Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, afirmă că România trebuie să se încadreze în deficitul bugetar de 7% stabilit pentru acest an, iar în cazul în care veniturile nu se realizează, singura soluţie este ajustarea cheltuielilor. "Este o bornă obligatorie, indiferent cine este la guvernare şi cine conduce Ministerul de Finanţe", a declarat el într-o emisiune difuzată sâmbătă la Digi24.
"7% este realizabil dacă avem tot timpul ochii pe venituri şi pe cheltuieli. Dacă nu se realizează venituri, ajustăm cheltuielile. Altă soluţie nu există. Este matematică simplă. Se aplică şi acasă, în familie: dacă nu ai venituri, ajustezi cheltuielile", a explicat ministrul.
Tanczos susţine că acest obiectiv trebuie atins inclusiv din perspectiva agenţiilor de rating şi a Comisiei Europene. "Nu avem altă variantă nici în faţa agenţiilor de rating, nici în faţa Comisiei Europene şi nici pentru a menţine sustenabilitatea datoriei publice", a precizat el.
În privinţa unei posibile majorări a taxelor, ministrul a avertizat că această măsură nu este o soluţie miraculoasă şi că poate avea efecte negative. "Creşterea taxelor nu rezolvă problema ca o baghetă magică. Înseamnă un şoc pentru economie, mai ales în cursul anului. Veniturile obţinute astfel sunt de regulă sub aşteptări. De aceea, cred că trebuie să facem tot posibilul să evităm această situaţie", a spus Tanczos Barna, adăugând că România are în continuare soluţii pentru a stimula economia şi pentru a ţine cheltuielile sub control.
Ministrul a subliniat că sunt deja rezultate vizibile în urma măsurilor de reducere a cheltuielilor operaţionale. "Avem date certe în februarie că politica de control al cheltuielilor începe să dea roade. Reducerea cu 5% a cheltuielilor de funcţionare la fiecare minister a produs deja efecte. Aceeaşi direcţie este urmată şi de administraţia locală", a explicat el, potrivit aceleiaşi surse.
Totuşi, în ceea ce priveşte cheltuielile de personal, Tanczos a recunoscut că situaţia este mai complexă, din cauza majorărilor salariale aplicate anul trecut. "Au fost două-trei creşteri salariale semnificative în 2024, iar efectele se resimt şi în 2025. Cheltuielile sunt mai mari, dar se încadrează în limitele stabilite prin buget", a adăugat ministrul Finanţelor.