business de la o societate care activeaza in domeniul furnizarii energiei electrice si a gazelor, in vederea diversificarii portofoliului existent.''
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 11:45)
...vezi ca totusi campionul la scaderi pare BRD...din domeniul bancar...campion la performanta.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 13:01)
Corectia s-a terminat. BVB o sa cresca frumos pana in mai cand sunt ex-date-urile principalelor actiuni care acorda dividende
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 13:20)
mi se pare ca abia a-nceput, dar ok...
mi se pare ca s-au schimbat fundamental datele problemei, fata de 2023 de ex. adica? a scazut cererea de orice, de la energie el, gaz , mancare(ma refer volumetric, lumea ia mai putin, iar in ultima perioada am vazut multe lazi cu ofilituri in supermarketuri, si multe caserole de carne la reducere ca expira, nu vedeai asa ceva, marfa se aducea, se vindea si era fresh mereu.). Masinile in RO s-au vandut -25%! fata de martie 2023, -10% fata de t1 2023. Asta dupa ce a doua cea mai vanduta masina in EU in 2023 a fost.... Sandero!. Pai de la scaderea puterii de cumparare dragilor, ca nimeni nu a prins brusc drag de "mandria nationala Sandero".
cand scade cererea, si e evidenta scaderea si din cifre, logic urmeaza scaderi de preturi. exact ce nu vrea bnr-psdnl- deflatie. dar te uiti la masini, reduceri peste tot, hai, ia la reducere -2500, -3000, energia la fel depozitele de gaz vor fi pline pana-n august sau mai repede, curentul la fel , masini, mancare, materiale de constructii, cererea scade. logic, vor urma scaderi de preturi. deci marjele/profiturile super mega mari din ultimii 3 ani vor fi pa. asa ca , buy the dip dc vrei dividende ca s-ar putea sa fie ultimele dividende la valoarea asta.
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 13:27)
ultimul papuc ce sta sa cada , e pretul petrolului. care e tinut artificial sus de conflictul din middle east. cand se termina circul acolo, bye- scade si benzina.
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 14:04)
Bursa nu scade in an electoral
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 14:46)
da, nu. vrajeli. am avut alegeri parlamentare in 2008, 2012, 2016, 2020, 2024. in afara de 2024, unde inca nu stim, nici unul din acesti ani nu a fost bun la bursa.
1.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2024, 15:20)
2012 nu a fost rau, 2020 a fost un an bun...pt cei care au cumparat cand trebuie.